Најновије

ШТА ПИШЕ У НОВОМ ПЛАНУ ПРОШИРЕЊА ЕУ? Дијалог Београда и Приштине на првом месту, али постоје посебне препоруке за Србију

Нова методологија проширења Европске уније усвојена је у среду у Европској комисији, али суштина није промењена - главни циљ и даље остаје чланство земаља Западног Балкана у Унији.

Kомесар за проширење Оливер Вархеји (Фото: Јутјуб)

То је, између осталог, рекла и председница Комисије Урсула фон дер Лајен, која је навела да је проширење "вин-вин" ситуација, а слично је поновио и комесар за проширење Оливер Вархеји, који је и представио нови документ.

У њему, између осталог пише, да је кредибилна перспектива приступања кључни подстицај и покретач трансформација у региону, и да на тај начин "повећава нашу колективну сигурност и напредак".

- То је кључно средство за промоцију демократије, владавине закона и поштовања основних права која су такође главни мотори економске интеграције и основно средство за подстицање регионалног помирење и стабилност - пише у документу.

У њему се, такође, наводи да је "такође јасно да је ефикасност целокупног процеса придруживања и његовог процеса примена се мора даље побољшати".

- Основни циљ ангажмана ЕУ на Западном Балкану је да га припреми да испуни све захтеве за чланство. Ово укључује подршку основама демократије, владавине права и економске реформе, и усклађивање са основним европским вредностима. То ће заузврат подстаћи солидан и убрзани економски раст и социјалну конвергенцију - пише у документу.

Између осталог, наводи се да је за све ово потребан напор и земаља које теже чланству, али и да ће он бити оцењиван на годишњем нивоу.

- Овакав приступ политици ће, дакле, бити камен темељац будуће агенде. Она ће подржати трансформацију западног Балкана у функционалну тржишну економију која је у стању да се у потпуности интегрише у јединствено тржиште ЕУ, створи радна мееста и предузетничке могућности, побољша пословну и инвестициону климу, промовише владавину права и заустави "одлив мозгова" из региона - пише у документу.

Такође, наводи се да ће лидери Западног Балкана морати да се веродостојније придржавају својих обавеза и спроводе потребне и неопходне реформе, било да се ради о владавини закона, борби против корупције, економије или осигурања исправног функционисања демократских институција и јавности администрација и усклађивање са спољном политиком.

Такође, мораће да уложе даље напоре да ојачају регионалну сарадњу и добросуседске односе како би се постигла стабилност и просперитет грађанима.

Процес заснован на заслугама

Наводи се да ће читав процес убудуће бити заснован на заслугама.

- Када земље партнери испуњавају објективне критеријуме утврђене објективним условима, државе чланице ће се договорити да пређу на следећу фазу процеса. Све странке морају се суздржати од злоупотребе нерешених питања у приступању ЕУ. Исто тако, државе чланице и институције морају разговарати једним гласом у региону, да шаљу јасне сигнале подршке и охрабрења и говоре о недостацима када се појаве - пише у предлогу нове методологије проширења.

Преговори о основама ће бити отворени први, а затварани последњи, а напредак у томе ће одредити укупан темпо преговора. Они ће бити вођени "мапом пута" за владавину права која ће бити еквивалент акционим плановима, и који ће бити мера отварања.

- Ниједно друго поглавље неће бити привремено затворено пре него што се ови критерију испуне - пише између осталог, а наводи се и да ће посебан акценат бити на функционисању демократских институција и реформи јавне управе.

- Комисија ће такође ојачати мере за владавину права и изградњу институција. Резултати ових реформи биће услов за дубљу секторску интеграцију и напредак у целини - наводи се у документу.

Дијалог Београда и Приштине

Наводи се и да сви напори морају бити усмерени на решавање билатералних споразума, а када је реч о Србији посебно је апострофиран дијалог Београда и Приштине, "који би требало да буде закључен свеобухватним, правно обавезујућим споразумом о нормализацији".

Говори се и о томе да би и земље Западног Балкана, али и сама ЕУ мораке око свега појачано да се ангажују.

- С обзиром на то шта је на коцки, време је да се политичка природа процеса стави испред и обезбеди јаче управљање и ангажман на високом нивоу држава чланица. Ово би требало укључивати стварање нових могућности за политички дијалог на високом нивоу са земљама, путем редовних самита ЕУ-Западни Балкан и интензивирањем министарских контаката, посебно у областима у којима усклађивање напредује и у којима су кључни критеријуми испуњени - пише у документу.

Наводи се и да ће државе чланице бити позване да систематичније дају свој допринос процесу придруживања, укључујући праћење на терену преко својих стручњака, директним доприносима годишњим извештајима и путем секторске експертизе.

- Комисија ће наставити са прегледом свеукупног напретка у преговорима. Она ће у свом годишњем пакету проширења предлагати пут за наредну годину са више детаља, како би га државе чланице одобриле, укључујући и предлоге корективних мера - наводи се у предлогу нове методологије.

Поглавља у кластерима

Тематски кластери су решење које ЕК предлаже како би се у преговарачки процес унела даља динамика. Како се наводи, кластери прате широке теме као што су добро управљање, интерно тржиште, економска конкурентност и повезаност.

Како је превиђено, преговори о сваком кластеру биће отворени у целини и након што се испуне сви критеријуми, а не на основу појединачних поглавља. Као резултат скрининг процеса који се спроводи по кластеру, биће усаглашени приоритети за убрзану интеграцију и кључне реформе између ЕУ и земље кандидата.

Кад су ови приоритети испуњени, кластер који обухвата неколико поглавља отвара се без додатних услова и стандарда.

- Тамо где су важне реформе имплементиране пре отварања, временски оквир између отварања кластера и затварања појединачних поглавља треба да буду ограничена, по могућности у року од годину дана, са фокусом на преостале мере потребне за осигурање потпуне усклађености - пише у документу.

Европска комисија је предложила и која би поглавља могла да потпадну у коју групу преговарачких кластера.

Поглавље 34 које се односи на институције и 35, које се у случају Србије односи на Косово, обрађиваће се одвојено.

Србија и Црна Гора

Да би се унело више динамике са Србијом и Црном Гором, рад на поглављима може се организовати и око кластера, уз поштовање постојећег преговарачког оквира и уз договор са овим земаљама.

- То ће, такође, омогућити више политичког усредсређености на кључне секторе и изградити политички замах у земљама око кључних питања - наводи се у документу.

Такође, пише и да ће Комисија користити пакет за проширење да провери усаглашеност кандидата са правном тековином, и пружа јасније смернице о специфичним приоритетима реформе и критеријумима за усклађивање, али и очекивања за наредне кораке у процесу.

- Кључни елемент процеса приступања који се заснива на заслугама је његова условљеност. Међутим, у да би се то постигло, услови морају бити јасни од самог почетка. Важно је да кандидат земље знају мерила на основу којих ће се мерити њихова успешност и то државе чланице јасно кажу шта се тачно тражи од кандидата. Комисија ће боље дефинисати услове за напредак постављене за кандидате, посебно кроз своје годишње извештаје - наводи се у документу, где се истиче да "ови услови морају бити објективни, прецизни, детаљни, строги и проверљиви".

Шта је награда?

Нова методологија предвиђа да и награду за земље кандидате. У весзи са тим се наводи да ће, ако земље испуне реформске приоритете како је договорено, то би требало да доведе до ближе интеграције земље са ЕУ, убрзани рад на интеграцијама и "поступно увођење“ у појединачне политике ЕУ, тржиште и програме Уније уз обезбеђивање равноправних услова.

Такође, то би требали да доведе до повећања коришћења новца из фондова и већих инвестиција, али и бољу предприступну подршку и ближу сарадњу са међународним финансијским институцијама. У суштини, опипљиве резултате треба награђивати.

Са друге стране, санкција ће бити тамо где се уочи стагнација или заостајање у спровођењу реформи и испуњавању захтева из процес придруживања.

- О одлукама да се заустави или чак процес врати на почетак, треба да буде информисана Европска комисија у годишњем пакету проширења - пише у документу, у коме се наводи да у озбиљнијим случајевима Комисија може у било које време, самостално или на захтев држава чланица, да реагује на одређену ситуацију, евентуално поједностави процедуре.

Како ће ЕУ решавати поблеме?

У документу представљеном данас, наводи се да би ЕУ потенцијалне проблеме могла да реши на више начина. Један од њих је да се преговори могу одложити у одређеним областима или, када је реч о најозбиљнијим сучајевима, они могу бити обустављени у целини.

Такође, предвиђено је да се већ затворена поглавља могу поново отворити или ресетовати ако треба преиспитати проблеме.

- Обим и интензитет финансирања из ЕУ-а може се прилагодити наниже, изузев подршке цивилном друштву. Предности блиске интеграције, попут приступа програмима ЕУ или тржишту могу бити паузиране или повучене - наводи се, и истиче потреба за још транспарентнијим процесом.

Прочитајте ОВДЕшта је Јадранка Јоксимовић рекла о преговорима са ЕУ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА