Најновије

СТВАРА СЕ НОВА ИСЛАМКСКА ДРЖАВА: Сценарио из Ирака се понавља у Сирији

Америчке обавештајне службе оживљавају терористичко подземље у Сирији. У једном од кампова на североистоку земље обучавају се милитанти, пише новинска агенција Mehr.

ИД (Фото: Јутјуб)

На североистоку Сирије појавило се ново терористичко подземље. Обука милитаната траје у кампу Ал-Хол (који се налази у провинцији Хасака). Надгледају је америчке обавештајне службе.

Милитантима су обезбеђене куће за живот, као и књиге такфира, саопштава агенција Mehr, која се позива на своје изворе. Међу њиховом литературом се налази и књига ''Народ Ибрахимов'', чији је аутор Ал Макдиси.

Такфири у исламу представљају отпаднике оптужене за неверство. Књига је коришћена за обуку милитаната у ирачком кампу Бука 2010. године. Касније су људи из овог логора чинили окосницу команде Исламске државе. Из тог разлога су, између осталог, књиге шеика Ал-Макдисија у Русији уврштене на листу екстремистичких материјала.

Према изворима, оно што се дешава у Ал-Холу је прецизна копија Буке. Тренутно у сиријском кампу траје идеолошка индоктринација младих који се налазе на његовој територији.

Извори Mehr-а нису открили име новог терористичког подземља. Добио је кодно име „ISIL 2“ (Исламска држава 2). Претпоставља се да је ово реинкарнација терористичке организације поражене у Сирији.

Терористичка организација Исламска држава потпуно је поражена у Сирији. Руски председник Владимир Путин је објавио победу још 2017. године.

Хапшење припадника ИД у Северној Македонији можете погледати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА