Најновије

СПОРНА ИЗЈАВА ХРВАТСКЕ ПРЕДСЕДНИЦЕ ЗАПАЛИЛА РЕГИОН: "Колинда је дволични опортуниста"

Много буре у регионалној јавности подигла је наводна изјава хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да је "БиХ нестабилна земља коју сада контролише милитантни ислам".

Колинде Грабар Китаровић (Фото: Јутјуб)

Реаговали у бројни хрватски званичници из БИХ, готово не бирајући речи, док се Колинда поново правда лошом интерпертацијом њених речи.

Како је "Јерузалем пост" првобитно пренео, Китаровић, која борави у тродневној посети Израелу, током разговора са председником те земље Реувеном Ривлином рекла да је "БиХ нестабилна земља коју сада контролише милитантни ислам".

Китаровић и Ривлин разговарали су о мигрантима, а Колинда је, наводи израелски лист, рекла да су у питању углавном избеглице које не желе да остану у Хрватској већ да оду у Немачку. Иако они махом тврде да су сиријске избеглице, већина их је из Африке или Пакистана и настоје да се пробију преко границе са БиХ за коју хрватска предсендица наводи да је "веома нестабилна и да су је у извесним аспектима преузели људи који имају везе са Ираном и терористичким организацијама".

Након што се бура подигла огласила се новинарка "Джерузалем поста" Грир Феј Кешман и објаснила је она заправо интерпретирала изјаву председницео БиХ.

“Председница Хрватске није говорила о Ирану. Споменула је Иран само једном, и то искључиво у контексту миграната који се претварају да су избеглице и који су у неким случајевима повезани с криминалним елементима. Она није спомињала владу БиХ, а њена изјава о повезаности Ирана и терориста односила се само на неке од миграната који су доспели у Босну и Херцеговину”, навела је Кешменова на питање о спорној изјави.

Колинда: Нисам то рекла

Китаровићева је неколико пута данас демантовала да је изговорила било шта слично.

“Апсолутно не. С председником Израела разговарала сам у контексту у којем говорим о БиХ и другим суседним државама и што сам, уосталом, рекла на прес конференцијама пре сусрета с председником Ривлином и с Нетанијахуом - а то је да наше суседне државе желим што пре видети у чланству ЕУ. Нисам давала интервјује и нисам давала изјаве новинарима, мимо те две прес конференције”, казала је Грабар Китаровић.

Упитана да коментарише оштре реакције из БиХ, Грабар Китаровић каже:

“То су коментари на коментаре једне новинарке... понављам то нисам рекла. Жестоке реакције које успоређују Хрватску с фашизмом у потпуности одбацујем, то је тотални нонсенс.

Оштре реакције

Чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Джаферовић, реагујући на наводну изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић у Израелу да је БиХ нестабилна земља, оценили су да је она та која је нестабилна и да су њене речи израз ксенофобне политике Загреба према БиХ и Бошњацима "која има све елементе фашизма".

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да је очито да није Босна и Херцеговина нестабилна, него Колинда Грабар-Китаровић и да му је жао што Грабар Китаровић наставља са пропагандим активностима на штету БиХ, износећи бруталне неистине, преноси Клиx.

“Управо недавно су се показале тачнима моје тврдње да Хрватска у БиХ тера мигранте који никада нису били на територији БиХ, те нетачним тврдње Грабар Китаровић да је процес обрнут” рекао је Комшић.

Бивша премијерка Хрватске и некадашња председница владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Јадранка Косор извинила се Босни и Херецеговини због оцене хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да је та земља "нестабилна“.

“Извињење суседној и пријатељској Босни и Херцеговини. Свим народима”, написала је Јадранка Косор на Твитеру.

Осуда од јеврејске и муслиманске заједнице

Поглавар Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин Кавазовић, али и председник Јеврејске заједнице у тој земљи Јакоб Финци те велепосланик БиХ при Уједињеним нацијама Свен Алкалај у среду су се придружили осудама наводне изјаве Китаревићеве.

Реис Кавазвић није бирао речи којима је квалификовао хрватску председницу назвавши је примером "најгоре врсте политичара".

“Та персона што се председницом Хрватске зове, већ је од пре позната по својим ставовима и покушајима дехуманизације муслимана. То је једна дволична особа, која по муслиманским земљама прича једну причу, а у Израелу и другим земљама - другу. Ради се о политичком опортунисту и ништа више. То је најгора врста политичара”, изјавио је поглавар босанскохерцеговачких муслимана.

Кавазовић је поручио Грабар Китаровић како би више пажње требало да обрати на стање у Хрватској где, по његовом суду, јачају "неофашистичке снаге".

Први човек Јеврејске заједнице у БиХ Финци био је нешто блажи у квалификацијама, али је такође утврдио како није тачно да у његовој земљи доминира милитантни ислам.

“Нама који живимо у Босни и Херцеговини апсолутно је јасно да је хрватска председница полупала лончиће и да је говорила о нечему што апсолутно не стоји. Јасно је да у БиХ живе три народа и остали и без обзира што смо претрпели тешка страдања у протеклом рату, чини ми се да се живот одвија нормално и да живимо нормално и да је најмање место и време да се говори о томе да је БиХ исламистичка земља под јаким утицајем Ирана и да на тај начин прети Хрватској и хршћанству уопште”, изјавио је Финци.

Прочитајте ОВДЕ зашто је запретио Милорад Додик.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА