Најновије

А И ШТА ЋЕ МУ: Крагујевачке новине у блокади, за медијски крах у том граду криве Николића!

"Крагујевачке" новине нису се прошле недеље нашле на киосцима. Због лоше финансијске ситуације и блокираног рачуна, редакција је саопштила да ће тај недељник убудуће излазити два пута месечно. За крах медија у Крагујевцу оптужују власт градоначелника Радомира Николића која пуних пет година није расписала конкурс за суфинансирање пројеката у информисању.

Радомир и Драгица Николић (Фото: Јутјуб)

У Крагујевачким новинама су донедавно успевали да исплаћују потраживања штампарији и за комуналне услуге. Приходи од маркетинга су минимални јер оглашиваче реклама у недељнику, на крају, скупо кошта, јер слови за опозициони медиј, истиче главни уредник.

„Финансијска ситуација не може да се поправи. Она пре свега проистиче из чињенице да Град Крагујевац већ пет година, од када важи нови Закон о јавном информисању и медијима, није расписао ни један једини конкурс за суфинансирање медијских пројеката. Тако да ни ове новине ни сви остали медији у Крагујевцу, осим Радио телевизије Крагујевац која ради као државно предузеће, нису имали ни шансу да  конкуришу, па наравно ни да добију ни динар из буџета“, наводи Мирослав Јовановић, главни и одговорни уредник Крагујевачких новина.

Директорка „Крагујевачких“ наглашава да док је њима рачун у блокади два месеца, општинска телевизија противзаконито добија милионе месечно од локалне самоуправе.

„Крагујевац спада у ред градова који највећи проценат, готово приближан оном идеалном од два одсто издвајају за медије. Међутим, не преко пројектног финансирања него преко директних дотација градској Радио телевизији Крагујевац, која уредно, сваке године, добија близу 50 милиона динара. Тридесеторо запослених добија исти износ новца који су некада, пре пројектног суфинансирања , добијали када су имали стотину запослених“, објашњава Гордана Божић, директорка Крагујевачких новина.

Са некада двадесеторо запослених, у „Крагујевачким“ новинама данас ради троје стално запослених и четворо хонорараца, који у овом тренутку волонтирају.

„Већ месецима новинари не примају плате, јер једноставно не претиче ништа новца да се плати њихов рад“, истиче Јовановић.

„Редакција се свела ево само на пар новинара који упорно из недеље у недељу, волонтерски, раде овај посао. Плате не исплаћујемо. Можда, у неколико месеци и платимо 8.000 до 10.000 динара, и то је све. Обавезни смо да платимо доприносе на неки минимум зарада“, напомиње Божић.

Крагујевац је не тако давно имао четири телевизије, два недељника и десет радио станица. Данас – општинску телевизију Крагујевац, „Крагујевачке“ новине, пет радија и портале.

Порески обвезници града на Лепеници, посредством власти градоначелника Радомира Николића и Српске напредне странке, финансирају искључиво Радио телевизију Крагујевац.

Прочитајте ОВДЕ    какву то чистку спрема СНС.

Извор: cenzolovka. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА