Најновије

УКИДАЈУ ВЕТО У УН ДА БИ ОТЕЛИ КОСМЕТ? Руски званичници упозоравају на опасан план Запада!

Западне силе желе да ограниче употребу или чак да потпуно укину право вета у Савету безбедности Уједињених нација како би у тој међународној институцији заобишли Русију и Кину и на силу увели лажну државу Косово у Уједињене нације (УН).

Савет Безбедности УН. (Фото: Синхуа/Правда)

На то упозорава Ана Евстигнејева, заменица сталног представника Русије при УН. Она каже да су за Москву потпуно неприхватљиви сви покушају ограничавања права петорке сталних чланица Савета безбедности УН (Русија, Кина, Француска, САД и Велика Британија, прим. ур.). Према њеним речима, управо је право вета "спасло УН од повезивања са сумњивим авантурама".

Не желе контролу

Руска званичница напомиње да постоје идеје и притисци да се "ограниче прерогативи" сталних чланица Савета безбедности УН.

- Москва сматра да су неприхватљиви покушаји ограничавања права петорке сталних чланица Савета безбедности УН да улажу вето. За нас су неприхватљиве било какве идеје које доводе до ограничавања прерогатива тренутних сталних чланица Савета безбедности, укључујући и институцију вета. Употреба вета или претња његовом употребом више пута је спасла УН од повезивања са сумњивим авантурама широм света - истиче Евстегнејева, додајући да Русија, с друге стране, нема ништа против да се Савету безбедности омогући репрезентативнији карактер.

- Москва се залаже за исправљање историјске неправде према Африци, чији број места у Савету безбедности не одговара ни савременој улози континента у међународним питањима, ни укупном броју афричких држава. Ипак, проширење Савета безбедности не би требало да утиче на његове способности да ефикасно и брзо одговори на нове изазове. Русија је спремна да размотри било коју разумну опцију ширења састава Савета безбедности, укључујући и привремено решење засновано на компромисима - наглашава руска званичница.

Иначе, Русија је последњи пут бранила наше интересе и искористила право вета у Савету безбедности УН 2015. године, када је блокирала усвајање резолуције о Сребреници коју су предложили Британци, а у којој је Србија оптужена за наводни геноцид у Сребреници.

Коментаришући све ове наводе, политиколог Александар Павић каже да западне силе једноставно не могу више да поднесу никаква ограничења својих акција.

- То се на првом месту односи на САД, али ни Британија ни Француска нису много боље, једино што немају тај степен моћи и глобалног опсега. Ипак, да није вета у Савету безбедности, вероватно би цела земаљска кугла била увучена у ратове... Сетите се само, у НАТО агресији на Србију западне силе су чак биле у стању да заобиђу Савет безбедности. Међутим, данашња Русија и Кина такве акције чине скоро немогућим, исувише су ојачале у последње две деценије. Ако би Москва и Пекинг пристали на укидање вета, они би се сагласили да буду посредни саучесници у западним диктатима. Русија је тога врло свесна, а сасвим сигурно и Кина, и зато се снажно противе укидању вета - објашњава Павић.

Западни диктат

Дипломата Милисав Паић, председник Српског спољнополитичког круга, процењује да су веома мали изгледи да покушаји реконструисања Савета безбедности добију неопходну двотрећинску већину у Генералној скупштини.

- Још је мање вероватан консензус сталних чланица. Зато реакцију Русије у вези са заговорањима Запада за ограничавање употребе вета на теме које су од интереса за САД и њихове сателите треба схватити као маркирање чврсте руске позиције по овом питању. Тиме се спречава легализација западне употребе силе без сагласности Савета безбедности УН - закључује Паић.

Како је Александар Вучић постао Звончица! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА