Најновије

РУСИЈА ДОБИЛА ЗАШТИТУ ОД ХИПЕРСОНИЧНИХ РАКЕТА: Савршена модификација С-300 В4 (ВИДЕО)

Русија је завршила испитивања противваздушног ракетног система С-300 В4 способног да погоди све постојеће, па чак и перспективне циљеве потенцијалног непријатеља. Ново „оруђе“ руске ПВО може успешно да погоди чак и хиперсоничне пројектиле. То су потврдила пробна гађања.

С-300 В4 (Фото: Министарство одбране Русије)

Комплекс испитивања спроведен је у неколико фаза. Новина је тестирана на вежбама Кавказ-2020. Успех у борби против брзо летећих циљева обезбеђује посебна ракета створена за С-300 В4. Сама је способна да развије хиперсоничну брзину и има домет до 400 километара.

„Потенцијални противник нема шансе. Што се тиче америчких изјава о њиховом хиперсоничном наоружању, још нико није видео њихов развој на делу “, цитира лист „Известија“речи генерал-пуковника Ајтеча Бижијева, бившег заменика врховног команданта ваздухопловства за систем противваздушне одбране ЗНД.

Према изворима листа у војним круговима, нови комплекс постао је прави пробој у заштити од било које врсте ваздушног напада. Способности С-300 В4 омогућавају му да покрије три пута више површине него што су то чинили претходни системи. Подручје уништавања ваздушних циљева значајно се шири. Нова муниција гарантује пресретање бојних глава пројектила средњег домета.

Комплекс укључује посебне уско циљане радаре и лансере са способношћу да погађају балистичке ракете потенцијалног непријатеља.

„Данас само Русија има хиперсонично оружје. У страним земљама је у фази израде. Али средства за одбрану увек се стварају са перспективом од 10-15 година - како би се заштитила не само од савремених средстава напада, већ и од оних која ће се појавити у будућности “, објаснио је генерал-потпуковник Бижијев.

Модификација С-300 Б4 ушла је у службу ПВО 2014. године. Тренутна ажурирана верзија је потпуно дигитална. Способан је истовремено гарантовано да погоди 24 циља, укључујући невидљиве предмете, или 16 балистичких пројектила који се крећу брзином до 4500 метара у секунди. До сада је ово систем највећег домета у својој класи са великим потенцијалом за модернизацију.

У Сједињеним Државама хиперсонично оружје постоји само у облику прототипова. Русија је већ извела и приказала на видео снимку лансирање своје ракете Циркон.

У међувремену, у Сједињеним Државама трају испитивања руског „Оружја судњег дана“, нуклеарне ракете „Буревестник“, што је у Пентагону изазвало оправдани страх.

О признању заробљеног азербејџанског војника прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правра.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА