Најновије

Путин је сада направио у Русији заокрет какав не постоји нигде у свету! Ово су промене које су почеле

Чини се да је Владимир Путин одабрао тренутак за спровођење револуције одозго, јер ће бити на власти довољно дуго да надгледа процес уставних промена и спроведе евентуалне корекције у тачкама које буду у застоју.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Главна порука говора је да је доба илузија о глобализацији готово и да је време за повратак у нормалне националне државе. Космополити и “универзалисти” ће заурлати до неба како је ово „повратак у апсолутизам националних држава из XIX века“, посебно либерали, али њих у Русији већина ионако сматра „петом колоном Запада“, тако да ће бука трајати неко време, а онда ће се све вратити у нормалу.

Из говора о стању нације, одржаном пред оба дома руског парламента, треба издвојити неколико кључних ставки, али пре тога споменимо како је руски председник посебно огорчен због историјског ревизионизма у свету и Русија то неће посматрати пасивно.

Истакао је да је Русија дужна да штити историјску истину о победи у Великом отаџбинском рату.

„Ове године ћемо прославити 75. годишњицу победе у Великом отаџбинском рату. Девети мај у Русији је највећи и свети празник. Поносни смо на генерацију победника, сећамо се њиховог јунаштва. Наше сећање није само величање јуначке прошлости. Оно служи нашој будућности, надахњује нас и јача наше јединство. Дужни смо да штиитимо истину о победи, јер у супротном, шта ћемо рећи нашој деци ако се лажи буду шириле светом попут епидемије?“, запитао се руски председник.

Сада можемо да  пређемо на кључне промене које чекају Русију. Прва је референдум, на ком ће се одлучивати о изменама и допунама устава Русије.

Нови устав ће дати приоритет националном праву над међународним. То у Русији де факто постоји већ неколико година, чак уз  одговарајуће објашњење Уставног суда, али сада се предлаже да се то потврди и де јуре.

Разрешење судија Уставног и Врховног суда ће се спроводити од стране Савета Федерације на предлог председника.

Основаће се економски тим владе који ће подносити потребне законе Државној думи. Овај моћни блок ће у потпуности бити под управом председника државе.

Смена министара остаје председничко овлашћење, иако би ово требало додатно објаснити.

Оно што занима руске народе је животни стандард и нови устав ће утврдити да минимална плата не може бити нижа од трошкова живота у регији у којој се исплаћује.

Страни држављани, или они с дозволом боравка у Русији, неће моћи да буду челници конститутивних ентитета Руске Федерације, чланови Савета Федерације, заступници Државне думе, премијери, министри, челници савезних тела, судије и тако даље.

Пооштрени су услови за председничке кандидате Руске Федерације. Овим ће се коначно ућуткати они који тврде како Русија “живи у складу са колонијалним уставом” и приговори како “читава влада има страно држављанство”.

Генерално, овај део говори како се доба илузија о глобализацији завршило и да је време за повратак у нормалне оквире националне државе. Космополити и “универзалисти” ће пући од беса. А либерали? Кога брига. Они ионако представљају толики број становника Руске Федерације да једва освоје неколико места у неким општинским саветима, док на савезном нивоу не успевају да постигну ништа.

Што се тиче промена у расподели овлашћења међу разним гранама власти, овде нам још увек требају појашњења стручњака, посебно правника, као и све врсте јавних расправа и других округлих столова.

Подстицање економије

Овде се иде на уклањање економских ентитета за које је доказано да су деловали по кривичном закону који дефинише “стварање организованих криминалних група”. Врло јака порука која је упућена онима који мисле да је Кремљ заборавио „како су стекли прву милијарду“. Када се овај део озакони, видећемо шта ће се догодити у руској економији и шта ће испливати на површину, а прљавштине је заиста много.

Проглашава се завршетак реформе контролних и ревизорских тела, што значи да су она дизајнирана онако како је Путин замислио и да од сада могу да спроводе задатке онаква каква јесу и с тренутним саставом, док не дође време за смену генерација, наравно.

Из савезног буџета ће се вратити две трећине средстава порезних олакшица за мала предузећа, што ће им бити додатни подстицај за развој пословања. Истовремено ће се јачати друштвене и еколошке одговорности при пословању.

Уводи се порез за загађење и отпад, али само за увознике.

Активније ће се спроводити одлуке Централне банке Русије како би се економији осигурао „дугорочно лакши новац“.

Вишак средстава Националног фонда снабдевања, који сада износи преко 124 милијарде долара, усмериће се у улагања у економију.

Социјални програми

Продужиће се програм „Мајчински капитал“ до краја 2026. године, наравно, уз могућност даљњег продужења. Овај програм је заправо облик плате за мајке, а не дечији додатак у мизерном износу.

Мајчински капитал се добија одмах с прворођеним дететом и повећава се за додатних 150.000 рубаља.

Уводи се помоћ сиромашнима за децу од три до седам година.

Уводе се и универзални бесплатни топли оброци за ученике од 1. до 4. разреда и стварање или модернизација инфраструктуре за спровођење ове мере. Додатна накнада за плату наставника у школама од  5.000 рубљи ће се обезбедити из савезног буџета.

Студентима ће се обезбедити универзални приступ брзом интернету.

Спровешће се модернизација више од хиљаду уметничких школа у земљи.

Додатних 550 милијарди рубаља ће се обезбедити за преуређење болница и клиника у читавој земљи.

Повећаће се број места у школама и универзитетима и број места за бројна кључна подручја. Лекари, учитељи и инжењери су приоритет, посебно у регијама. Студенти друге године ће имати прилику за промену смера студија.

Наставља се спровођење и развој програма „Русија је земља могућности“ у ком је већ учествовало преко 3,5 милиона људи.

Пружаће се већа подршка традиционалним вредностима, породици, мајчинству, ставиће се нагласак на развој регија, пристојан животни стандард, стварање најповољнијег окружења за самоостварење свих становника Русије.

Иако је, наравно, Путин данас значајно закомпликовао живот свима, они који вичу “Русија није социјална држава” сад ће то пуно теже моћи да тврде.

У вези са тим, намеће нам се неколико једноставних питања. Шта је радио Владимир Путин? Направио је савршену симбиозу традиционалних вредности и левих социјалних политика, чиме је доказао да ти термини немају значење као у XX веку. Можда је Медведев и зато распустио владу, јер не успева да размишља и доноси одлуке изван оквира задатих идеологијама које су владале пре педесет или сто година? То засад не знамо, али има неких назнака да је тако.

У социјалном смислу, иако ти термини, као што смо рекли, данас немају значење као у XX веку, ако ово у одређеном смислу није скретање улево, шта је онда? Будући да је Европа разорила своје социјалне државе, чак и скандинавске земље, чини се да тренутно не постоји земља на свету која има више стварних, а не фиктивних социјалних програма за становништво него Русија.

Руска опозиција може да негодује само на Јутјубу. На друштвеним мрежама је већ почела хистерија, а Твитер је експлодирао од вриштања “Путин је одлучио да остане председник читав живот”.

У најави су промене устава многи на друштвеним мрежама видели управо тако, а како нисам специјалиста за делиријум руске опозиције, завршићу са овим. У економском смислу Владимир Путин државни капитализам природно претвара у „социјализам“, а све то чини без невладиних удружења и донација.

Ово би био кратки резиме Путиновог говора и најављених промена у животима народа Руске Федерације. Ускоро ћемо објавити стручнију анализу како би се то могло одразити на међународне односе и везе Москве са иностраним партнерима, иако се већ сад чини да ту неће бити већих промена. 

Муслимански војник избо полицајца ножем у Француској! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Грађанска патрола и Видео доказ на протесту

Kњигу “Смак Света” Драгоша Калајића можете поручити на линку ОВДЕ.

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube