Најновије

КИНА У ПРОБЛЕМУ, ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА ИХ ГЛЕДА КАО ПРЕТЊУ: Американци добијају новог поморског савезника

Аустралијска морнарица придружила се индијским, јапанским и америчким ратним бродовима за заказане годишње војне вежбе Малабар, које су у уторак почеле у Индијском океану, обележавајући све веће стратешко приближавање четири земље усред све веће забринутости због кинеске агресивности у Азији.

Аустралијски брод (Фото: Јутјуб)

Одлука Индије да укључи Аустралију у годишње вежбе долази након наваљивања Вашингтона на дубљу безбедносну сарадњу у "четворци", неформалној групи која укључује Сједињене Државе, Јапан, Аустралију и Индију као контру Кини.

Аустралија се вратила вежбама након 13 година, када је њено учешће изазвало оштре кинеске замерке. Али овог пута вежбе Малабар ће се одржати све док сва четири учесника траже дугорочну стратегију противтеже Кини, по мишљењу аналитичара.

- Кинези су 2007. године запретили и наговарали различите чланове да одустану од свог савеза - каже Срирам Чаулија, декан у Школи за међународне послове Џиндал на Универзитету О.П. Џиндал.

- Али овог пута вежбе Малабар неће престати, јер ће наредна деценија бити сасвим другачија, перцепција претње кинеске моћи сада је много већа у све ове четири земље, тако да има трајну будућност - наставио је Чаулија.

Прва фаза вежби, која укључује симулиране ратне игре и борбене маневре, одржава се у Бенгалском заливу и трајаће до петка. Друга фаза биће одржана средином новембра у Арапском мору.

- Вежба која се изводи као"неконтактна, само на мору", с обзиром на пандемију Ковида-19, показаће висок ниво синергије и координације између пријатељских морнарица, која се заснива на њиховим заједничким вредностима и посвећености међународном поретку заснованом на правилима - наводи се у саопштењу индијске морнарице.

Вежба Малабар, која је започела 1992. године као билатерална вежба између Индије и Сједињених Држава, проширена је тако да укључује Јапан као сталног члана од 2017. године. Такође је забележила повремено учешће других земаља.

Иако Аустралија жели да се врати већ неко време, аналитичари кажу да је Индија оклевала да упути позив због забринутости да би тај потез могао да узнемири Кину.

Ипак, шестомесечно војно супротстављање Индије Кини на Хималајима подстакло ју је да заузме одлучнији став о сарадњи са "четворком", а аналитичари кажу да ће овогодишње вежбе Малабар помоћи у консолидацији групе, којој Вашингтон покушава да пружи стратешку подршку још од 2017. године.

Највиши амерички званичници поздравили су потез Индије.

Кина је осудила "савез четворке" са својим министром спољних послова Ванг Лијем, рекавши прошлог месеца да је "његов циљ заговарати старомодни хладноратовски менталитет да подстакне конфронтацију између различитих група и блокова".

Аналитичари истичу да се Канбера обавезала да ће потрошити милијарде долара на амбициозну војну изградњу, рекавши да се суочава са регионалним изазовима. Дипломатски односи Аустралије са Кином такође су се погоршали ове године.

Ниједна земља у свету није у стању да повећава војну моћ као Русија. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: VoA news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА