Најновије

Маневар Лукашенка који је матирао Запад, а Тихановску поставио као украсну фигуру

Председник Белорусије Александар Лукашенко повукао је „сјајан политичко-тактички потез“, одласком у истражни затвор до представника опозиције који су тамо, рекао је Николај Межевич, шеф Центра за белоруске студије Института Европе, РАН.

Лукашенко (Фото: РИА)

У суботу, 10. октобра, белоруски лидер посетио је истражни затвор КГБ, где су ухапшени банкар и бивши председнички кандидат Виктор Бабарико, његов син Едуард и члан Координационог савета опозиције Лилиа Власова.

Упркос чињеници да се садржај њихових разговора држи у тајности, извештач првог канала Телеграм тврди да су на састанку покренута „уставна питања“.

Николај Межевич, коментаришући овај догађај у интервјуу за ФАН, приметио је неочекиван и јак потез председника Белорусије.

Доласком код својих политичких противника, Лукашенко је Запад довео у крајње неугодан положај, чији лидери сада шкрипе зубима од беса, јер их је белоруски лидер тако лако надиграо.

Такође је вредно пажње да је Лукашенко врло паметно елиминисао „случај Тихановскаје“, која је завршила на челу опозиционог покрета само зато што је Виктор Бабарико смештен у истражни затвор.

Својом посетом истражном затвору, актуелни председник је јасно ставио до знања да је спреман да изгради дијалог са банкаром, а не са Светланом Тихановском, која је побегла у Европу.

“Јер ако је Александар Лукашенко толико јак да може да се састаје са својим политичким противницима чак и у затвору, онда она нема шта друго да ради ни у Виљнусу, ни у Варшави. Тихановскаја постаје чисто украсна фигура”, резимирао је Межевич.

Тачи спрема заверу против Србије! Поставља срамна правила око дијалога са Београдом! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА