Најновије

"Немојмо се заваравати, доћи ће тренутак када ће се пунити болнице"

Члан Кризног штаба и епидемиолог Предраг Кон каже да је његова и забринутост медицинских чланова Кризног штаба окоо новог таласа корона вируса на врхунцу, али да треба обуздати анксиозност грађана, која је највећа код старијих особа.

др Кон (Фото: Јутјуб)

Говорећи о све већој анксиозности код грађана Србије, Кон каже да чак и према неким анализама које су рађене сваки други грађанин Србије је анксиозан, а највише они који се највише и штите – старији.

“Ако заиста желите да се та анксиозност смањи треба давати прецизне информације и тачно шта се дешава. Дакле немате цртеж који пратите и он води до излаза из ситуације. Кад пратите ситуацију у рил тајму и када то гледате накнадно није исто. Немогуће је да у реалном времену имате све податке, као што се накнадно може прикупљати тако и у овој ситуацији. Што се моје личне забринутости тиче и медицинског дела Кризног штаба, он је на самом врхунцу. То не значи да ми нашу забринутост треба да пројектујемо даље. Не кажем то да би људи били анксиозни већ да смо заједно у томе и превише размишљамо управо о томе колико анксиозности може изазвати наше обраћање јавности. Али, ипак, желимо да им пошаљемо прилично јасну поруку, првенствено у вези мера. Пре свега ношење маски, али и држање дистанце”, рекао је Кон у Пробуди се на Нова С.

Без решења за клубове 

Кон каже да се јасно види да позитивност расте из недеље у недељу.

“Говорим за све оне који су у ковид амбулантама дефинисани као сумњиви тако да је то прошле недеље достигло преко 21 одсто. Код једног малог броја људи постоји прави, рекао бих, бојкот по питању коришћењу заштите”, рекао је Кон и додао да Кризни штаб ни на јучерашњој ванредној седници није успео да се договори како ће се решити проблем око окупљања великог броја људи у клубовима. 

“Нисмо успели да нађемо модел надзорног система за институције и индустрију забаве и ту постоји мањи проценат људи који су руководиоци тих објеката и који све мере игноришу. Како допрети до њих то ће бити задатак у наредном периоду, а ми тек улазимо у погоршање ситуације. Морамо да обезбедимо да мере које постоје морају да се спроведе. За правни оквир треба питати правнике. Ја сам лекар и члан Кризног штаба, то спровођење правних мера нема додирних тачака са мном”, рекао је Кон.

Болнице се полако пуне

Објашњавајући то што у овом тренутку имамо готово исти број оболелих, као у јуну, а немамо пуне болнице и ванредно стаје, Кон каже: 

 “Надзорни систем је боље, са друге стране немојмо се заваравати, доћи ће тренутак када ће се пунити болнице. Треба то што више то пролонгирати. Сваког дана се прима до 30 или 40 људи више него што буде отпуштено. За 10 дана то ће бити 300 или 400. То што ври у Европи треба да нам каже колики је потенцијал овог вируса, знатно већи него у јуну и јулу. Може се можда рећи и да је нешто имунитета код нас развијено, после оног удара у јулу, али не треба се опуштати”, закључује Кон.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА