Најновије

ОПОЗИЦИЈА ТРАЖИ ДА СЕ ОБЈАВЕ УГОВОРИ И АНЕКСИ! Нико не верује Весићевој рачуници! Колико је новца утрошено за реконструкцију Трга?

Како је јуче изјавио заменик градоначелника Горан Весић коначна цена за реконструкцију Трга републике усаглашена је и износи нешто мање од 6,4 милиона евра.

Горан Весић (Фото: Јутјуб)

“То је скоро дупло мање од 12 милиона евра, а што су биле лажи појединих опозиционара“, рекао је Весић.

“Радови на Тргу републике коштали су 744.427.624 динара или нешто мање од 6,4 милиона евра. То је за скоро 24 милиона динара мање него што је био основни, већ потписан уговор са компанијом „Штрабаг”, рекао је Весић и додао да је уговор који је са „Штрабагом“ потписала Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда износио 768.262.900 динара.

Весић је навео и да је утврђено да је компанија извела радове за 739,88 милиона динара.

“Током радова утврђено је да је неопходно урадити санацију и рестаурацију канделабра око споменика кнезу Михаилу Обреновићу у вредности од 4,55 милиона динара, што није било предвиђено пројектом. Управа за јавне набавке Републике Србије одобрила је да се тај посао директно уговори са извођачем, у складу са Законом о јавним набавкама. Позив на директно уговорање биће објављен наредних дана, али вредност тих радова већ је урачуната у трошкове. И ове додатне радове урачунали смо у трошкове, односно у „вишкове радова” тако да је коначна вредност свих радова, основних, вишкова, мањкова и непредвиђених радова 744,43 милиона. Та цена је за скоро 24 милиона динара мања од основне вредности уговора, као што сам и обећао у новембру“, рекао је Весић и додао да је трошкове преслагања коцака платио извођач.

Ипак, представници опозиционих странака и покрета нису убеђени да се изјавама заменика градоначелника може слепо веровати, и траже да Град и Дирекција објаве јавности на увид сва документа везана за овај посао.

“Мислим да све изјаве заменика градоначелни морамо узимати са великом скепсом. Превише пута је ухваћен у лажи да би те изјаве узимали озбиљно. Требало би испитати детаљно уговор али и квалитет радова. Просто је толико јасно да се ради о јаваслуку, немару, уграђивању и муљању, да Горан Весиц мора сносити и кривичну и политичку пдговорност и за Трг републике, али и за потпуни корупционашки хаос у граду. У клијентелистичком кругу у коме учествују градски функционери и подобне компаније блиске власти, грађани увек губе”, рекао је Радомир Лазовић из иницијативе Не давимо Београд и додаје да се на тендерима које расписује Град појављују „увек слична имена“, а често су то и једини учесници.

Савез за Србију, који је још пре четири месеца тражио од Дирекције да јавности достави све детаље реконструкције Трга, као и да објави уговор са свим анексима, одговор из те институције још није добио.

“Колика је финална цена за Трг знаћемо када се објави такозвана „коначна ситуација“ која је најмеродавнија приликом грађевинских радова, извођачки пројекат као и два анекса уговора која су у међувремену направљена. Ја и даље тражим од Дирекције оно што је наша одборничка група званично тражила, да се тачно јавности представи ставка по ставка тог посла, колико је коштало преслагање коцки, колико је коштао тај гранит. Док се све то не објави ми не знамо праву цену”, уверен је шеф посланичке групе СзС у градској Скупштини Никола Јовановић. Он додаје да је убеђен да су „та четири месеца Град и Дирекција „пеглали“ те папире“, те да је зато рок продужен на 520 дана, иако се Трг користи већ два месеца.

С друге стране, уколико је тачно оно што је Весић изнео, сматра Јовановић, то је резултат притиска опозиције, грађана и појединих медија који су инсистирали на објављивању документације и тражили увид у ток тог посла.

“Претпостављам да је ово са чим је изашао Весић између осталог и последица тога што је био под будним оком и опозиционих одборника и грађана и медија, и да није смео директно на овом послу да краде. Притисак и захтев за транспарентношћу даје резултате. Мислим да смо тиме што смо тражили, довели до тога да на овом послу не могу да се уграде колико су планирали”, рекао је Јовановић.

Ипак, како наводи, има сумње да је изнета цифра заиста коначна, и мисли да ће се како каже, „уграђивање“ наставити баш кроз механизам додатних послова.

“Коцке су преслагане комплетно, ако је заиста цифра мања него што је планирано, а дошло је до извођења истиог посла два пута, то значи да или су у старту дали превелику цену с намером да украду, или оно што ја верујем да је случај, да ће кроз накнадне послове са истим извођачем да надокнаде губитке на овом послу”, закључио је Јовановић.

Гарантни рок три године

“Од тренутка када је направљен коначни обрачун почиње да тече гарантни рок од три године, у којем ће се свака евентуална поправка вршити о трошку извођача, додао је Весић. „Дирекција има валидне банкарске гаранције за гарантни период и шта год буде требало да се поправи наредне три године, вршиће се о трошку извођача. Тако се ради одговорно и у интересу града Београда“, оценио је Весић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Хашим Тачи поручио Аљбину Куртију.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА