Најновије

САД КРЕЋЕ У РАТ! Територија на северу постаје место сукоба Америке и Русије због нафте

Амерички медији се питају зашто САД показују мало интересовања за проширивање утицаја и националних интереса на ресурсима богатом Арктику.

Руска војска на Арктику (Фото: РИА)

На 320 километара од Аљаске налази се подводна висораван Чукотски платои, које чине подводни гребени који се уздижу и простиру све до Северног леденог океана, налазећи се на половини пута између Аљаске и руског Далеког истока.

Регион је занимљив из два разлога. Америчко министарство унутрашњих послова у свом извештају наводи да подручје има потенцијал да постане богата база за експлоатацију нафте и да би могло постати подручје од велике вредности за земљу која би тамо кренула са бушењем.

Друго, ако би САД могле да полажу право на плато тако што би га УН препознале као геолошки продужетак њеног континенталног дела, тада би према Конвенцији Уједињених нација о поморском праву (УНЦЛОС) САД би иемале ексклузивна права на ресурсе вађење у том подручју. Исти случај је и са Русијом, која је последњих година урадила готово сва истраживања и геолошка снимања како би доказала да има право на овај део на северу.

Тренутно Сједињене Државе нису поднеле никакве формалне захтеве за регион. Супротно томе, Русија показује веће територијалне амбиције, повећавајући захтеве последњих година. Москва је јасно изразила своју намеру и способност да одбрани територије за које тврди да на њих полаже право, па је спровела војну изградњу на острву Врангел, руској територији најближој Чукотском платоу, стационирајући трупе и системе ПВО на острву.

Амерички медији због тога сугеришу да је потребно да Вашингтон развије кохерентну политику око Чукотског платоа. Национални интерес пише да предстојећа администрација Џоа Бајдена треба да учини две ствари: ојача америчку обалску стражу и морнаричко присуство на Аљасци, и прошири истраживачке напоре у региону.

У својој анализи, медији преносе да Америка треба што пре да започне преговоре са Русијом како би се постигао миран и узајамно прихватљив договор око евентуалних територијалних несугласица пре него што се они догоде. Амерички медији ово виде као начин да се избегну потенцијални сукоби и да се обезбеди стабилан и просперитетнији аранжман за обе стране.

Такође, подсећају да Америка мора да буде спремна да научним методама доказује своје тврдње и права на Арктику, за шта је неопходан много већи број мисија, али и већи број ледоломаца како би могла да сустигне Русију која већ дуго ради на ширењу флоте арктичких бродова.

Лучић тврди да су Амфилохија убили. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА