Најновије

ВЛАСТ СЕ ОГЛАСИЛА ПОВОДОМ ГАСТАРБАЈТЕРА: Да ли ће стварно плаћати порез?

Министарство спољних послова демантовало је данас наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству, бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Рачуни (Фото: Pixabay)

У саопштењу Министарства наводи се да тако интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о теми која се, истичу, најдиректније тиче великог броја држављана Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана.

То се, наглашавају, може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

"Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне, сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Истичу да у нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о тој теми не крије зла намера, већ неразумевање, Министарство наглашава да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Мали: Пореска политика према гастарбајтерима се није мењала

Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да малициозно потенцирање обавезног плаћања пореза за све држављане Србије који раде код страних послодаваца у иностранству, додатно збуњује грађане и да нема потребе да одјављују пребивалиште у нашој земљи.

"Суштина је да се прописи у погледу опорезивања зарада које наши грађани остваре у иностранству нису мењали од почетка овог века. Људи који раде и живе у иностранству знају где треба да плаћају порез", истакао је Мали у писаној изјави достављеној медијима.

Како је објаснио, резиденти Србије обвезници су пореза на зараде у Србији по основу зарада које им исплаћују страни послодавци у иностранству (тзв. гастарбајтери), али се двоструко опорезивање тих зарада отклања у складу са домаћим прописима, као и по основу уговора о избегавању двоструког опорезивања.

"Неопходно је истаћи да наши резиденти увек имају право на порески кредит по основу пореза који је плаћен на зараду која им је исплаћена у иностранству, без обзира на то да ли Србија има закључен уговор о избегавању двоструког опорезивања са државом у којој је наш резидент остварио зараду. С обзиром на то да је стопа пореза на зараде у Србији 10 одсто, по правилу, право на порески кредит ће бити довољно да у потпуности отклони обавезу плаћања пореза на зараде у Србији", навео је Мали.

Уговори о избегавању двоструког опорезивања предвиђају правила која спречавају могућност да наши грађани имају истовремено резидентство Србије и државе у којој су запослени.

По правилу, према тим уговорима они ће имати резидентство државе у којој су запослени, што резултира тиме да неће имати никакву пореску обавезу у Србији по основу зарада које су остварили по основу рада у иностранству.

У једном броју уговора о избегавању двоструког опорезивања предвиђена је примена метода изузимања за отклањање двоструког опорезивања зарада које резиденти остваре у иностранству, тако да ти уговори искључују било какву могућност опорезивања наших грађана по основу зарада које остваре радом у државама са којима имамо закључен такав уговор.

Министар је истакао и да што се тиче обавеза по основу доприноса за обавезно социјално осигурање, држављани наше земље запослени у иностранству нису у Србији осигураници на обавезно социјално осигурање по основу зараде које остварују од тог страног послодавца.

"За лица која нису осигураници према домаћим прописима којима се та област уређује, не постоји обавеза обрачунавања и плаћања доприноса за обавезно социјално осигурање", рекао је Мали.

Закључио је да држављани Србије запослени у иностранству немају обавезу плаћања доприноса за обавезно социјално осигурање по основу зараде коју остваре у иностранству од страних послодаваца.

Колике су зараде за најпопуларнија занимања у Немачкој, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА