Најновије

ОВИМ АМЕРИ ЖЕЛЕ ДА ПАРИРАЈУ РУСИМА: Уплашио их руски хиперсонични Циркон, одговор би требао да стигне за 2 године (ВИДЕО)

Генерал ваздухопловства САД открио је нове детаље о томе шта би требало да буде прва хиперсонична ракета те службе док САД покушавају сустићи хиперсонична истраживања својих руских и кинеских ривала.

Циркон (Фото:РИА)

Генерал-мајор ваздухопловства САД Ендру Гебара - директор за стратешке планове, програма и захтева Ер Форс Глобал Страјк Команд - рекао је раније овог месеца магазину Ер Форс да долази из ваздуха лансирано оружје за брзо реаговање АГМ-183А компаније Локид Мартин, познато и као АРРВ, " Невероватно."

Хиперсоничну ракету чини ракетни појачивач на чврсто гориво на чијем је врху непомично возило за подмазивање. Ракетни појачивач лансира ракету до хиперсоничне брзине, након чега се једрилица одвоји и настави до циља.

Ова погонска клизна возила моћи ће да носе нуклеарне бојеве главе и да маневришу у лету, задржавајући хиперсоничну брзину, што отежава одбрамбеним ракетама да их прате и пресретну.

Гебара је потврдио да ће АРРВ бити способан за хиперсоничне брзине, што значи све изнад 5 Маха или око 3.836 миља на сат. „Ова ствар ће моћи да пређе за 10-12 минута, скоро 1.000 миља“, рекао је Гебара за часопис Ер Форс. "То је невероватно."

То значи да би АРРВ могао постићи брзину између 5000 и 6000 миља на сат - негде између 6,5 и 8 Маха.

Нејасно је да ли је Гебара мислио да је ово највећа брзина пројектила или просечна брзина бојеве главе за потискивање и клизање. Летелица у заједничком програму Ткрикал Буст Глајде Агенције за напредне истраживачке пројекте компаније Локид Мартин-Дифенс проглашено је да може да постигне брзину од чак 20 маха, наводи агенција.

Ваздухопловство је сада завршило рану фазу испитивања АРРВ-а, успешно монтирајући прототип оружја на стратешки бомбардер Б-52. Служба такође разматра бомбаш Б-1 Ланцер као још један авион за испоруку.

Тестови уживо за прототипове АРРВ предвиђени су за октобар 2021. године, а ваздухопловство је саопштило да планира да купи најмање осам таквих прототипа, известио је Драјв. Пројектил би требао да буде оперативан до септембра 2022. године, мада програм ради у заостатку и трошкови су до данас нарасли за скоро 40 процената.

Америчка војска покушава да сустигне Русију и Кину, које обе већ имају оперативне хиперсоничне ракете. Прошле недеље је Русија успешно тестирала поморску хиперсоничну ракету познату као Циркон. Руско ратно ваздухопловство већ поставља хиперсоничну ракету Кинжал нуклеарно способну.

Раније ове године, администрација председника Доналда Трампа предложила је повећање финансирања хиперсоничног оружја за 23 процента. Војска и морнарица већ раде заједно на сопственом хиперсоничном оружју познатом као Комон Хипсрсоник Боди. Прототип је имао први успешан лет у марту, погодивши шест центиметара од своје мете, према речима секретара америчке војске Рајана Мекартија.

САД почињу заузимање Северног морског пута. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Newsweek. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА