Најновије

РЕЖИМ ЗАВОДИ КОРОНА ДИКТАТУРУ! Комунални полицајци сроводе мере! Казне на лицу места за неношење маски, али и још много тога!

Комунални милицајци и градски комунални инспектори моћи ће најраније за недељу дана да изричу казне на лицу места због неношења маске или непоштовања физичке дистанце на отвореном или затвореном простору.

Комунална полиција. (Фото: Јутјуб)

На тај начин ће умногоме растеретити републичке санитарне инспекторе који су до сада једини имали овлашћења да спроводе противепидемиолошке мере Кризног штаба.

Ово су најважније измене Закона о заштити становништва од заразних болести које је Министарство здравља већ припремило и које ће се наћи у четвртак на седници нове владе. Измене овог закона парламент би, према најавама, требало да усвоји следећег уторка, 10. новембра, што значи да би већ од наредне недеље у Србији могле ригорозније да се спроводе мере Кризног штаба.

Подсећања ради, тренутно казне за непоштовање противепидемиолошких мера могу да изричу само републички санитарни инспектори, којих на територији целе Србије има свега 140.

Изменама закона део њихових овлашћења добиће и градски комунални инспектори и комунални милицајци, који ће моћи да контролишу и санкционишу неношење маске или непоштовање физичке дистанце у отвореном и затвореном простору. То конкретно значи да ће када се измене закона усвоје у Скупштини, комунални милицајац или градски комунални инспектор (туристички, еколошки, тржишни…) моћи да напише на лицу места казну од 5.000 динара свакоме ко, рецимо, у затвореном простору не носи маску или не поштује прописану физичку дистанцу.

Такође, градски комунални инспектор или комунални милицајац ће моћи на лицу места да пише казну правном лицу уколико, примера ради, у угоститељском објекту не постоји довољан размак између столова или у односу на квадратуру има више гостију него што је дозвољено. Новчане санкције за правно лице се крећу од 50.000 до 500.000 динара.

Иначе, градски комунални инспектори и комунални милицајци неће изменама Закона о заштити становништва од заразних болести имати сва овлашћења санитарних инспектора, већ само она која не залазе у струку медицине.

То јест санкционисаће оне прекршаје противепидемиолошких мера које су видљиве и оком лаика.

Примера ради, моћи ће да кажњавају и ноћне клубове због организовања журки где је, одмах на први поглед, јасно да нико не носи ни маску нити поштује физичку дистанце, у шта су се недавно уверили и новинари "Блица".

Ако се има у виду да само у Београду има око 370 комуналних милицајаца и да су у претходна три месеца у акцијама контроле противепидемиолошких мера учествовала 53 различита градска инспектора у престоници, јасно је да ће републички санитарни инспектори добити велико појачање. Подсећања ради, градски инспектори тренутно могу да кажњавају само због непоштовања радног времена, и то на основу Закона о угоститељству.

А како у последње време кажњавају републички санитарни инспектори? Најпозванији да то одговори је Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове. Како каже, санитарни инспектори су дужни да поднесу захтев за покретање прекршајног поступка надлежном судији - за правна лица, за предузетике, за правна лица у одговорном лицу, али и за грађане који не поштују прописане мере.

- У претходна четири дана извршено је 2.237 надзора, поднета су 74 захтева за покретње прекршајних поступка - истакао је Стаменковић.

Иначе, санитарни инспектори у претходном периоду најчешће су изрицали казне због непоштовања физичког дистанцирања, неношења маски, али и непостојања дезинфекционих средстава у објектима.

Да је епидемиолошка ситуација у Београду алатмантна упозорава и Ранко Шекуларац, помоћник начелника Комуналне милиције, који истиче да се у претходном периоду грађани ретко придржавају мера, поготово када су у питању мере личне самозаштите, односно ношење маски и ограничења броја људи у затвореном и на отвореном простору.

- Тренутно, ми можемо само да упозоримо, да укажемо на обавезу поштовања, али не и да репресивно реагујемо на те најнеодговорније - напомиње Шекуларац значај долазећих измена закона.

Ко неће да плати казну, може на суд

Ко добије казну због неношења маске у затвореном простору, има могућност да одмах или у року од осам дана плати упола мање (2.500 динара) дана или поднесе захтев за судско одлучивање у том року.

Ако лице не плати казну у року од осам дана или не поднесе захтев за судско одлучивање, у суд стиже коначан налог на извршење. Такав налог извршава се тако што се кажњеном обустави део зараде преко послодавца, блокира рачун до наплате казне или се изречена новчана казна мења за рад у јавном интересу (осам сати рада у јавном интересу за 1.000 динара) или казну затвора по принципу један дан затвора једнак казни од 1.000 динара.

За непоштовање противепидемиолошких мера
50.000-150.000 динара за физичко лице
50.000-500.000 динара за правно лице
50.000-150.000 динара за овлашћено лице у правном лицу
50.000-150.000 динара за предузетнике

Шиптарима нестала торба са поверљивим документима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА