Најновије

ДАЧИЋ ОЧИ У ОЧИ СА ПАЦОЛИЈЕМ: Поставио му само једно питање!

Дачић је истакао да Србија сматра да су све земље у региону пријатељске. Одлука Приштине да забрани улазак српским званичницима на Косово и Метохију није увреда Србији, то је шамар за ЕУ и за међународну заједницу, поновио је данас у Познању министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: јутјуб)

Како је рекао, Београд и Приштина су потписали Бриселски споразум, а посете и договори о посетама су договорене у оквиру бриселског процеса, па ако имамо ситуацију у којој неко неће да спроводи оно што је договорено - онда постаје бемислена свака расправа.

Дачић је истакао да га радује што је ЕУ данас реаговала на одлуку Приштине, али да не верује да ће то имати било каквог ефекта.

Он је новинарима у Познању, након састанка министара спољних послова учесница "Берлинског процеса“, пренео да је тзв.косовског министра иностраних послова Беџета Пацолија питао да ли је истина оно што су објавили медији, да је Приштина забранила свим српским званичницима да дођу на КиМ, на шта је Пацоли, каже, узвратио да он то није изјавио, већ његов помоћник.

Дачић је додао да Београд не сумња да таква одлука постоји.

“Изнео сам да то, таксе, као и то што су објавили да су потписали споразум о заједничкој дипломатији да би показали како су једна нација Косово и Албаније, на неки начин поставља питање сврсисходности оваквих састанака, ако након тога имамо потпуно другачију реалност” - рекао је Дачић.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Србија доста очекује од хрватског председавања Европском унијом у првој половини 2020. године.

“Србија се радује и доста очекује од председавања Хрватске ЕУ. Ми смо овде сви наши и нама је интерес да једни друге помажемо. Зато мислим да је важно да председавање Хрватске буде у складу са интересима целог региона - рекао је Дачић новинарима у Познању, где учествује на самиту земаља Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса.

Он је честитао и хрватској министарки спољних послова Марији Пејчиновић Бурић на избору за генералну секретарку Савета Европе, наводећи да је и та позиција веома важно место за регион.

Дачић је истакао да Србија сматра да су све земље у региону пријатељске, да имају исте проблеме и да ниједна не би требало да се радује неуспесима друге.

“Мислим да би за цео регион било добро да почнемо да се сматрамо неким регионом и да једни друге гурамо и подржавамо. Неко ће рећи да је то нова Југославија, али ја не причам о томе, говорим да имамо заједничке интересе и да би било боље да о томе јавно говоримо, него да у разним чекаоницама сви исто мислимо, а нико не сме да каже” - рекао је Дачић.

Упитан о ситуацији у БиХ, Дачић је рекао да сматра да треба да се поштују принципи на којимаје БиХ заснована, као држава равноправних три народа и два ентитета.

“Није добро ићи у екстремну политику ни на једну ни на другу страну, ни у правцу разбијања БиХ, али ни у правцу унитаризације, тако да се занемарују интереси неких народа. Ту не мислим само на Србе, већ и на Хрвате и проблеме које хрватски народ у БиХ има” -  рекао је Дачић.

Истакао је да Србији није у интересу да било где има сукоба, већ да је потребан мир у региону.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је у Познању учествовао на састанку министара спољних послова земаља учесница "Берлинског процеса", изјавио је да се полако поставља питање сврсисходности одржавања таквих састанака, нарочито када неки водећи европски лидери говоре да им не пада на памет да говоре о проширењу ЕУ.

“Ако је то заиста тако, онда не разумемо смисао оваквих састанака” - рекао је Дачић новинарима у Познању након састанка и подсетио да он на састанцима Берлинског процеса учествује од почетка, односно од 2014. године.

Пренео је и да је он то питање "проширио" и на то да и сам регион мора да буде много одговорнији.

Последња одлука Приштине, таксе, затим и то што су објавили да су потписали споразум о заједничкој дипломатији, да би показали како су једна нација, на неки начин поставља питање сврсисходности оваквих састанака, ако након тога имамо потпуно другачију реалност, нагласио је Дачић.

И поред свега, напомиње, Србија је ипак задовољна што постоји оваква иницијатива, али и истакао да очекујемо да она у следећим годинама резултира неким конректним мерама.

Дачић је поручио да је Србија веома конструктивна и да је и колегама из региона поновио да се залаже за то да цео регион тражи и артикуулише заједничке интересе.

То, каже, значи да Србија и Црна Гора брже напредују ка ЕУ, јер нисмо задовољни динамиком, да се отворе преговори са Албанијом и Северном Македонијом, да БиХ уради шта треба да могла да почне преговоре са ЕУ, а Србија чак, иако можда неко и не очекује, нема ништа против да се уведе визна либерализација за грађане Косова и Метохије.

Али, ниједна од тих ствари не зависи само од нас са Западног Балкана и зато је потребно да поруке које долазе из ЕУ буду мотивишуће и подстицајне - да ово не буде "друга лига ЕУ", која ће заменити процес европских интеграција, указао је Дачић.

Примера ради, навео је да Северна Македонија и Бугарска следеће године председавају Берлинским процесом и упитао да ли неко стварно мисли да ће се Северна Македонија задовољити тиме да не добије отварање преговора, него да председава Берлинским процесом.

Поновио је да Београд жели компромис са Приштином, да таксе морају да се укину, јер је немогуће да се говори о регионалној сарадњи, ако опстају таксе од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ, са образложењем да нисмо признали Косово.

“Има и других земаља које нису признале Косово, па што нису њима увели таксе од 100 одсто” - упитао је Дачић.

За став Приштине да ће укинути таксе када Србија призна Косово, понавља да је то опструкција дијалога.

Београд је, каже, спреман да настави дијалог, али таксе, указује, стварају озбиљне проблеме, јер је роба дупло скупља на КиМ, ствара се низ пробелма у функционсању живота грађана и институција, али највбажније - ствара се додатна нестабилнсот, која може да наруши безбедносну ситуацију.

Дачић је још једном позвао Приштину и међународну заједницу да изврши притисак на Приштину да укине таксе.

Рекао је да ЕУ прича о неким стварима "као да су свешстеници са Тибета, па сада они духовно промисљају о проблемима континента, а нико да каже ништа контретно о томе шта треба да се уради".

Зато га, каже, радује што је ЕУ данас реаговала на последњу одлуку Приштине, али додаје да не верује да ће то имати било каквог ефекта.

“Могао сам и данас да кажем исто што и 2014. године. Није се много тога променило, али, ипак, идемо некако даље у правцу ка ЕУ”- закључио је Дачић.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Европска унија мора да сачува свој ауторитет и да не сме да дозвољава да се договори из дијалога Београда и Приштине не испуњавају.

“Ја сам потписао Бриселски споразум. Што сам га потписао, ако пет, шест година након тога неко каже да то неће да испуњава” - упитао је Дачић.

ЕУ мора, не само да санкционише Приштину, већ и да води тај процес на ауторитативан начин, да "постоји добро вођство ЕУ у целини", рекао је Дачић одговарајући на питање како види оно што јесу и посебно оним што нису постигли Федерика Могерини и Јоханес Хан и да ли мисли да ће нови преговарачи имати неке нове идеје.

Дачић је рекао да позитивно оцењује оно што је Федерика Могерини желела да уради, али сама чињеница да нема јединственог приступа међу различитим државама унутар ЕУ, показује да увек они који не желе нешто да испуне ту траже алиби и на њих се никад не изврши притисак до краја.

“За разлику од тога, на пример, када треба изврштити притисак на Србију, обавезно се сви јаве” - констатовао је Дачић.

“Али, нисмо ту да кукамо и да се жалимо. Да пожелимо срећу и успех новим челницма ЕУ и надам се да ћемо направити неке крупније кораке напред” - рекао је Дачић.

Упитан за изјаву премијера Словеније Марјана Шареца да је та земља заинтересована за место европског комесара за проширење у будућем сазиву Европске комисије, Дачић је рекао Србију нико о томе ни не пита, као да немамо унапред ни фаворите, ни неке које не бисмо волели.

“Сматрамо да су све земље из региона наше пријатељске земље и да сви имамо исте проблеме и да не треба да се радујемо неспесима једни других. Имамо веома позитиван став према захтевима других у региону и за све би било добро да почнемо да се сматрамо неким регионом и да једни друге гурамо и подржавамо” - рекао је Дачић.

Како је амерички амбасадор пропао у Србији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА