Најновије

Како је Амфилохије победио Вучића

Подгорица је јуче била центар православног света. Литија свих литија, одржана је јуче испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици, а на њеном челу поново и последњи пут је био митриполит црногорско-приморски Амфилохије.

Амфилохије (Фото: Јутјуб)

На хиљаде људи сјатило се испред Храма у Подгорици са намером да упуте последњи поздрав свом верском вођи. Молитве су непрекидно трајале, више од 24 сата је свештенство непрекидно славило, како су у неколико наврата истакли, бесмртност њиховог митрополита.

“Заузео је место до Светог Петра Цетињског и Његоша”, могло се у више наврата чути од говорника и окупљених код Храма у Подгорици, који су на Цетињу, проливали сузе за свог Ђеда.

С друге стране, у истом граду, у Српској кући, дешавала се представа на коју народ у Црној Гори, за разлику од оног у Србији, није навикао.

Председник Србије Александар Вучић држао своју чувену конференцију за новинаре, где је по обичају представљао своја достигнућа. Овога пута у Црној Гори. И то за време трајања опела митрополиту Амфилохију.

Поносно је ускликивао председник Србије како је наша држава много уложила у суседну земљу, да ће то чинити и даље и да га не дотичу критике оних злурадих којима смета што он много новца даје за Црну Гору. Штавише, злим језицима је поручио да ће, уколико они наставе да критикују његову широкогрудост, он још више помагати Србе у Црној Гори.

“Могао је наћу неки други дан да се промовише. Зар му ништа није свето”, питао нас је Јово из Голубаца, док смо покушавали да му поставимо питање како коментарише долазак председника Србије.

“Не би било добро да му звижде, иако је заслужио. Није ово место за то”, поручио је један свештеник док се припремао да уђе у Храм како би се придружио молитвама за Амфилохија.

Упркос потреби да увек буде у првом плану, идеја председника Вучића се овога пута потпуно изјаловила. Владике су ставиле вето на његов говор, а и изостали су и аплаузи на које је навикао. Уместо тога, помен његовог имена од стране других говорника био је потпуно игнорисан од окупљених. Иако је чак и Додик добио аплауз.

И док је обезбеђење припремало шпалир за Вучића, народ окупљен испред Храма одбијао је да се склони и направи пролаз за председника Србије.

“Нисмо ми овде дошли због Вучића, већ због Амфилохија”, одговарали су љутито грађани на молбе направе пролаз шефу српске државе.

“Овде народ не можеш тек тако да купиш. Нијесмо ми од оних који аплаудирају на рачун”, рекао је љутито један од присутних испред Храма кад су га упитали зашто је изостао посебан поздрав за шефа српске државе.

“Не био му ја у кожи данас. Требало је то издржати. Знаш и где долазиш и шта људи мисле о теби. На све то, седиш међу епископима који ти отворено кажу да те не подносе”, говори Данило из Мојковца како је доживео посету Вучића.

Тако је још један игроказ режиран од српских власти доживео потпуни фијаско у главном граду Црне Горе. Приче о улагању и улагивању нису купиле оне који су дошли да се опросте од митрополита који је срушио Владу Мила Ђукановића. Вучић је остао споредни лик у црногорској причи Амфилохија Радовића. Његово име и појава остали су у сенци старца са круном, човека који је за живота и те како умео да му стане на жуљ. Јуче га је одлазивши поразио, показавши тако да нема недодирљивих. То није био ни Мило, а то није ни Вучић.

Митрополит Амфилохије је имао последњу жељу - испунио му је владика Анатасије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА