Најновије

ДАЧИЋ: Перу признао Косово, али нас подржава у Савету безбедности

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је његова посета Перуу била од историјског значаја, јер је у интересу Србије да обнови односе са том земљом.

Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

 -Питање Косова није најважније питање о којем треба разговарати, већ су то стратешки односи две земље и присуство Србије у том региону. Из таквог пријатељског односа ће произаћи и пријатељски став у односу на проблеме око Косова које Србија има - рекао је Дачић. 

Дачић је подсетио да је Перу замрзнуо одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова, као и Египат, тако да се, како је навео, не може више рачунати као земља која подржава Косово. 

Он је подсетио да је некадашња Југославија имала са Перуом изузетне односе и да је та земља била један од наших највећих политичких и економских савезника у Америци. Међутим, указао је, последњих година дошло је до стагнације у односима две земље, која је резултирала тиме да је Перу веома брзо признао једнострано проглашену независност Косова.

-Имајући све то у виду, нама је интерес да обновимо односе са Перуоом и зато је ова моја посета била од истроијског значаја - рекао је Дачић истичући да је прошао низ година од последње билатералне посете. Он је указао и на позитиван развој односа са Перуоом од 2015. године.

 -Они практично имају статус замрзнутог признања, то значи да они јесу признали (Косово) 2008. године под утицајем САД, али ниједну другу радњу нису спровели, нису успоставили дипломатске односе, а од 2015. године не гласају за чланство Косова у међународним организацијама, нису гласали за пријем Косова у Унеско и у Интерпол - објаснио је Дачић.

Он је истакао да је Перу нестална чланица Савета безбедности УН и да ће у јулу преузети председавање тим саветом.

 -Они нас отворено подржавају у СБ УН. Дошло је време за обнову наших односа, ми ћемо активно учествовати у тражењу наших заједничких интереса и очекујем посету мог колеге министра како бисмо тачно дефинисали шта су нам приоритети у наредном периоду - рекао је Дачић. Он је нагласио да је економска сарадња Србије и Перуа тренутно веома мала. 

-Та сарадња није много напредовала ни у другим областима и зато је неопходно да са Перуоом градимо стратешко партнерство - поручио је Дачић. Министар је додао да је потребно да се Србија врати на оно место које је Југославија имала у односима са тим земљама и да Србија кроз такав пријатељски однос према њима штити своје националне и државне интересе. 

-Ситуација се веома променила у последњим годинама, амерички континент има 35 држава, које су чланице Уједињених нација, тренутно 19 земаља не признаје Косово, а 16 је признало Косово - рекао је Дачић додајући да је циљ Србије да се тај број што више повећава у нашу корист.

Сведок- сарадник Дејан Миленковић Багзи открио непознате детаље, Ђинђића хтели да убију после 5. октобра. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА