Најновије

ХРВАТСКИ СТРУЧЊАК: Коронавирус ће се сам угасити, не паничите!

Кад је реч о коронавирусу, угледни научници истичу да нема разлога за панику, као и да више људи годишње умре од сезонског грипа.

Коронавирус (Фото: Јутјуб)

Угледни светски научници сматрају да  се светом проширила превелика паника због новог коронавируса и да сви заборављају како грип годишње узме 65.000 живота.

С друге стране, код короне се за сада показало да је смртност два посто, као и да од последица овог обољења најчешће умиру старији и људи слабијег имунолошког стања.

Научници широм света раде на леку, али не очекује се да ће га бити барем још шест месеци.

"Сваки вирус има свој циклус трајања. Кад се појави, оболи много људи, али временом сам нестане. Колико ће трајати, зависи од броја људи који су га преболели и који се могу инфицирати. Тако ће бити и са коронавирусом", рекао је за портал "24сата.хр" хрватски научник, члан Америчке академије науке и уметности, Иван Ђикић.

Ројтерс је објавио како су до сада направљене 153 студије, укључујући епидемиолошке радове, генетске анализе и клиничке извештаје. Сви ти радови базирају се на испитивању свих аспеката болести. У њима је сучествовало 675 истраживача широм света.

Код старијих од 80 смртност је чак 14,8 посто

Научници су изненађујућу у врло кратком року успели лабораторијски да изолују вирус што им је омогућило да почну да тестирају лекове, а познато је и како вирус подносе одређење старосне групе.

Кинески Центар за контролу и превенцију болести објавио је у часопису "Епидемиологија" да се ризик од смрти значајно повећава са старијом доби.

Код људи старијих од 80 година смртност је чак 14,8%, за људе од 70 до 79 година је 8%, а за 60 и 69 је 3,6%, за 50 до 59 година је 1,3%, од 40 до 49 - 0,4%, од 10 до 39 - 0,2%, а за децу млађу од 10 година нема ни једног смртног случаја.

Прочитајте ОВДЕ    шта раде Хрвати у паници.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА