Најновије

КРВАВИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ: Масакр на гласању! Почеле експлозије! Војска и полиција на улицама! (ВИДЕО)

Данас се у Авганистану одржавају председнички избори, а од раног јутра широм земље забележено је неколико крвавих напада, укључујући и бомбашки напад у којем је повређено 15 особа.

Експлозив (Фото: pixabay. com)

У току је окршај

Почетак гласања у Авганистану обележили су напади. Званичници северног дела Авганистана саопштили су да су побуњеници испалили пројектиле из минобацача на град Кундуз у покушају да спрече гласање.

Гулам Рабани Рабани, члан савета провинције Кундуз, рекао је да су талибани на две локације ван града напали припаднике авганистанских снага безбедности и да је у току окршај. Рабани је навео да има жртава, али није могао да прецизира колико пошто су телекомуникационе мреже повремено у прекиду.

Циљ напада је да се "људи заплаше и да се приморају да остану код куће и не изађу на изборе", рекао је Рабани, преноси АП. Излазност у Кундузу ће највероватније бити ниска с обзиром на насиље, додао је он.

Бомбашки напад

Претходно је најмање 15 особа рањено у бомбашком нападу на џамију у Кандахару. Како преноси АП, на том месту налази се гласачко место. Експлозија је одјекнула само сат времена након што су гласачи почели да се окупљају на биралишту.

Лекар из кандахарске болнице је рекао да су међу повређенима полицајац, неколико изборних званичника и Авганистанци који су дошли да гласају. Према његовим речима, три рањене особе су у критичном стању.

Талибани затворили петину гласачких места?

Званичници авганистанске Независне изборне комисије немају контакт са 910 од 4.942 гласачка центра широм земље, у којој се данас одржавају председнички избори.

- Послали смо материјал у 4.942 центра, а добили смо извештаје да је само 4.041 отворен - изјавио је у Кабулу Хава Алам Нуристани, шеф изборне комисије.

Други званичник комисије је рекао да нема контакта са 901 гласачким центром, преноси Ројтерс, додајући да за сада није јасно да ли се тамо уопште гласа, или су затворени због претњи талибана.

Атмосфера страха

Председнички избори у Авганистану одржавају се у атмосфери несигурности и страха од напада талибана, који су запретили да ће насиљем одвратити грађане од изласка на биралишта.

Право гласа има око 9,6 милиона Авганистанаца који ће бирати између 18 кандидата од којих се заправо само шест сматра озбиљним.

Фаворити су актуелни председник Ашраф Гани и председник Извшног већа Абдулах Абдулах који каже за АП да страхује од изборних манипулација. Њих двојица деле власт већ пет година у влади националног јединства, насталој после избора 2014. које су обележиле оптужбе за превару и корупцију.

Према најавама, због данашњих избора ангажовано је 100.000 припадника снага безбедност, наводи Ројтерс. Међутим, у областима где се не може гарантовати сигурност због претњи талибана, више стотина биралишта је остала затворена.

Претећи нападима, радикални Талибани позвали су грађане да остану код својих кућа како "не би били повређени".

У интервјуу министар унутрашњих послова Масуд Андараби рекао је да се план о безбедносним мерама током избора прави више од осам месеци.

Испред сваког од скоро 30.000 бирачких места у земљи, успостављена су три различита кордона безбедносних снага. Прва два безбедносна прстена најближе биралишту чине полицајци и обавештајци, а у трећем кругу су припадници авганистанске војске.

Прелиминарни резултати не очекују се пре 17. октора, а коначни не пре 7. новембра. Ако ниједан кандидат не освоји 51 одсто гласова, други круг биће одржан за две недеље.

Непознате летелице напале снаге које подржавају Иран! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА