Најновије

ДОДИК ОПЛЕО ПО ИЗЕТБЕГОВИЋИМА: Отац Алија је жртвовао мир за БиХ, а остаје да видимо за шта ће син Бакир да уради

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је кривац за то што још није формирана власт на нивоу БиХ председник СДА Бакир Изетбеговић, наводећи да та партија најупорније ради против БиХ.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

“Често истичу да су баш они државотворна партија и да су заслужни за БиХ, а занимљиво је да баш СДА најупорније ради против те исте БиХ. Отац (Алија Изетбеговић) је жртвовао мир за БиХ, а остаје да видимо за шта ће син (Бакир Изетбеговић) жртвовати БиХ”, рекао је Додик,.

Он је у интервјуу Срни нагласио да ни Бакир Изетбеговић, нити било ко у земљи или ван ње, не може да прекраја оно што су рекли грађани Републике Српске.

Додик је указао на то да, 11 месеци после општих избора у БиХ, у Републици Српској функционишу све институције, за разлику од кантона, Федерације БиХ и заједничких институција.

“Федерални медији под контролом СДА проблем формирања власти смештају само на ниво БиХ и ту, по налогу Бакира Изетбеговића, траже кривце, а то је наравно СНСД, а ако није СНСД онда је ХДЗ. Због чега се не говори о томе да власт није формирана у кантонима и да није конституисана Влада ФБиХ? Није ваљда да су СНСД и Милорад Додик одговорни за неуспостављање власти на тим нивоима, о којима се медијски мање говори, а без којих очигледно неће бити формирана ни нова власт на нивоу заједничких институција”, рекао је Додик, који је и председник СНСД-а.

Он је нагласио да СНСД нема ниједан услов за формирање власти, већ да тај процес условљава СДА.

“СДА је истакла НАТО као услов, који се не појављује као услов ни у структурама ЕУ са којима сам лично имао прилику да разговарам. Напротив, даље кретање ка ЕУ било је условљено формирањем власти”, навео је Додик.

Он је потврдио да СНСД остаје при ставу да не може да прихвати активацију Акционог плана за чланство у НАТО (МАП) и да ће се залагати за војну неутралност.

Додик је подсетио се пре неколико дана видела примена Устава БиХ на питању заштите ентитетског интереса, када се о томе изјашњавала Скупштина Републике Српске.

“Ми тражимо само да се наш интерес угради у нешто што се зове интерес БиХ. Ако наш интерес није део тог интереса, онда није питање како ће се формирати власт, већ како БиХ уопште може да опстане”, нагласио је Додик.

Коментаришући најаве из СДС-а и ПДП-а да је могућа нова већина на нивоу БиХ и да те две странке нису одустале од могућности да уђу у власт, Додик је истакао да су они и сада власт, додуше у техничком мндату и додао да они протеклих 11 месеци ништа друго и не раде него чувају ту власт.

Он је упитао ко су СДА и Бакир Изетбеговић да одређују ко ће у заједничким иснтитуцијама предстваљати Српску.

"Нека обнови Савет министара са истим странкама. Поручујем му да је тиме потписао акт о распаду БиХ. Не може Бакир Изетбеговић, нити било ко у земљи или ван ње, да прекраја оно што су рекли грађани Републике Српске. Од те авантуре Изетбеговића ни БиХ не би спасила сва међународна зејдница са свим интервенцијама које смо гледали годинама уназад. Поручујем му да одмах прогута уље и свари чињеницу да је СНСД са својим коалиционим партнерима изборни победник у Српској и да изабере - или ће се брзо опаметити или споро кајати”, упозорио је Додик.

Прочитајте ОВДЕ какав удар планирају црногорске власти на СПЦ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА