Најновије

БРНАБИЋ: Реаговаћемо на време на нови талас миграната

Председница Владе Ана Брнабић са министрима одговарала је на питања посланика у Скупштини Србије. Влада Србије поново ће активирати координационо тело за мигранте како би пратила нова дешавања, изјавила је том приликом премијерка и истакла да нема разлога за панику, као и да ће Србија још успешније одговорити на нови талас миграната него на мигрантску кризу из 2015. и 2016. године. Србија 2019. године имала позитиван природни прираштај и да је било 614 више рођене деце него 2018. године, изјавила је Брнабићева.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

"Ми смо имали тада координационо тело у Влади и поново ћемо га реактивирати да бисмо пратили нова дешавања, попут оних последњих дана, да би се грађани осећали потпуно безбедно", рекла је Брнабићева одговарајући на питање посланика Балинта Пастора из СВМ-а, који је питао зашто надлежни органи Србије не чувају јужну границу где улазе илегални мигранти.

Пастор је питао и како је могуће да људи без документа улазе у нашу земљу и зашто се на илегалне мигранте закони Србије не примењују, као и то како је могуће да илегални мигранти обијају куће на северу земље и од којих грађани не могу нормално да живе.

Брнабићева је казала да ће поновним активирањем координационог тела у Влади бити подигнута координација свих служби безбедности у Србији, али и са партнерима из ЕУ и окружења.

Тренутно нема разлога за бригу и панику и реаговаћемо на време, поручила је Брнабићева.

Рекла је да ће следеће недеље бити састанак на коме ће се разговарати о томе како да се предупреде проблеми у вези са мигрантима.

"То ће Влада предузети и сигурна сам да ћемо одговорити успешно и на овај талас миграната и данас смо много спремнији него 2015. када нико није знао да ће таква криза избити и да ће они ићи овом рутом."

Подсетила је да је Србија највише била погођена мирантским таласом 2015. и 2016. године и да су тада здружене снаге војске и полиције показале како могу да одбране границе, али и да хумано одговоре.

Показали смо да смо као земља стабилан и поуздан партнер, не само суседима већ и целој Европи, казала је премијерка.

Она је указала на специфичан проблем Србије у ситуацији кад мигранти долазе у нашу земљу из држава чланица ЕУ и опет иду ка ЕУ.

"Мигранти долазе из земаља ЕУ у Србију и иду опет ка ЕУ" 

Премијерка је рекла да је Србија зато и потписала сарадњу са Фронтексом и са суседним земљама како би имали заједничке контроле.

Каже да је Србија 2015. и 2016. спречила више од 50.000 нелегалних улазака у земљу и са партнерима делила податаке о онима који су легално ушли.

Додала је да су наши органи ефикасном акцијом затворили мигрантску руту преко наше земље и да су они после ишли преко Црне Горе и БиХ.

"Наставићемо да апелујемо на Брисел да треба да постоји нека заједничка европска политика за мигранте, јер није фер да се сналази свако за себе", рекла је Брнабићева и поновила да мигранти долазе из земаља ЕУ у Србију и иду опет ка ЕУ.

Такође, разговараћемо и са Фронтексом да нађемо најефикаснији начин за решавање нових ситуација, додала је она.

Брнабићева је казала и да ће министар полиције Небојша Стефановић и МУП реаговати на сваку пријаву и ескалацију по питању миграната.

Пастор је претходно рекао да су понашањем миграната посебно погођени грађани на северу Воводине, у Мајдану, Рабеу, Новом Кнежевцу, Хоргошу, Мартоношу, Кањижи и другим местима и да "од миграната буквално не могу да живе".

Каже да је јуче замолио министра Стефановића да полиција буде више присутна у тим насељима и да штити становништво, а потврдио је да је полиција јуче и данас била присутнија посебно у Мајдану и Рабеу.

Пастор је похвалио рад полиције у последњих 24 сата у тим местима и општинама и апеловао и на друге државе органе да буду агилнији по питању миграната.

Додао је да су то илегални мигранти и да већина њих не бежи од рата, као и да су то економски мигранти који хоће само преко Србије да оду у земље западне Европе.

Нема земље где опозиција напада своју војску и наменску

Нема државе у којој опозиција напада наменску индустрију и војску своје земље, јер то није ствар политичке борбе, већ националног интереса, изјавила је Ана Брнабић и додала да је стање у Војсци Србије данас неупоредиво боље него 2011. године.

"Не постоји ниједна земља, нити ја знам за ту земљу, да опозиција напада наменску индустрију и војску своје земље. Постоје ствари које у нормалним земљама нису ствари политичке борбе, већ националног интереса. Наменска индустрија и војска се не нападају", рекла је Брнабићева, одговарајући посланици Ани Караџић, која је упитала за стање у војсци и констатовала да се води "кампања против наменске индустрије".

Навела је да један део опозције "ни у чему не препознаје национални интерес", од очувања КиМ, до војске и наменске индустрије.

Додала је да очекује да ће грађани то проценити на изборима, што, каже, и опозиција зна, па бојкотује изборе.

Она је навела да је у демократији потребна јака опозиција, као корективни фактор, који скреће пажњу на ствари које влада можда не ради довољно добро или брзо, у интересу грађана.

"Нажалост, у највећој мери немамо такву врсту опозиције, иако имамо озбиљне и конструктивне политичке странке у опозицији, које то плаћају тиме што им кажу да су 'тројански коњи' и 'људи који раде за Вучића'", рекла је Брнабићева.

Сама је навела да оно што Влада није завршила, а требало би да учини, јесте да омогући системе као што су е-беба или е-рецепт и за војне обвезнике, што се још није десило због осетљивог питања заштите података у њиховом случају.

"Да имамо озбиљну опозицију, критиковали би нас за те ствари. Али они нападају наменску, причају глупости, измишљају афере и штете интересима Србије", рекла је Брнабићева.

Како је рекла, на институцијама је да утврде да ли је нешто афера или је нешто урађено на недозвољен начин.

Као пример за напад не само на наменску него и на војску, навела је случај "Моровић".

"Афера да се на војном газдинству 'Моровић' гаји марихуана је напад, не на наменску индустрију него на Војску Србије. Да ли смо чули извини?", упитала је она.

Додала је да се иза тога крију лични интереси да се сруши наменска индустрија.

Брнабићева је рекла да је стање у војсци неупоредиво данас и 2011. године, када је, каже, наша војска била на издисају.

"Ако погледате коико данас имамо авиона, хеликоптера, да наша наменска индустрија има значајан извоз, да је поштована, да може да разговара о сарадњи са светским компанијама, као што је Ербас... то је озбиљан кредибилитет", рекла је Брнабићева.

Паметном дипломатијом, а не парадирањем до решења 

Треба нам права и паметна дипломатија, она које је много више у контактима, него парадирање које неће донети резултат, казала је премијерка Ана Брнабић одговарајући на питање посланика Ђорђа Вукадиновића шта Влада планира да уради поводом ситуације у Црној Гори након доношења Закона о слободи вероисповести.

Вукадиновић је на седници Скупштине Србије, у делу када чланови Владе одговарају посланицима на питања, казао да је пре пет недеља речено да се на ту ситуацију неће реаговати оштро, већ да ће реакција Србије бити паметна и промишљена.

Премијерка је навела да не чује никакве предлоге, конструктивне критике шта је требало урадити и упитала какав резултат и шта бисмо могли да очекујемо од тога да замолимо да се сазове седница СБ УН.

"Који резултат очекујемо од тога? Парадирање ради парадирања - надам се да је то време у Србији прошло, јер имате одговорну власт, одговорне људе, који не парадирају, већ нешто раде, парадирање ради парадирања нема неког смисла", казала је Брнабићева.

Србија има право да заштити српски народ 

Премијерка сматра да је Србија по том питању много добила и додала да то показује и то што Закон о верским слободама није добио подршку ни од једног међународног фактора.

Истакла је да је Србија нагласила да се не слаже са тим законом, јер он угрожава права и интерес српског народа и Српске православне цркве, али и да је Црна Гора суверена држава.

Такође, како је навела, Србија има право и обавезу да заштити српски народ.

Премијерка је додала да би волела да чује од посланика предлог шта да се уради, али и да се додатно појасни шта се од које мере очекује.

"Ви не знате ни шта би резултат значио, шта очекујемо и шта ће бити после тога, не да ли ће бити резултата, већ шта је то што ће показати да ли смо направили резултат", обратила се Брнабићева.

Истакла је да сви Срби где год да живе треба да знају да се званична Србија тим питањем активно бави.

"Наш став је да поштујемо суверенитет Црне Горе, да нам је стало до најбољих могућих односа са том земљом, али да ћемо штитити интересе и права нашег народа и то пре свега кроз разговоре са званичницима", закључила је Брнабићева, приметивши да то што Србија води рачуна о интересу свог народа у Црној Гори, не мешајући се у суверенитет те земље, представља различиту причу у односу на оно што је било до 2013. године.

Проверићу шта је са изградњом џамије у Новом Прибоју 

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у Скупштини Србије да ће проверити у Републичкој дирекцији за имовину докле се стигло са предметом о изградњи џамије у Новом Прибоју. Одговарајући на питање посланика Муамера Зукорлића, она је рекла да ће исламска заједница у Прибоју добити податке о томе у првој половни фебруара, када се планира њена посета тој општини.

"Предлажем да имамо састанак и да тада у Прибоју разговарамо око овога, а ја ћу до тада проверити са Републичком агенцијом за имовину о чему се ради, докле је стигао тај предмет, ако постоје неки проблеми да их решимо, па да у Прибој дођем са одговором", рекла је Брнабићева.

Она је тако одговорила на питање посланика и председника Странке правде и помирења Муамера Зукорлића, који је упитао да ли исламска заједница у Прибоју може рачунати на помоћ Владе Србије везано за решење проблема локације за изградњу џамије у Новом Прибоју.

Указао је да је тај предмет стар неколико година, додајући да поводом изградње џамије исламска заједница има позитиван став председника општине Прибој и осталих политичара из Прибоја.

"Обавештен сам да је предмет дошао до Републичке дирекције за имовину и чека се ту и сагласност Владе Србије. Од изузетне важности би било да се ово питање што пре позитивно реши, с обзиром да у Прибоју постоји џамија у Старом граду, док у новом делу Прибоја немамо нити један верски објекат, а у питању је значајан број припадника исламске заједнице", рекао је Зукорлић.

Похвалио је што је за време ове владе Агенција за реституција вратила два важна објекта исламској заједници, после блокаде, која је, каже он, трајала годинама од претходних влада.

Ти објекати су зграда Исламских установа у Новом Пазару и Стара новопазарска бања.

"Влада направила радну групу за борбу против насиља"

Зукорлић је упитао и Владу Србије шта ће учинити поводом појачаног насиља у Новом Пазару, додајући да се број убистава у одређеним угоститељским објектима повећао.

Брнабићева је одговорила да је Влада направила радну групу за борбу против насиља у школама и да је у оквиру ње израђен конкретан план активности које ће бити предузете у наредних неколико недеља, као и да постоји радна група против насиља у породици, додајући да нема потребе за још једним радним телом.

"Министарство унутрашњи послова заиста добро ради свој посао и има добре резултате у борби против организованог криминала, корупције и против насиља. И каква год перцепција била, ти бројеви су данас мањи него што су били икада раније", подвукла је Брнабићева.

У Србији није регистрован ниједан случај коронавируса, али то не значи да га неће бити пошто стручњаци очекују његов врхунац у наредних 10 до 15 дана, рекао је у Скупштини министар здравља Златибор Лончар, одговарајући на питања посланика. 

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је у Скупштини да се прошле године 5.500 младих пољопривредника пријавило за субвенције и да је сада много више њих спремно да остане у Србији и бави се воћарством, повртарством и земљорадњом. 

Током дела седнице у којој постављају питања Влади Србије, посланици су говорили о пензијама, положају албанске националне мањине, политици првог потпредседника Владе Ивице Дачића. 

Урадили смо више него било ко раније за предузетнике

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је у 2018. и 2019. години Влада Србије учинила доста на подстицању предузетништва, са посебним фокусом на мале привреднике и паушалце.

Она је навела да је од 1. окобра 2018. године за младе који су завршили школу омогућено да буду у првих годину дана ослобођени од плаћања пореза и доприноса приликом покретања бизниса.

"Важно је било да знају да се не плаше да уђу на тржиште, да развију посао и да се не плаше да ће држава да им одмах успостави рачун", рекла је премијерка.Навела да је захваљујући томе од октобра 2018. до 1. децембра 2019. основано 780 предузећа који запошљавају 900 људи. Предузећа су основана тамо где је најпотребније- Брусу, Лозници, Трстенику, Книћу.

Од марта ове године захтеви за пореско пореско ослобођење проширени су и на иновационе компаније, и то за прве три године од формирања.

Џихадистима у Алепо стиже велико појачање, наоружано САД опремом! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА