Најновије

КАКО СУ СЕ ТРАМП И ЊЕГОВИ САРАДНИЦИ ЗАРАЗИЛИ КОРОНОМ? Бела кућа је прекршила четири кључна правила о сузбијању ширења вируса

Како су се амерички председник Доналд Трамп и већина људи из његове администрације заразили коронавирусом, питање је на које је читав свет тражио одговор протеклих дана.

Трамп (Фото: flickr. com)

Нова анализа Би Би Си-а приказује да је Бела кућа прекршила четири кључна правила сузбијања ширења вируса.

Би Би Си је пратио мере и препоруке америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) и начин на који их је следила Бела кућа.

Ношење маске

Једно од основних правила о којем већ пола године труби светска јавност јесте ношење заштитних маски, посебно у јавности, односно у близини других људи. Ово је уједно и прво правило које нису испоштовали Бела кућа и Трампова администрација. Амерички председник критикован је више пута због непоштовања правила о ношењу маске, а на једној од последњих свечаности у Белој кући готово нико од присутних није носио маску.

Убрзо након што је отпуштен из болнице, где се лечио од Ковида-19, Трамп се поново нашао на мети критика јавности јер је скинуо маску чим је ушао у Белу кућу, иако већина стручњака тврди да он и даље може пренети заразу.

Физичка дистанца

Из ЦДЦ-а истичу да би организатори догађаја морали омогућити присутнима да држе дистанцу од два метра, као и да се нужна окупљања одржавају на отвореном простору. Бела кућа прекршила је и ово правило приликом недавне свечаности именовања судије Врховног суда САД-а Ејми Конеј Берет. Овај догађај сматра се жариштем ширења вируса у Трамповој администрацији с обзиром на то да већина присутних нису држали дистанцу или носили маску, а догађај је окупио више од 50 особа.

Не само да је Бела кућа организовала масовна окупљања на отвореном простору, већ су се гости и чланови Трампове администрације, али и сам председник, окупљали унутар службене резиденције. Фотографије које круже интернетом приказују да нико ни унутар Беле куће није поштовао правила о дистанцирању и ношењу маске.

Самоизолација

Уколико сте позитивни на коронавирус, препорука ЦДЦ-а и епидемиолога широм света јесте да се самоизолујете и одвојите од других људи. Ипак, ни то правило не вреди за Трампа. Док је био на лечењу у болници, председник је напустио своју болничку собу како би се мало провозао. Овом приликом изложио је десетине особа ризику од обољевања од Ковида-19.

Праћење контаката

ЦДЦ упозорава да људи који су заражени морају информисати све оне с којима су били у блиском контакту како би се на време спречило ширење заразе. Није потпуно јасно колико близу су били Трамп и његов противкандидат Џозеф Бајден приликом предизборне дебате, али Бајденов тим, као ни он лично, нису информисани о Трамповој дијагнози. Нико из Беле куће такође није обавестио особе са којима су заражени чланови Трампове администрације били у контакту.

Руси направили летелицу 20 пута бржу од звука. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА