Најновије

БРОЈ УМРЛИХ ЈЕ САМО ДЕО: Како нас је Кризни штаб обмањивао од почетка пандемије (ВИДЕО)

Излагање епидемиолога и члана Кризног штаба др Предрага Кона о томе да је било знатно више умрлих до јуна него што су то показали званични подаци са којима је струка излазила у јавност, изазвала је велики потрес и многобројне реакције. Но, уколико се вратимо уназад и присетимо се хронолошки шта се збивало од почетка пандемије коронавируса, можемо закључити да подаци о броју умрлих нису једина обмана и контрадикторност у понашању чланова Кризног штаба.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Најсмешнији вирус у историји човечанства

Све је почело са, сада већ антологијским ставом пулмолога Бранислава Несторовића, који је пажњу скренуо још 26. фебруара када у Србији званично није био забележен ниједан случај ковида-19, изјавом да је реч о "најсмешнијем вирусу".

- Не могу да верујем да се народ који је преживео санкције, бомбардовање, свакојака малтретирања, уплаши најсмешнијег вируса у историји човечанства, који на Фејсбуку постоји - изјавио је Несторовић.

Он је поручио људима да слободно иду у шопинг у Милано, у тренутку када је у том делу Италије пријављиван све већу број заражених корона вирусом, док је укидање летова и затварање граница назвао "бесмислицом".

Неколико недеља касније, Србија је затворила све границе.

Заменица директора Института за јавно здравље Србије "Батут" др Кисић Тепавчевић је осмог априла изјавила да стручно мишљење никада није било да се ради о "најсмешнијем или смешном вирусу".

-Ја себи никада не бих дозволила такав начин интерпретације - изјавила је она гостујући у једној емисији.

Појава короне званично 6. марта... Кисић: Први случај 1. марта, други случај 3. марта

Кисић се такође прославила и постала позната јавности са доласком коронавируса, а прва њена контроверзна изјава биле су информације о појављивању првог счучаја короне у нашој земљи. Корона се наводно званично појавила 6. марта, дан после расписивања парламентарних избора, док је Кисић казала да је прва инфекција коронавирусом код нас изолована још 1. марта.

- Био је у питању импортовани случај - та особа је изолована, хоспитализована и није се даље проширило - рекла је Кисић Тепавчевић у емисији "Око" на РТС. Докторка Кисић је у емисији рекла да је два дана после првог случаја, дакле 3. марта забележен и други случај короне и да се ту већ десила локална трансмисија.

Када се заиста појавио први случај короне у Србији и да ли су информације о томе одлагане како би се расписали избори, вероватно још дуго нећемо сазнати.

Кон 25. маја: Вирус ослабио! Кон 26. јуна: Народ прихватио причу да је вирус ослабио, а није

Епидемиолог Предраг Кон, гостујућу у јутарњем програму Студија Б рекао је да је вирус ослабио и да се епидемија гаси, као и да ће све чешће бити ситуација без преминулих од ковида 19.

Месец дана касније, неколико дана након одржавања парламентарних избора Кон каже да је вирус изузетно заступљен и да се размишља о затварању ноћних клубова и ограничавању радног времена локала.

- Ситуација је таква да мере што пре треба донети, него чекати да се још погорша ситуација. Што се тиче приче о слабљењу вируса, народ је прихватио да је то сада нешто много слабије и да не треба да се води рачуна о томе, а вирус се слабо променио у смислу способности да изазве тешка обољења - казао је Кон.

Кисић: Излазак на изборе није ризичнији од одласка у продавницу

Врапцима на грани било је јасно да су по замисли државног врха спорни избори морали да се одрже 21. јуна, па је тако створен утисак и да је ситуација око коронавируса стабилнија.

Др Дарија Кисић Тепавчевић казала је у дану избора да излазак на гласање није ризичан од обољевања, иако је велики број људи на таквим местима евидентна опасност.

- Одлазак на бирачко место са аспекта превенције капљичних инфекција се не сматра већим ризиком него било који одлазак у затворени простор где боравимо краће време - можда је најбољи пример одлазак у продавнице.

Већ дан након избора, међутим, број новозаражених почео је рапидно да расте, да би у неком моменту достизао и по 300-400 новооболелих од вируса ковид-19.

Кон у марту: Не треба затварати школе; Кон у септембру: Ђаци су супер преносиоци вируса

- Треба образложити зашто је струка остала на ставу да је затварање школских и предшколских установа контрапродуктивно у овом тренутку. Једноставно, немамо ситуацију пораста респираторних инфекција у школским колективима. То је показатељ да нема преношења. Такође, сви они подаци који су добијени од колега из Кине који су све ово преживели говоре да деца практично да и не оболевају, а оно што је најкарактеристичније је да имају инфекције, али да нису преносиви - навео је Кон када је први пут било речи о затварању школа.

- Школе су место највећег ризика за преношење вируса - казао је Кон крајем септембра, додавши да су "супер преносиоци" вируса средњошколци и студенти.

Осуђена Вучићева бивша жена Ксенија и Жељко Митровић. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА