Најновије

АМЕРИЧКИ ПИЛОТ ПРИЗНАО ПОСЛЕ 21 ГОДИНУ: Српска ПВО је погодила још један Ф-117 над Новим Београдом!(ВИДЕО)

Прича о томе како је супермодерни амерички "невидљиви" авион Ф-117 најтхок оборен изнад неба Србије и завршио у блату села Буђановци испричана је већ стотинама пута, али до сада је потпуно непознато остало да је током НАТО бомбардовања погођен најмање још један "невидљиви"!

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Амерички портал The  Drive  наводи да су детаљи о томе шта се десило са другим авионом постали су познати тек недавно, а потпуковник ваздухопловства САД у пензији Чарли "Туна" Хајнлајн, и бивши пилот Ф-117, у подкасту "Афтербурн" лично је потврдио оно што је дуги низ година била само гласина. Наша ПВО је успела да погоди и други стелт авион, али је он ипак успео да се врати у базу у Немачкој. 

Није познат тачан датум када се обарање десило, али је сигурно да се овај догађај одиграо током априла 1999. после обарања првог Ф-117.  Подсетимо, четвртог дана НАТО бомбардовања, припадници Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде Противваздушне одбране Војске Југославије оборили су Ф-117А, америчко чудо од авиона израђено у стелт технологији, које је своју репутацију "невидљивог" стекло у Заливском рату у Ираку. Пилота Дејла Зелка су америчке снаге успеле безбедно да евакуишу, а његов авион је завршио на њиви у атару села Буђановци код Руме.

У свом сведочењу, Хајнлајн је описао како је погођен други Ф-117. Он је навео да су у акцију над Београдом из базе у Немачкој кренула два "невидљива" авиона, праћена летелицама Ф-16Ј. Он је био пилотирао једним Ф-117, а када су се нашли изнад Новог Београда, оба "невидљива" су била нападнута ракетама САМ, које је испалила српска ПВО.

„Погледао удесно на небо над Београдом и виде огромну ракету како се приближава - изгледала је као Сатурн V. Знао сам да је мој момак број два тамо негде. Тада сам видео још једно лансирање и велики сјај, дим, а онда ватрену куглу која долази према мени".

Амерички пилот наводи да је он ипак успео да избегне експлозију појектиа и обарање свог авиона уз помоћ аутопилота, и да изврши своју мисију, односно бомбардује задати циљ.

У повратку је међутим схватио да је други авион озбиљно оштећен, али су обе летелице ипак успеле да се врате у базу. 

Хајнлајн је на крају свог сведочења признао да му је ова епизода осталау памћењу као најстрашнија у његовој богатој летачкој каријери. 

Нови кинески стелт бомбардер може да добаци до Америке. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА