Најновије

У СРБИЈИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ 11 ПУТА ВЕЋИ НЕГО ПРЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ! Прогнозе су језиве, имаћемо хиљаде заражених дневно!

Пре мање од две недеље, 12. октобра, Србија је имала само 67 новозаражених од корона вируса за 24 сата, а јуче је са 757 новооболелих постављен црни рекорд од почетка пандемије ковида-19 на овим просторима.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

За мање од две недеље број новооболелих је повећан више од 11 пута, дошло је до праве експлозије короне, па се с пуним правом сви питају како ће тек изгледати његов пик, његов главни удар и колико ће трајати.

Како се врхунац трећег таласа тек очекује, сада је скоро извесно да ћемо у неком тренутку, попут комшија из Хрватске и Словеније, и ми имати више од 1.000 заражених на дневном нивоу.

- Тешко је замислити да не прођемо као регион са хиљадама заражених, ако се не придржавамо мера. Врло смо сличног понашања. Имамо разлику у томе што смо сузбили други талас, па смо имали период мира, то је једина разлика - рекао је пре пар дана епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Како је истакао, очекује се да овај талас траје између 12 и 16 недеља, а Београд је тренутно на крају треће седмице.

Слично говоре и математичке прогнозе проф. Петра Кочовића.

- Врх трећег таласа могао би да буде између 5. и 15. новембра. Али, ако се ситуација отме контроли, он може да буде и дужи - истакао је Кочовић.

Зашто је баш средином октобра дошло до експлозије короне, не само у Србији него и у свим земљама у окружењу, не може се баш тачно тврдити. По свему судећи за то није крив почетак нове школске године који смо одлично прегурали, али ни повратак наших људи са летовања из кризних дестинација.

Некако најлогичније делује објашњење да је индиректно за то заслужно нешто хладније време, да су се људи са плажа и из башта преселили у затворене објекте где је преношење ковида-19 знатно брже и лакше. Посебно због појаве великог броја асимптоматских случајева, људи који ни не сањају да су заражени, а представљају праве ходајуће корона бомбе.

А како расте број заражених, тако се и драматично повећавају шансе за ширење вируса по предузећима, градском превозу, кафићима, клубовима, па и школама.

Урнебесне реакције на нову Владу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА