Најновије

АМФИЛОХИЈЕ: Антируске санкције Црне Горе су лудило

Чињеница да су се црногорске власти прикључиле антируским санкцијама је чисто лудило рекао је митрополит Амфилохије у интервју за руску новинску агенцију ТАСС.

Митрополит Амфилохија (Фото: mitropolija.com)

“Садашња црногорска власт рођена је у Титовој идеолошкој матрици из комунистичке ере, што је изазвало знатан раскол у друштву. Ово су прве санкције према Русији у историји Црне Горе. Како те санкције могу наштетити Русији? Оне само нас штете и представљају претњу самом постојању Црне Горе изјавио је Амфилохије.

“На чему Црна Гора гради своју будућност? Дубоки раскол, бескрајна обећања од стране оних који су нас бомбардовали 1999. године, НАТО који нас је поделио. То је чиста лудост, али шта можемо учинити!? Ово су времена у којима живимо” рекао је један од најутицајнијих митрополита у Српској православној цркви.

Црна Гора је у мају 2014. године увела антируске санкције које је касније продужавала више пута. У 2015. години Русија је увела санкције против црногорских политичара, обавештавајући Министарство спољњих послова о том потезу.

Црна Гора се 5. јуна 2017. године формално придружила НАТО савезу сумњивом одлуком парламента без референдума о приступању Црне Горе НАТО пакту, будући да би сам резултат референдума био неизвестан. Изгласавање о приступању НАТО савезу је бојкотовала опозиција која није ни присуствовала гласању а одлуку је изгласало 46 присутних парламентараца.

Однос Црне Горе према Русији иде из крајности у крајност. Током Руско-јапанског рата који је трајао од 8. фебруара 1904. године до 5. септембра 1905. године тадашња Црна Гора је објавила рат моћном Јапану, са којим је формално била у рату наредне 102 године, односно до поновног повратка независности Црне Горе, када је потписан споразум о прекиду непријатељстава.

Црногорци нису само декларативно прогласили рат, већ су слали и своје трупе у виду добровољаца на фронт у Манџурију. Том приликом је исевана и песма о борби једног црногорског добровољца са јапанским самурајем, истина је да не постоји историјски документ који би потврдио да се ова борба стварно и десила.

Како је говорио патријарх Павле прочитајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА