Најновије

САДА И ЗВАНИЧНО: Трамп и Бајден у трци за Белу кућу

Председник САД Џозеф Бајден и бивши председник Доналд Трамп формално су осигурали председничке номинације Демократске, односно Републиканске станке, после победа на примарним изборима у Џорџији, Мисисипију и држави Вашингтон. То значи да ће се стари ривали поново сусрести на изборима за председника САД 5. новембра ове године. То ће бити први пут од 1912. године да су кандидати на изборима два америчка председника.

Бајден је на страначким изборима освојио више од 1.968 делегата, колико је било потребно да би формално осигурао председничку номинацију демократа, а Трамп неопходних 1.215 за номинацију у Републиканској странци. То значи да ће се њих двојица поново сусрести на председничким изборима у новембру ове године.

Kандидатура Џозефа Бајдена биће озваничена на конвенцији Демократске странке у Чикагу у августу, а Трампова на конвенцији у Милвокију у јулу.

Према америчком изборном процесу, на основу резултата страначких избора у појединачним државама кандидатима се додељују делегати. Да би осигурао номинацију, кандидат мора да има одређен број делегата који се затим и формално изјашњавају на страначким конвенцијама.

"Суочени смо са отрежњујућом реалношћу. Слобода и демократија су у опасности овде у Америци као никада пре, од Грађанског рата. Доналд Трамп води кампању огорчености и освете која угрожава саму идеју Америке.Верујем да ће Американци изабрати свој пут у будућност", поручио је Бајден у саопштењу пошто је номинован за кандидата демократа за председничке изборе у Америци у новембру ове године.

Истакао је и да му је част што је освојио другу председничку номинацију демократа.

Доналд Трамп је већ прошле недеље освојио номинацију и постао кандидат Републиканске странке за изборе за председника САД, када се из трке за номинацију у Републиканској странци повукла и последња преостала Трампова ривалка, Ники Хејли. 

На скупу у Џорџији, Доналд Трамп је поновио неосноване тврдње да су избори 2020. године били покрадени, а Бајдена је критиковао и због тога што није успео да спречи прилив миграната на граници са Мексиком. 

Питање имиграције је централно у његовој кампањи, као и друга питања битна за републиканце, као што је абортус и слање америчких фондова у иностранство.

После избора у уторак у четири државе, укључујући Џорџију и Хаваје, постало је јасно да ће Бајден и Трамп поново бити у трци за председника на изборима 5. новембра, иако још увек није одржана ни половина страначких избора, а то ће бити први пут од 1912. године да су кандидати на изборима два америчка председника.

Такође, први пут од 1956. године да су исти кандидати у два изборна циклуса. Тада је републикански председник Двајт Ајзенхауер други пут поразио бившег демократског гувернера Илиноиса Адлаија Стивенсона.

Највише делегата у уторак додељивала је Џорџија, која би могла да буде кључна и за исход председничких избора у новембру.

Прочитајте ОВДЕ о Русији и електронском ратовању

Извор: РТС / Танјуг / Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА