Најновије

БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Решење уз договор са Србима на КиМ

Руски став о решавању косовског питања је непроменљив и темељи се на Резолуцији СБ УН 1244, а Русија ће подржавати све напоре који ће Београду и Приштини помоћи да постигну чврсто, одрживо и обострано прихватљиво решење, каже руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко.

Александар Боцан-Харченко (Фото: Јутјуб)

У ауторском тексту за "Напредак", часопис за политичку теорију и праксу СНС, рекао је да ће Русија посебну пажњу посветити том питању и да разговор о будућим узајамним односима између Београда и Приштине може да да резултате само уз стриктно поштовање међународног права, законитих интереса и забринутости косовских Срба.

Стране саме треба да се споразумеју, а контрапродуктивни су форсирање "дефинитивне нормализације", наметање унапред припремљених рецепата и временских оквира", каже Боцан -Харченко.

Он је рекао и да је "Русија опредељена за развој сарадње по широкој лепези праваца" и да "кључан значај томе даје поверљив политички дијалог на највишем нивоу".

Харченко сматра и да ЕУ, коју је Генерална скупштина УН овластила да посредује у дијалогу између Београда и Приштине, треба непристрасно и ефикасно да испуњава своје обавезе и да настоји да се остваре раније постигнути договори, које, додаје, данас косовски Албанци отворено игноришу.

Прворазредни значај имају формирање Заједнице српских општина и решавање питања везаних за избеглице и интерно расељене, рекао је он.

"Подржаваћемо све напоре који ће помоћи Београду и Приштини да постигну чврсто, одрживо и обострано прихватљиво решење. Као што је у више наврата наглашавао председник Руске Федерације Владимир Путин, Русија ће се сложити само са оним решењем које ће задовољити Србе који бране своја законита права на КиМ", каже амбасадор Боцан-Харченко.

Истиче да Русија никад није спречавала намере балканских земаља, укључујући Србију, да се придруже ЕУ.

"Важно је да то не нанесе штету нашим билатералним односима", виђење је амбасадора Харченка.

У тексту у часопису "Напредак" руски амбасадор говорио је и о политици Београда према Москви и навео да Русија високо цени одговорну, суверену политику Београда усмерену ка очувању војне неутралности.

Важну етапу представља склапање руско-српског међувладиног Споразума о сарадњи у борби против тероризма, у јуну ове године.

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу делотворно доприноси уклањању последица елементарних непогода, ради на разминиравању, организује припреме спасилаца и ватрогасаца, додао је амбасадор Руске федерације у Београду.

Који је прави циљ Вашингтонског споразума, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА