Најновије

ВИ СТЕ ШИПТАРИ, ТУ НЕМА НИЧЕГ УВРЕДЉИВОГ! Вулин објаснио Мустафи да нема разлога за тужбу! (ВИДЕО)

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је састанак председника Србије Александра Вучића са чланом Представничког дома конгреса САД-а и албанским лобистом Елиотом Енгелом прилика да амерички званичник чује српску страну и истину, уколико га она занима.

Вулин (Фото: Медија центар Београд)

Вулин је нагласио да председник Вучић не бежи од тешких разговора, да је увек "ишао тамо где је најтеже и најтврђе", да изнесе српску истину.

- Драго ми је што је Енгел дошао у Београд, да чује нашу истину. То је одлична прилика да размисли о свему што је до сада радио и говорио - рекао је Вулин за Ново јутро ТВ Пинк.

Министар одбране је подсетио да је Енгел заговарао бомбардовање Србије и говорио о Србији све најгоре, али додао да му је председник Србије пружио руку и дао прилику да чује српску истину.

- Верујем да ће после тог разговора и господину Енгелу бити бар мало теже да говори тако лоше о Србима, када буде упознао предсеника Вучића - нагласио је Вулин и додао да Вучић води мировну политику на Балкану, али да у томе нема увек саговорнике са друге стране.

Вулин каже да Вучић често трпи нападе због политике мира, те оцењује да је председник Србије једини државник на Балкану који стварно и мисли оно што говори.

- Верујем да ће успети да објасни Енгелу нашу позицију, ако он буде хтео да чује и ако га занима истина. Сада ће имати прилику да промени многе своје ставове - истакао је Вулин.

Док се зову Шиптари, ја ћу их тако звати

Министар одбране Александар Вулин поводом тужбе поднете против њега од стране Рагмија Мустафе каже да никог није назвао Шиптар у погрдном смислу, већ да им се тако обратио јер се тако зову, јер се то име носи и партија Рагмија Мустафе.

Наиме, председник Националног савета Албанаца Рагми Мустафа поднео је у име тог савета тужбу против министра одбране Србије Александра Вулина због говора мржње, јер је неколико пута "јавно називао Албанаце 'Шиптарима' и то "у погрдном и пежоративном тону", на шта је Вулин подсетио да то се тај назив користи још од Другог светског рата.

- Ја стварно не знам како би они волели да их зовемо, Арнаути? Арбанаси? Тако су их звали Турци и до Другог светског рата је то био термин. У Другом светском рату и касније почињу да се ословљавају са Шиптари. После тога, када су хтели да покажу да припадају јединственом политичком кругу са Албанијом, онда је било Албанци – рекао је Вулин.

Како додаје, Мустафа који га је тужио је председник партије која се зове “Партија демократике Шиптаре”.

- А ја не смем да кажем да је Шиптар? Јако ми је тешко да разумем шта хоћете од нас. Што се мени жалите? Ако вам се не свиђа назив под којим живите, ви га промените, ја ћу пратити то. Док се зовете Шиптари, ја ћу вас тако звати. Кога то вређа? Можда су љути због мог акцентовања – оценио је Вулин.

Министар одбране упитао је докле ће нама они или неко други говорити шта смемо, а шта не смемо и шта можемо, а шта не можемо.

- Докле ће неко други да чита наше мисли и да каже да ли је нешто пежоративно или није? Није пежоративно, ви се зовете Шиптари, а ја вас са највећим поштовањем ословљавам са Шиптари – казао је Вулин и додао да је Мустафа човек који прави прославу Ризвану Ћазимију, познатом као капетан Леши.

- Тај човек је убица, ратни злочинац, убила га наша војска, а Мустафа њему прави прославу. То није разлог за тужбу или да кажемо да је то ширење мржње? То је у реду? А ја не смем да вас зовем онако како се зовете? Промените име – нагласио је Вулин.

Говорећи о коментарима да је тужба стигла да би га неко ућуткао Вулин каже да то не би било први пут.

- Србима треба забранити да говоре. Срби треба да буду у дефанзиви, да се правдају и објашњавају зашто нешто раде. Никада други не морају да говоре шта мисле и раде – сматра Вулин.

Како додаје, Албанци су убили 1.000 Срба од доласка Међународне заједнице на простор КиМ и за то нико не одговара.

- Нико не одговара што су стрељана деца у Гораждевцу, нико не одговара за убијеног двогодишњег Данила Цокића у крилу трудне мајке. То је у реду, али је битно да ли сам ја рекао Шиптар или Шћиптар. На КиМ се чује да се они један другом обраћају са Шиптар – истакао је Вулин и додао да их нико тако не зове из лоше намере.

Албанци не желе да Срби буду део њиховог друштва

Камионима са робом које је Рамуш Харадинај послао на север КиМ Приштина је желела да представи да нема хуманитарне кризе у српским општинама и да има хране, каже министар одбране Александар Вулин и додаје да су ту акцију назвали хуманитарном, а да су заправо робу продавали народу без рачуна.

- Акцију у којој отворите камион и продајете робу за кеш они су покушали да представе као хуманитарну. Шта је ту хуманитарно? Мислио сам да ће да деле нешто угроженом народу, а они дошли и продају робу, без фискалног рачуна, само за кеш. Они су навикли на кеш - рекао је Вулин и додао да Приштина покушала да представи да нема хуманитарне кризе на северу КиМ, да има хране и да то они могу да обезбеде.

- Има хране на камиону, па се гребите и отимајте, а нико не говори о укидању таксе да људи могу нормално да се снадбевају робом - нагласио је Вулин и додао да се сада говори само о последицама, а не говори о узроку, да се говори да нема хране, а не помиње се да су до тога довеле таксе од 100 одсто.

Приштина, како каже, заузела је став да таксе остају, али ће "хуманитарно да продаје робу са камиона". 

На све то, подсећа, међународна заједница ћути или стижу млака саопшења да Приштина треба да укине таксе.

- Ако мислите да треба да укине таксе кажите им - нема визне либеразације, замрзавамо вашу имовину, забрањено вам је кретање, убрзаће се рад суда за ратне злочине... Од њих стиже- нека обе стране нађу начин за дијалог. Какав дијалог? О чему да се прича када нисте у стању да обезбедите елементарни живот Срба - нагласио је Вулин и додао да се све то ради да би Срби напустили север КиМ, јер Приштина не жели Србе већ само земљу.

- Шиптари никада нису желели да Срби буду део њиховог друштва. Они желе Косовску Митровицу, Лепосавић, Звечан, Зубин Потиок, али без Срба који тамо живе - закључио је Вулин.

Чекајући плату од "магичних" 500 евра, Вучић има нови рок - пре краја године. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА