Најновије

ПРИМАРИЈУС ДР: Ситуација је катастрофална, закаснило се са мерама

Имали смо цело лето да се технички припремимо, да се здравство одмори, да се едукују млади здравствени радници, техничка подршка. Све је то требало летос урадити, а и пошто је ситуација у септембру и у једном делу октобра била мирна, и тај период искористити за то. Страшно много времена је изгубљено, и не знам о чему се тада размишљало, о неким другим стварима, формирању Владе или чему већ. Организационо смо много лоши - рекла је примаријус др Славица Плавшић, специјалиста за плућне болести у пензији.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Како видите целу ситуацију са коронавирусом, јесмо ли много закаснили са мерама?

- Ситуацију видим као заиста катастрофалну. Број заражених се повећава, то је већ експоненцијални раст, не само број заражених, него и број преминулих и број оних на респиратору и број пријема у болницу. То су показатељи који недвосмислено говоре, видите гужве свуда. Наравно да се закаснило са мерама, и те како се закаснило са мерама.

Шта је требало радити?

- Требало је много раније да се предвиди ситуација, не треба бити видовит па предвидети шта нас чека. Нека нико није ни очекивао овако страшан сценарио, али сигурно да је било тотално нереално очекивати да се током јесени и зиме не дешава ништа, односно да неће бити тог новог таласа. Имали смо цело лето да се технички припремимо, да се здравство одмори, да се едукују млади здравствени радници, техничка подршка. Све је то требало летос урадити, и септембар који нам је био миран, и део октобра који је био миран искористити за то. Чак смо и добили мало на времену са извесним закашњењем овог таласа. Ту је страшно много времена изгубљено, и не знам о чему се тада размишљало, о неким другим стварима, формирању Владе или чему већ. Организационо смо толико лоши да је просто невероватно.

Ми немамо довољно лекара, био је и конкурс који је Клинички центар објавио, где се тражи више од 250 лекара специјалиста, медицинских радника, особља. У каквој смо то ситуацији тренутно?

- У јако тешкој смо ситуацији, јер лекара нема иначе, годинама је пре тога владала забрана запошљавања у јавном сектору. Нису дозвољаване специјализације, они који су могли ишли су на волонтерске специјализације, али од државе нису могле да се добију регуларним путем, мислим да то иде уз њихово плаћање. А зна се колико је потребно година и година да би се направио лекар специјалиста. Уз све године школовања, потребно је и да се прође општа пракса, и специјализација која траје 4,5 година, извесна искуства да би заиста лекар специјалиста био зрео. Али, сада се закаснило и у тој примарној заштити, у основној едукацији тих младих лекара који су на Заводу за запошљавање, и не само младих лекара, него и здравствених радника, сестара техничара. Са њиховом едукацијом бисмо страшно ммого добили, макар да се не губи оволико времена, да многе административне ствари, којих има јако пуно. Све се то могло урадити, добро едуковати здравствене раднике. Организација је основ свега.

Шта нам је сад радити, где ће нас све ово довести? Затварање потпуно Србија не може економски да издржи, али, са друге стране, је л' то значи да економију стављамо пре живота људи?

- Здравље људи мора да буде на првом месту, и о томе је апсурдно дискутовати. Ту нема дилеме. Овим палијативним мерама и сецкањем на кашичицу, сваки дан по мало, скраћивањем радног времена угоститељских објеката, је у ствари доливање по мало воде на разбуктали пожар. Закаснило се са затварањем сплавова, са затварањем масовних журки, забава, весеља, окупљања. То је требало много раније спречити, контролисати, затворити, поштовати већ предвиђене мере, ношење маски, држање дистанце. Ту је требало едуковати народ, реалним објашњењем, без дизања панике, претњи. Не може народ да буде крив ако од Кризног штаба, државног руководства, председника државе не добија пример адекватног понашања. Када би се председник Вучић свуда појављивао са маском, мислим да би, не знам колико процената његових присталица, симпатизера, такође ставили маску. Али, и маска мора да се користи правилно, што значи да је едукација најбитнија. Народ је слуђен од гомиле информација, не могу да се снађу, а има и оних антимаскера, који не признају корону. Едукација не може преко ноћи, него мора да се врши преко свих медија, поруке да се шаљу како се треба понашати, без викања, без појављивања у току ноћи са неким убитачним порукама. Све је то толико иритантно за народ који је већ повређен, болестан од других болести, не само од короне. 

Како коментаришете наводе да смо најбољи у Европи по броју смртности. Да ли има смисла причати ове приче тренутно, када смо у оволико тешкој ситуацији, и поредити се са било ким?

- Заиста не знам да ли ико верује, па и они сами у то што причају. То су све маркетиншки потези у сврху предизборне кампање. Владајућа странка је нон стоп у предизборној кампањи, њихов маркетинг иде у том смислу да се свака ситуација користи за то да се њихов, ионако висок утицај још више учврсти и подигне. То да смо најбољи у Европи звучи толико апсурдно да је бесмислено уопште и дискутовати о томе, а и узимати те наводе у разматрање. По чему можемо бити најбољи у Европи? Сада, нажалост, можемо бити најгори по лошој организацији, по броју оболелих, по великој смртности, по недостатку кадра.

Када ви предвиђате да ће ова ситуација да се заврши?

- Сигурно ће ово трајати неко време.

Да ли би нам у овом тренутку помогло тотално затварање?

- Кризни штаб је фокусиран да доноси рестриктивне мере, требало би да се фокусира на побољшање организације посла, на реорганизацију, на отварање нових капацитета, на тај медицински део. Сада су сви буквално заражени. Не знамо зашто бисмо се сада затварали када су све породице затворене, не видим ту неки бенефит од такве мере сада, а при том би изазвали и људски бес и гнев народа. Људски апел је на то да се смањи максимално број контаката, да се некако ангажују хотели и мотели који су празни, али све је боље како би се растеретиле велике болнице, али и те породице које живе у скученијим просторима и не могу да се изолују у једном стану. Заражени би требало да буду смештени, да не шире заразу и контакте, јер немогуће је пратити контакте. Треба да се направе такве смене да се специјалисти који могу да лече најтеже пацијенте сачувају како би само лечили пацијенте, да се растерете свих других пратећих ствари, документације. Све се то може уз добру организацију, а може се и поправити велика направљена штета.

Какав вам је став око вакцине против Ковид-19, и да ли ће је Србија заиста добити у децембру?

- Много јаче и на вишем нивоу земље од нас се не усуђују да дају такве прогнозе. Та вакцина је у завршној фази тестрања, када изађе, прва количина ће бити готова за дистрибуцију можда, у најбољем могућем сценарију крајем децембра. То никако не значи да ће и у Србију стићи пре Нове године. Наравно, све очи су упрте у њих, да буду са што мање нежељених ефеката, да буду што квалитетније, ефикасне против сузбијања, али их не очекујем толико брзо. Народу је нејасно како су овако брзо направљене у односу на пре, али ја ту имам једно реално објашњење, наука је напредовала у односу на пре, постоје лабораторије које су много јаке и моћне, ту је светски капитал и сада се они боре ко ће први да направи вакцину, а пандемија влада светом, уништава толико људи, економију, интерес је свима да се што пре направи - завршава прим. др Плавшић.

Када креће ново закључавање грађана, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Директно

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА