Најновије

Вучић помпезно најавио, али Путин не долази у Београд!

Председник Русије Владимир Путин неће у октобру посетити Београд, како је то најављивао председник Србије Александар Вучић у више наврата у протеклим месецима, сазнаје незванично Данас од представника дипломатских кругова.

Вучић и Путин (Фото: Влада Србије)

Извори тврде да Кремљ није открио због чега се Путин предомислио и одустао од планираног доласка, али истичу да „Русима свакако није по вољи недавно приближавање Србије позицијама Сједињених Америчких Држава у спољнополитичком домену, што је нарочито дошло до изражаја приликом недавног потписивања споразума у Белој кући, о нормализацији економских односа Београда и Приштине“.

„Споразум из Беле куће Србије и Косова означава још једну прекретницу у ‘постојаном’ тренду губљења утицаја Русије на Балкану, што нервира Кремљ. Најближи партнер Русије на Балкану, Србија, решава косовски спор без икаквог учешћа Руса у преговорима, и приближава се САД, чији утицај расте науштрб руског. Постављајући увредљиву објаву на Твитеру, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је вероватно веровала да тиме изражава жељу својих ‘политичких господара’ да осуде Србију због нелојалности. Али, председник Путин и министар спољних послова Сергеј Лавров виде ствари другачије од ње – Путин се брзо извинио због твита Захарове, док је Лавров подржао вашингтонски споразум и перспективу за постизање споразума Србије и Косова. Русија ће, дакле тежити очувању добрих односа са Србијом, иако је приметно јачање утицаја САД у Србији“, истиче саговорник из дипломатских кругова.

Подсетимо, председник Србије је у јуну након састанка са председником Русије у Москви рекао да му је Путин потврдио да у октобру стиже у посету Србији. Вучић је истакао да ће то бити „величанствен догађај“, као и да „ћемо отворити Храм Светог Саве“.

„То ће бити дани који ће потврдити заједничку борбу српског и руског народа у Другом светском рату“, поручио је српски председник приликом посете Москви у време одржавања војне параде.

Да ли ће 20. октобра, на годишњицу ослобођења Београда у Другом светском рату бити организована војна парада остаје питање, будући да у кабинету председника Србије нису желели да говоре ништа на наведену тему.

Приликом званичне посете Београду, у јануару 2019, Путин је у пратњи Вучића и српског патријарха Иринеја обишао радове у Храму Светог Саве.

Тада су двојица председника поставили коцкице у боји државних застава у мозаик који у Храму раде уметници из Русије, а Путин се након посете кратко захвалио окупљеним грађанима испред Храма који су дошли да га поздраве речима: „Хвала за пријатељство.“

У то време одржаване су и опозиционе демонстрације против Вучића, и тада је Вучићева СНС успела да изведе на улице велики број људи у част Путинове посете.

Вучић је у објављеном онлајн интервјуу за руску агенцију ТАСС поручио да Србија никада неће придружити НАТО, или било којој другој војној структури, нити ће икада уводити санкције Русији, чак ни у случају притиска на Београд.

Лавров на мини-балканској турнеји

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетиће крајем овог месеца Атину, Загреб и Сарајево. Планира се да се он 27. октобра састане са тројицом чланова Председништва БиХ, те да у оквиру посете оде и у Источно Сарајево, где су смештене институције Републике Српске, што се тумачи „подршком Кремља Републици Српској“. Извори Данаса тврде да Лавров приликом ове „мини-балканске турнеје неће посетити и Србију“, где је боравио у јуну.

Азери уали у јерменску заседу, тела 60 војника остала поред пута! Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА