Најновије

ВУЧИЋ НА БАДЊИ ДАН У ЦРНОЈ ГОРИ: Шта ће донети председникова посета Србима који протестују због отимања имовине СПЦ

Председник Србије Александар Вучић требало би да на Бадњи дан посети север Црне Горе у намери да пружи подршку српском народу који протестује широм земље против спорног Закона о слободи вероисповести, којим власт у Подгорици отворено удара на СПЦ и њене светиње.

Вучић (Фото: predsednik.rs)

Према информацијама "Новости", за сада се разматрају три тачке Вучићеве посете, али се вероватно до самог одласка на север Црне Горе неће знати који ће град и храм обићи први човек Србије, али је већ и сама информација да ће доћи осоколила вернике једине канонски признате цркве, који се данима масовним литијама и молебанима боре против одредби контроверзног закона.

Вучићева посета је интригантна не само у политичком него и у безбедносном слислу. Тензије у Црној Гори подигнуте су до тачке кључања, а председник се управо спрема за пут у кризно подручје. Одатле то доноси и ризик да буде мета провокација и напада црногорских, албанских или бошњачких екстремиста. Добра околност је, међутим, што ће шеф наше државе боравити у већински српским срединама, што умањује ризик од инцидената.

Функционер опозиционог Демократског фронта Милан Кнежевић каже да је реч о значајном догађају јер је то први долазак Вучића у Црну Гору откад је на највишим државним функцијама:

- Нема дилеме да ће град у који буде дошао председник Србије на Бадњи дан знати да пошаље снажну поруку добродошлице и покаже да нераскидиве братске везе између Црне Горе и Србије нико не може да угрози.

Председник Српског националног савета Црне Горе Момчило Вуксановић очекује да ће велики број грађана дочекати Вучића:

- Срби у Црног Гори су ту посету очекивали и раније. Важно је да председник Србије посети своје сународнике баш у овом моменту, када се боримо за очување сопственог идентитета и заједништва са нашим сународницима у региону, и за очување Српске православне цркве.

И аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је реч о добром потезу који ће пружити охрабрење Србима у Црног Гори:

- Та посета, међутим, требало би да буде део целовите акције. Држава би требало да интернационализује тај проблем и да се обрати Уједињеним нацијама, ОЕБС и другим међународним организацијама како би указала на противправне насртаје на имовину СПЦ и на права Срба. У супротном, овај гест неће бити довољан.

Вучић у посету Србима у Црној Гори путује уз благослов патријарха Иринеја, о чему су њих двојица разговарала уочи Нове године. Он је тада пренео да је од патријарха чуо "речи разума и смиривања", а обећао је и да ће држава помоћи и заједнички деловати у заштити интереса СПЦ и српског народа.

Председник и патријарх су разговарали о очувању српских цркава и манастира, а поглавар СПЦ је рекао да размишља о томе да формира стручну међународну комисију, која би могла да штити интерес СПЦ у међународним форумима, институцијама и организацијама.

Прва посета

Вучић до сада ниједном, ни као премијер ни као председник, није боравио у службеној или званичној посети Црној Гори. Ђукановић је у Београду био у званичној посети крајем 2013. године, тада као премијер. Њих двојица последњи пут су се видела на састанку посвећеном иницијативи "мали шенген", одржаном у Драчу у децембру, где су и разговарали о спорном закону.

Мандић: Важно је јединство

Један од лидера Демократског фронта, Андрија Мандић, каже да је Вучићев одлазак у Црну Гору важан за јединство српског народа:

- Ложење бадњака је једна од оних светковина када се готово читава Црна Гора окупи око својих храмова, заједно са свештенством, важна и велика традиција која је била у темељима данашње Црне Горе. То што ћемо ове године имати на ложењу бадњака и председника Србије, за нас је посебно важно због драматичних тренутака кроз које пролази верујући народ и СПЦ у Црној Гори.

Ракетић: Позивам председника Србије да бадњак налаже у Андријевици

У име најаче политичке српске организације у општини Андријевица позивам председника Србије Александра Вучића да бадњак налаже у Андријевици. Сигуран сам да наш владика Јоаникије, вјерујући народ, свеншенство и монаштво би се обрдовали драгом госту који би нас својим присуством подсетио и на то да смо ми Васојевићи у прошлости припадали српској држави Рашкој, ратовали заједно са нашим светим кнезом Лазарем на Косову и у свакој прилици дијелили добро и зло са нашим сународницима. Узимајући у обзир да су корени наше велике династије Карађорђевића из Андријевице очекујемо да овај крај буде први избор председника Вучића, а он би се лично уверио, како би га грађани читаве Лимске долине од Бијелог Поља до Плава дочекали и поздравили код наше Цркве на Књажевцу. Верујем да ћу бити у прилици да Вам кажем добродошао председниче, рекао је председник Нове српске демократије и шеф одборничког клуба ДФ у Скупштини Андријевице Веско Ракетић.

Ако Мило на силу проба да заложи бадњак на Цетињу креће хаос. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА