Најновије

ПУСТИ СНОВИ ИВИЦЕ ДАЧИЋА: Надам се да ће нова влада у Приштини довести до укидања такси и наставка дијалога

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Београд жели да се што пре формира влада у Приштини, како би био настављен дијалог.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

- Ми желимо да се што пре формира влада да бисмо наставили дијалог. Када бисмо ми бирали ко би требало да управља, било би другачије, али шта да радимо... тако је било и с претходним владама и ми на то не можемо да утичемо - рекао је Дачић на ТВ Хепи.

Он је ипак изразио наду да ће то ипак довести до стабилизације прилика на КиМ, односно да се отвори могућност да се укину таксе на робу из централне Србије и да се настави дијалог.

Упитан како коментарише изједначавање америчког изасланика Ричарда Гренела приштинских такси с процесом повлачења признања који води Србија, Дачић каже да је то једна његова уобичајена флоскула.

- Представници Приштине се жале свима. Од када смо ми то почели да радим, говорили су да их то страшно погађа и да ми то треба да престанемо да радимо, а онда представници међународне заједнице дођу и кажу немојте да радите то, нервира ове у Приштине - објашњава Дачић.

Оценио је да су укидање такси и повлачење признања косовске независности потпуно одвојене теме и да Приштина без икаквих услова мора да укине таксе.

Дачић је подсетио и на изјаву председника Александра Вучића који је рекао да Србија може да разговара о томе, али ако то хоће да буде универзална акција, онда и они морају зауставе лобирање, као што ради САД, за признање Косова и за учлањење у међународне организације.

На питање да ли нови шеф европске дипломатије Жозеп Борел има више разумевања по том питању, Дачић подсећа да је он Шпанац из Каталоније и да му је јасно шта значи једнострано проглашење независности, јер, како објашњава, ако може Косово, онда иб могли и други то да ураде.

- Борел лима један другачији објективан приступ и он добро зна шта значи очување националног и територијалног интегритета једне земље. Он зна шта значи то да што мање земаља призна Косово. У том смислу свакако да ће Борел имати разумевање за ту ситуацију и мислим да је веома добро што је он изабран на ту позицију - рекао је Дачић.

Према његовим речима, и САД имају боље разумевање него што раније, али да је Србија спремна, ако буде неко иницијатор неких решење, да учествује у тим разговорима.

Брнабић: Пуна подршка Владе Србије за Српску листу

Влада Србије даје пуну подршку Српској листи која данас представља политички фактор на Косову и Метохији, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић

Брнабић додала да је давањем подршке Српској листи постигнуто јединство у јужној покрајини и истакла да је управо јединство најбољи одговор на све изазове с којима се Срби на Космету суочавају.

- На данашњем састанку пре свега ћемо њима дати подршку, јер данас су Срби политички фактор зато што имају јединствени глас. Освојили су 10 места у Скупштини и видимо да је чак и Курти био приморан да разговара с њима, иако је више пута избегавао - казала је премијерка.

Додала је да ће се након данашњих разовора знати и даље мере које ће се предузимати. Упитана какву сарадњу по питању дијалога Београда и Приштине очекује од формирања нових привремених приштинских институција на челу са Аљбином Куртијем, она је казала да је та сарадња и до сада била тешка, те да очекује да ће се тако и наставити.

- Видели смо да су САД и специјални изасланик председника САД Доналда Трампа, Ричард Гренел, много више укључени, казала је премијерка, одговарајући на питање да ли Гренел доноси нови приступ решавању косовског проблема.

Како је навела, начин на који они форсирају решење тог проблема јесте економска сарадња и повезивање, на шта је и Београд све време фокусиран. Сматра да је стабилан регион кључ за отварање свих отворених питања и додаје да њој прија отворени приступ Гренела, за којег каже да је тежак преговарач, али има нови приступ.

Наводећи да је потписано Писмо о намерама за авио-линију Београд-Приштина, као и да се ради на документацији за аутопут "Мира", односно Ниш-Мердаре-Приштина, премијерка каже да ако се имају те канале комуникације, онда свако ко је разуман схватиће да се морају окренути будућности.

- Све до сада што је радила Приштина, погађало је Србе на КиМ, нас у централној Србији, али је погађало и Албанце на КиМ и све остале који живе тамо - каже Брнабић и наводи да су таксе довеле до повећања малопродајних цена у јужној покрајини од пет-шест одсто, као и да је скочио укупни увоз: "То је политичка одлука која није имала у виду ни албанско становништво".

Одговарајући на питање да ли ће заиста Гренел донети убрзавање решавању косовског питања, она је рекла да је он поновио да се неће бавити политиком и политичким темама, али да сматра да је на КиМ политика неодвојива од осталих тема.

- Донеће нову динамику свакако, али ту је важно какву ће улогу имати ЕУ, ми смо пристали на дијалог под окриљем ЕУ и ми очекујемо да се укључи много озбиљније када се укину таксе и настави дијалог, закључила је Ана Брнабић.

Опозиција уместо да понуди јасну алтернативу, и даље се дели! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА