Најновије

ГАДАФИЈЕВИ МИЛИОНИ ЋЕ ГА СТРПАТИ У ЗАТВОР: Саркози у паници тражи обуставу истраге

Бивши председник Француске Никола Саркози жели да власти обуставе истрагу поводом оптужби да је његову кампању из 2007. године финансирао режим Моамера Гадафија, преноси АП.

Никола Саркози (Фото: Јутјуб)

Саркози, који негира оптужбе, тврди да ће од власти затражити да обуставе истрагу и да ће Зијада Такиједина тужити због клевете.

Бивши француски председник се под истрагом налази од 2013. године.

Истрага је 2016. године добила на замаху када је француско-либански бизнисмен Зијад Такиједин за сајт Медиапарт рекао да је Саркозију и његовом бившег главном шефу кабинета из Либије донео кофере са 5 милиона евра у кешу.

До преокрета је дошло јуче, када је Такиједин за телевизију БФМ из Либана негирао своје раније наводе и рекао да Саркози није примио новац из Либије за своју председничку кампању.

Саркози је касније у току дана на друштвеним мрежама написао да истина коначно излази на видело, да му Такиједин није дао никакав новац и да његова председничка кампања није била илегално финансирана.

Надлежни органи спроводе истрагу поводом навода да је Гадафијев режим Саркозију у тајности дао 50 милиона евра за председничку кампању из 2007. године. Износ је више него дупло већи од оног који је био дозвољен у то време (21 милион), а и у супротности је с правилом о забрани финансирања из иностранства.

Однос Саркозија и Гадафија био је комплексан. Бивши француски председник је 2007. године Гадафија дочекао у Француској са великим почастима, да би се 2011. године земља нашла на челу ваздушних напада НАТО снага на страни побуњеника против Гадафијевог режима.

Саркозија касније у току овог месеца чека суђење поводом других оптужби за корупцију.

како је пао амерички хеликоптер пун мировњака, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА