Најновије

Да ли је прекретница пандемије на видику?

Овог петка, Институт Роберт Кох (RKI) пријавио је више од 33.000 нових случајева короне у Немачкој, а регистровано је и додатних 813 смртних случајева. Према RKI, број нових случајева у последњих седам дана на 100.000 у Немачкој износи 184,8, пише DW.

Пандемија (Илустрација: Pixabay)

Европска агенција за лекове (EMA) требало би да донесе одлуку о вакцини Бајонтек-Фајзер у понедељак 21. децембра, раније него што је првобитно планирано. Очекује се да ће ЕМА дати зелено светло за ту вакцину.

У Немачкој би потом, од недеље 27. децембра, требало да почне вакцинација - најпре оних који имају више од 80 година и људи у старачким домовима. Савезни министар здравља Јенс Шпан замолио је све остале да буду стрпљиви.

Непосредно пре потписивања уредбе о вакцинацији, Шпан је за заједнички Јутарњи програм јавних сервиса АРД и ЗДФ рекао да ће људи који ће бити први вакцинисани - бити подељени у три групе. Започеће се са онима којима заштита од вакцинације доноси додатно здравље и године живота.

"Сада почињемо са људима који имају више од 80 година, врло старим, онима којима је потребна нега и онима који се брину о њима“, рекао је Шпан.

У другу групу спадају особе старије од 70 година, особе са деменцијом, особе са тризомијом 21 и пацијенти с трансплантацијом, као и становници смештаја за бескућнике или азиланте и особе блиске оних којима је потребна нега.

У трећу групу спадају људи старији од 60 година, хронични болесници, људи „на посебно релевантним положајима у владиним институцијама“, као и просветни радници, наставници и запослени у малопродаји.

Том категоризацијом министар само делимично следи препоруке Сталне комисије за вакцинацију (STIKO) која је предложила пет категорија приоритета.

Немачка фондација за заштиту пацијената претходно је критиковала листу приоритета на основу препорука Сталне комисије за вакцинацију.

"Министар Шпан мора на исти ниво приоритета да стави и ближње који негују старе и болесне“, рекао је члан одбора те организације Ојген Бриш.

А председник Немачког лекарског удружења Клаус Рајнхарт заложио се за вакцинацију лекара опште праксе у раној фази.

Европска агенција за лекове жури да одобри и вакцину против короне америчке компаније Модерна. Та фармацетуска компанија доставила је додатне податке пре времена, тако да је ванредни састанак ЕМА заказан за 6. јануар, "како би се завршила провера“, рекли су из те агенције чије је седиште у Амстердаму. Тај састанак првобитно је био планиран најраније за средину јануара.

Европска комисија у међувремену преговара и са америчком компанијом Новавакс (Новаваx) о испоруци вакцине. "Планирани уговор пружао би могућност куповине 100 милиона доза, уз могућност додатних 100 милиона доза“, рекао је један портпарол Комисије.

Шта Путина чини друкчијим, сазнајте ОВДЕ,

Извор: Танјуг/Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА