Најновије

НЕСТОРОВИЋ СУМЊА НА ЛЕГЛО ЗАРАЗЕ: "Ја бих све тестирао. Нема такве студије"

Проф. др Бранимир Несторовић у телевизијском гостовању коментарисао је скраћење радног времена за угоститеље због ширења заразе корона вирусом. Пулмолог је рекао да му називање кафића леглом заразе није јасно и да се он пита где је доказ.

Бранимир Несторовић. (Фото: Јутјуб)

У емисији После ручка, дао је идеју како је то могуће извести, те да би се могло ући у неки од локала онда када је у њима гужва и извршити тестирање редом. Даље је објаснио и шта би такав један "експеримент" могао показати.

- Ти затвориш кафиће. Кажеш: 'То је легло заразе'. Како то легло заразе? Мени то није јасно. Али ја тражим научни доказ да је то тачно. Значи, ја да сам министар здравља, ја бих упао у девет увече у кафић који је препун, све их истестирао и ако има један позитиван, тестирао бих их за седам дана. Ако се покаже да су били позитивни ти који су били у контакту с тим који је тестиран позитивно, а морали би да буду нагурани густо, значи јесте. Је л' има таква студија у свету? Нема. Сва прича о кафићима се базира на једном ресторану из Вухана где је двадесет и некога фебруара, нека жена која је била болесна, преко неког еркондишна заразила двадесет и нешто људи. Цео свет затворио кафиће и ресторане због једне студије из Вухана. Узгред, у Вухану сад нема више маски, нема епидемије - казао је даље наводећи да да се епидемја у Вухану, кинеском граду у ком је, верује се, зараза избила.

Подаци из новијих радова, каже, говоре о посткоронарном искуству.

- А најинтересантније од свега, објави се рад пре десет дана, који сви игноришу, пошто такви радови ваљда више нису интересантни, баш из Вухана, кажу, постокоронарно искуство. Они то већ третирају као завршену епидемију, код њих се завршила, код нас трећи талас. И кажу да здрави људи, ови који немају никакве симптоме, практично никад не преносе болест даље и да нема разлога да се ишта ограничава. Тако они објашњавају базене, 300.000 људи на базену. А ми затворили кафиће, јер се корона шири у кафићима. Можда се шири. Хајдемо да докажемо да се шири - позвао је Несторовић.

Исту врсту доказа предложио је за спортске догађаје. Оцењује да је тестирањем оних који су купили карте могуће утврдити да ли је на утакмици било заражавања, па одатле донети одлуке о томе да се публика дозволи или забрани.

- Имали смо фудбалску утакмицу, кад је било Партизан - Звезда. Напљували су те клинце најстрашније. Има ли нешто простије? Сви купују карте онлајн. Имаш име, презиме, број телефона. Дођи на тестирање, био си на утакмици! Ево, колико се људи инфицирало на утакмици - наводи како би то текло да је идеја спроведена у дело: - Кажеш, ево, видиш, инфицирало се 20 одсто људи на утакмици. Нећете да идете не утакмице. Али ако се нико од њих није инфицирао на утакмици, што не би играли?

Јер људи не разумеју, фудбал ће да изумре. Па, како ће да играју без карата? Ови што играју сад ово пред празним стадионима... Прво, то ми је одвратно. Нећу да погледам ниједну утакмицу која се игра без публике. Чему служи спорт који се без публике обавља? Чему онда домаћи терен? Пред ким играш? Пред камерманима - упитао је.

Погледајте тај део снимка на 1.06.51

Америка узнемирена, објављени снимци! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА