Најновије

Да ли нас Кризни штаб данима лаже или превентивно плаши?

Колико дуго већ слушамо да ће нови талас короне бројати троцифрени број оболелих. Из Кризног штаба стижу упозорења да се у наредне две недеље очекује пораст броја заражених, наговештава се и могућност поновног затварња школа и преласка на онлајн наставу. У поређењу с регионом, чини се да се још увек добро држимо, број заражених се креће око сто, јуче их је било "само" 67. Стални апели и драматичне изјаве представника струке можда би имале ефекта да поверење није нарушено доказима да се званични подаци о броју умрлих и заражених умањују и не поклапају са реалним. Шта нас заиста очекује и да ли нас Кризни штаб превентивно застрашује или просто скрива право стање?

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Саговорници, епидемилог Зоран Радовановић и професор Медицинског факултета Слободан Савић, слажу се у томе да не можемо да знамо како да се припремимо за нови талас, колико нас заражених очекује и које мере да предузмемо, јер просто не располажемо реалним подацима и цифрама о броју оболелих и умрлих.

Одговори на тврдње и доказе БИРН-а и НИН-а да је број умрлих и заражених вишеструко већи од званично саопштеног још нису добијени. Члан Кризног штаба Предраг Кон прво је рекао да је број преминулих од марта до јуна три пута већи од званичних цифара, али је убрзо самог себе сасекао, па је признао да је боље да тако нешто није изговорио. Уместо одговора, од министра здравља чули смо напад на новинаре и констатацију да нама “као да је драго да буде више више умрлих”. Руку на срце, најављена је и ревизија броја преминулих, али још не знамо када ће она бити обављена.

У међувремену, грађани остају збуњени и питају се зашто нас Кризни штаб плаши и упозорава ако, према тврдњама надлежних, имамо најбољу епидемиолошку ситуацију у Европи?

“Помињемо званичне податке, а питање је каквим подацима располаже Кризни штаб (трагично је ако ни они не знају какво је право стање). Из искуства знамо да постоји скоро перверзна (стручно, људски и морално неприхватљива) потреба власти да нас у том погледу обмањује”, каже епидемиолог Радовановић, који је небројано пута јавно тражио да Кризни штаб предочи праве цифре.

Он тврди да, ипак, објективно јесмо на почетку трећег таласа.

“Постоје услови да он буде мање трауматичан од претходна два. Наиме, први смо дочекали неспремни, па смо затворили знатан део популације. Сачували смо старе људе од ковида 19, али су они умирали од других узрока због изостале лекарске помоћи”, сматра Радовановић.

Он указује на то да смо у другом таласу поднели велике жртве, више од других земаља, јер смо, убеђен је искусни епидемиолог, због предизборних активности крили његов почетак.

“Сада се надамо да са тестовима стојимо боље, а нема избора, па можемо да прођемо боље него претходна два пута”, оптимиста је Радовановић.

Он поручује да је за борбу против короне и што блажи нови талас врло важно да Институт “Батут” почне да обавља своју функцију.

“То значи да прикупља, анализира и истинито приказује податке, те да, као и у целом свету, почне да приказује узрасну и географску расподелу оболелих и умрлих по данима. Другим речима, штури подаци на које новинари жељно чекају у 15 сати треба да буду замењени, односно допуњени детаљним подацима редовно ажурираним на сајту Института Батут “, јасан је и конкретан Радовановић.

Саговорник као велики проблем издваја изгубљено поверење у Кризни штаб, па се, примећује он, због тога мере слабо поштују.

“Зато је важан апел 3000 лекара окупљених у удружењу грађана Уједињени против ковида. Они су јуче замолили јавност да се не понове претходна два таласа, када је систем био на ивици пуцања. То су кредибилни доктори којима треба веровати”, сматра Радовановић.

За све грађане који су помало слуђени, неповерљиви и доста им је короне, има охрабрујућу поруку.

“Ако се носе маске и држи растојање, уз остале предложене мере, могуће је да ћемо ове зиме проћи као становништво јужне хемисфере. Они су имали ковида 19 мање него што су очекивали, а грипа је било врло мало”, каже саговорник.

Застрашивање није добро

И професор судске медицине Слободан Савић указује на проблем изгубљеног поверења у Кризни штаб и податке које нам се саопштавају. У таквим околностима, тешко је сагледати право стање ствари и прогнозирати.

Професор Савић се осврнуо и на самозадовољне поруке о томе да смо најбољи у Европи, које су се могле чути од министра здравља Златибора Лончара. Дотакао се и напада на новинаре који се одваже да званичницима поставе питање – да ли имамо више преминулих него што нам признајете?

“Све што чујемо из света указује на пораст броја заражених. Ми се надамо да то нас неће закачити, било би јако добро да тако прође. Надам се да се сценарио неће поновити и да неће доћи до неког погоршања. Та прича да било ко жели да ми имамо више умрлих и да је то неко такмичење, мени то смета. Не можемо говорити о било каквом такмичењу, да смо бољи од некога. Што мање умрлих и што мање заражених, то свакако, али није такмичење да ми узимамо било какво прво место и да се тиме хвалимо”, поручује Савић.

Поводом учесталих упозорења на опасност да се број заражених увећа, Савић подсећа да смо и раније слушали изјаве које имају циљ да застраше.

“Било је и раније таквих изјава да ће нам гробља бити пуна, то се својевремено говорило када је требало да се уведу неке мере. Свака мера која доприноси да се спречи зараза је свакако корисна, али било какво заплашивање и застрашивање народа није добро. Потребан је један добар савет и прича о томе шта треба радити, потребно је стално указивати на важност ношења маски”, закључује професор Савић.

Чистка у Влади Србије. За кога више нема места прочитајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА