Најновије

ПРЕДЛОЗИ КРИЗНОГ ШТАБА КОЈИ У ПЕТАК НИСУ УСВОЈЕНИ ОПЕТ НА СТОЛУ: Ово је пет мера које нас чекају!

На седници у петак медицински део кризног штаба предложио је знатно ригорозније мере од оних које је дан касније усвојила Влада Србије. Ипак, све оно што су епидемиолози сматрали да треба увести могло би да се оствари већ за неколико дана уколико бројке наставе да расту.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

А бројке су јуче дефинитивно биле горе него икада раније: умрло је чак 38 људи (до сада је то било највише 31), а међу тестиранима заражена је трећина.

Извори који су присуствовали седници у петак, кажу да су лекари тражили не само оштрије мере већ и моменталну примену и ригорозну контролу свега што буде договорено.

- Мој утисак је био да су доктори, који су мере предложили једногласно и предали их тако у писаној форми премијерки, очекивали да буде усвојено све од онога што су сугерисали. На крају, ипак, њихов предлог је донекле модификован. Колико знам, уз обећање да се неће оклевати с новим пооштравањем мера уколико број заражених коронавирусом буде наставио да се повећава - објашњава један од саговорника.

Рани фајронт

Између осталог, како је речено, тражено је затварање свих објеката, осим апотека, пумпи и доставе хране, од 17 часова. Влада је, међутим, одлучила да то буде у 18 часова, али и да прехрамбене продавнице могу да наставе да раде све до 21 час, као до сада. Такође, почетак примене мера пролонгиран је за данас иако је седница одржана још у петак.

Да је све било тако, потврђују и речи др Предрага Кона.

-Медицински део кризног штаба је био једногласан у предлогу ригорознијих мера против коронавируса иако није усвојено све што је предложено - изјавио је епидемиолог и додао да је ситуација захтевала да увођење нових мера буде брзо и стриктно.

Очекује, како каже, да ове мере дају резултате и поручује да је важно да сви носе маске јер је, због великог броја асимптоматских случајева, немогуће знати ко је све заражен.

Кон је потврдио и да су лекари тражили да се све, укључујући и услужне делатности, затвори у 17 часова.

- Као образложење за примену мера тек од уторка чули смо припреме и сахрану патријарха, али и економски моменат. Све то могу да разумем, али треба да се чује шта је медицински део кризног штаба предложио и да је то било ригорозније. Не зато што ми хоћемо да затворимо неког по сваку цену, него зато што је ситуација тражила да то буде врло брзо и стриктно - навео је Кон.

Пратити криву

У сличном тону говорио је и имунолог Срђа Јанковић. Он упозорава да је епидемиолошка ситуација озбиљна и да је важно да се учини све што је у нашој моћи да се ограничи пораст броја заражених. Први резултати мера, како је рекао, могу се очекивати од седам до десет дана.

- Медицински део кризног штаба предлагао је увођење нових мера и раније. Ако буде потребно, ми ћемо се залагати и за додатно пооштравање мера, али је у овом тренутку много важније да се мере спроведу. Да смо претходне мере спроводили ригорозније, можда би крива за нијансу била другачија - рекао је Јанковић.

Ове мере нас чекају

1. Обавезно ношење маске свуда на отвореном

2. Затварање свих објеката, осим апотека и пумпи (само за точење горива), од 17 часова. То значи да не би радиле ни прехрамбене продавнице

3. Потпуни прелазак средњих школа на онлајн наставу. Распуст за све ђаке од Светог Николе до Светог Јована (19. децембар - 20. јануар)

4. Потпуна забрана кретања током ноћи у жариштима

5. Додатна редукција броја путника у градском превозу

* све ово тражио је кризни штаб, али је Влада изашла са компромисним решењем

Србија близу затварања

Директор канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша изјавио је јуче да се плаши да је Србија релативно близу затварања због погоршавања епидемиолошке ситуације, али да мисли да тај дан још није дошао. Ивануша је истакао да држава не би никад дошла у ситуацију да заустави живот ако би 95 одсто грађана користило маске.

- Затварање би имало тешке економске последице, а знамо да оне утичу на здравље људи, зато СЗО сматра да то треба да буде крајња мера. Плашим се да смо у Србији релативно близу тог дана, али тај дан још није данас - појаснио је Ивануша.

Могућ нови термин распуста

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да се помиње идеја да се уједначе школски календари АП Војводине с остатком Србије у погледу распуста, и да он траје од 21. децембра до 20. јануара да би се покрили сви празници. Ружић наводи да се школе за сада не затварају, али да увек постоји могућност преласка на онлајн наставу. Истиче и да је кризни штаб референтан за препоруке по питању рада школа.

- Влада доноси одлуке, а локалне самоуправе су тамо где се уводи ванредна ситуација у обавези да обавесте надлежне школске управе уколико желе да се пребаце на онлајн наставу - прецизирао је министар просвете.

Још 236 аутобуса излази на улице

Од данас ће у Београду од 17 до 20 часова на линијама јавног градског превоза бити укључено додатних 236 возила, чиме ће на улицама бити ангажован максималан број аутобуса - 1.641. Градоначелник Зоран Радојичић, после седнице градског кризног штаба, рекао је да је договорено да 15 патрола комуналне милиције обилази места где су највеће гужве. Такође, апеловао је на суграђане да што мање користе јавни превоз.

- Сложили смо се да на улицама буде максималан број аутобуса и да се инсистира на спровођењу мера, што је у овом тренутку најважније - навео је Радојичић.

Koje су кандидати за новог патријарха прочитајте ОВДЕ. Сви хоће Јоаникија, Вучић има други план.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА