Најновије

Може ли Иран да узврати и коме због убиства научника?

Иран ће дати "прорачунат и одлучан одговор" због убиства свог најбољег нуклеарног научника Мохсена Фехризада, рекао је саветник Врховног вође Алија Хамнеја, док су поједине техеранске новине поручиле да освета Ирана "треба да укључи напад на израелски град Хаифу." Претње осветом, после сличних напада, Техеран је упућивао и раније али до реализације никада није дошло.

Иран (Фото: Јутјуб)

Фахризад, кога су западне земље и Израел називале шефом иранског нуклеарног програма за оружје, убијен је у заседи у предграђу Техерана у петак, док се возио аутомобилном у пратњи телохранитеља.

"Без сумње, Иран ће одговорити криминалцима који су одузели живот Мохсену Фахризаду", рекао је Kамал Харази, који је уједно и шеф стратешког већа при министарству спољних послова, пренео је Ројтерс. 

Поједине иранске верске и војне вође су оптужиле вишедеценијског непријатеља, Израел, да стоји иза убиства, додаје Ројтерс.

Новине Kајан дејли, чијег је уредника поставио Врховни вођа Али Хамнеи, позвао је на напад на луку Хаифа, уколико се тврдње о умешаности Израела испоставе тачним.

"Напад би требало извести таквом силином да, осим уништавања објеката, требало би изазвати и велике људске жртве", написао је уредник Садола Зареј у колумни.

Иран је и раније оптуживао Израел за убиство неколико иранских нуклеарних научника, почев од 2010. године.

Међутим, како пише Њујорк тајмс, Исламска Република није претрпела низ тајних напада какве су је задесиле баш у 2020.

У јануару је у удару америчке беспилотне летелице убијен генерал револуционарне гарде Касим Сулејмани док је био у аутомобилу који је напуштао аеродром у Багдаду док је у августу  на улицама Техерана убијен и један од вођа Ал Каиде.

Иза оба напада, према иранским званичницима, стоје САД и израелска обавештајна служба.

После убиства нуклеарног научника, Иранци се суочавају са новим осећајем рањивости и мучном расправом о томе како одговорити у деликатном тренутку.

Ројтерс додаје да су ирански званичници свесни политичких и војних последица уколико нападну Израел, а такође би такав акт закомпликовао напор изабраног председника САД Џоа Бајдена да побољша односе са Ираном када буде преузео функцију 20. јануара.

Како су Руси у Карабаху пронашли хиљаде лешева погинулих око Шушија, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС/Ројтерс/Њујорк Тајмс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА