Најновије

НЕЋЕ СТИЋИ ДА ОСВЕТЕ СУЛЕЈМАНИЈА: Све је спремно за напад на Иран, подморница и разарачи упловили у залив

Шеф америчке Централне команде (CENTCOM) генерал Кенет Мекензи упозорио је да Иран не треба да узвраћа у односу на предстојећу годишњицу атентата на генерал-мајора Касема Сулејманија. Годишњица смрти се приближила - 3. јануара.

Америчка подморница (Фото: navy.mil)

- Спремни смо да бранимо себе, своје пријатеље и партнере у региону и спремни смо да реагујемо ако је потребно - рекао је Мекензи.

- Моја процена је да смо у врло добром положају и да ћемо бити спремни за све што Иранци или њихови савезници спремају да ураде - рекао је Мекензи, адмирал са четири звездице, малој групи новинара у телефонском интервјуу са неоткривене локације у региону.

Мекензи је рекао да је такође отишао у Сирију да се састане са америчким снагама размештеним у малој јужној бази Ал-Танф, близу границе са Јорданом и Ираком.

Неколико дана раније, генерал Марк Мили, посетио је Катар, Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате, Израел и Авганистан. Места његове посете су била у потпуности тајна. Такође је напоменуо да су САД забринуте због потенцијалне иранске одмазде за Сулејманијево убиство.

- Свакодневно разговарам са својим командантима о томе и мислим да ћемо бити спремни - рекао је Мекензи.

У међувремену, 20. децембра, салва од 8 ракета погодила област близу америчке амбасаде у Багдаду, узрокујући материјалну штету и наводно усмртивши једног ирачког цивила.

- Сједињене Државе најоштрије осуђују најновији напад милиција које подржава Иран, на међународну зону у Багдаду - рекао је Помпео у изјави.

- Желимо да се повређени брзо опораве - додао је он.

Портпарол иранског министра спољних послова Саед Хатибзаде најоштрије је осудио Помпеову изјаву, рекавши да се иранска амбасада такође налази у међународној зони.

- Иранска амбасада је у истом подручју, напади на било какве дипломатске мисије и стамбене просторе су погрешни и забрањени међународним правом - рекао је Хатибзаде током видео конференције за новинаре одржане у иранској престоници Техерану у понедељак, а којој су присуствовали представници локалних и међународних медија.

- Изјава америчког државног секретара је лоша. Оштро осуђујемо изјаву америчког државног секретара - додао је Хатибзаде одговарајући на питање репортера локалних иранских медија.

САД повлаче трупе из Ирака и Авганистана, али тврде да су прилично спремне и ојачане да се носе са било којом ситуацијом. Носач авиона УСС "Нимиц" патролира заливским водама од краја новембра, а два америчка бомбардера Б-52 недавно су надлетела регион у демонстрацији силе која је била јасно усмерена на Иран.

Подморница америчке морнарице са нуклеарним погоном и вођеним ракетама УСС "Џорџија" прошла је кроз Ормушки мореуз 21. децембра. Пратила су је два разарача са вођеним пројектилима.

- Нуклеарна подморница класе Охајо УСС "Џорџија" (ССГН 729) са вођеним ракетама, заједно са крстарицама такође наоружаним вођеним ракетама УСС "Порт Ројал" (ЦГ 73) и УСС "Филипинско море" (ЦГ 58), прошле су кроз Ормушки мореуз и ушле у Арапски залив, 21. децембра - саопштила је морнарица у изјави користећи алтернативни назив за Персијски залив.

УСС "Џорџија" је наоружана торпедним цевима димензија (533 мм), 4x21 и Томахавцима од 154×БГМ-109 у 22 групе од по седам.

Чини се да су тензије на Блиском истоку поново на тачки кључања и остало је још неколико недеља док амерички председник Доналд Трамп не напусти Белу кућу.

Американци заводе ред на Косову. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА