Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Зашто у Немачкој нема више забрана због корона вируса?

Италија је у карантину, Швајцарска и Француска забраниле су манифестације на којима се окупља велики број људи. Иако у Немачкој има више од хиљаду случајева заразе, чини се да оштријих реакција власти нема. Зашто?

Коронавирус (Фото: Јутјуб)

Разлог за то требало би тражити у немачком федерализму. По правилу, савезна влада не може да „влада“ директно, на нивоу општина. То је загарантовано Уставом – прописом о надлежности. Због тога општине, али пре свега 294 округа и 107 градова, уживају велику независност. Тамо одлучују локалне власти.

У случају корона-вируса КОВИД-19 надлежни су Хигијенско-здравствени заводи. То је у Берлину још једном поновио савезни министар здравља Јенс Шпан (ЦДУ).

Одлуке се доносе локално, а не централно

Један округ у Саксонији је, на пример, већ након првог случаја заразе корона-вирусом одлучио да забрани састанке и окупљања на којима учествује 100 и више људи, као и да забрани школске екскурзије. У Бранденбургу је сада комплетна једна општина у карантину – погођено је 5.000 грађана. Закони о заштити од инфекције правна су основа за такве забране.

Шеснаест савезних немачких покрајина су ту пре свега актери који помажу. Оне обезбеђују рад болница и надрегионалних лабораторија за тестирање вируса. Поред тога, свака покрајина има свој закон о цивилној заштити и заштити од катастрофа који могу да активирају покрајински министри унутрашњих послова. О томе се, међутим, у Немачкој тренутно не говори.

Нема већих манифестација?

Савезни министар здравља Шпан сада је предложио да догађаји са 1.000 или више учесника сада углавном не би требало да се одржавају. Ако се ради о скупу са мање од 1.000 људи, потребно је то размотрити на лицу места. То се односи и на школе, али и на фудбалске утакмице.

Федерализам је довео до тога да борбу против короне није могуће централно контролисати. Али то је и разлог зашто је Немачка сада „много испред других“, сматра Кристијан Дростен, главни вирусолог у реномираној берлинској болници Шарите. Постоји неколико децентрализираних лабораторија које су отишле далеко у дијагностици, с обзиром на то да су биле у могућности и смеле да изводе тестове још у јануару. То није био случај у другим земљама, на пример тамо где тестови могу да се обављају само у државном здравственом заводу. То је уштедело драгоцено време, јер се са тестирање није почело тек када су наступили први смртни случајеви, већ раније, објаснио је Дростен.

Стратегије борбе: успоравање ширења вируса и одговорност

Међутим, у последњих неколико дана број заражених нагло се попео на више од хиљаду људи. Неке земље су забринуте због ширења инфекције у Немачкој и увеле су заштитне мере. Швајцарска је рецимо критиковала то што су се протеклог викенда још увек одржавале фудбалске утакмице с навијачима на трибинама, поготово у посебно погођеној Северној Рајни-Вестфалији. Русија је, попут Израела, одлучила да региструје путнике из Немачке и пошаље их у изолацију на две седмице. Чешка је увела граничну контролу и насумично ће мерити телесну температуру путника.

Немачке власти тренутно играју на карту „успоравања“ ширења вируса. Ширење вируса би због тога требало да буде продужено, како би, као што је речено, здравствени систем био мање под стресом и како би очекивани и озбиљни ток болести могао што боље да се лечи. Немачка располаже са укупно 28.000 болничких кревета на интензивној нези, рекао је министар Шпан.

Угрожени су нарочито људи старији од 65 година, они који болују од других болести. Министар Шпан апеловао је на грађане да смање контакте са другим људима. Позвао их је да размисле „од чега могу да одустану, а од чега не могу“, додавши да ће, генерално гледано, „епидемија вероватно потрајати неколико месеци, а не неколико недеља“.

САД су последња држава на свету која поседује хемијско оружје, Москва позива Вашингтон да уништи свој хемијски арсенал пре предвиђеног рока, изјавио је стални представник Русије у Организацији за забрану хемијског оружја Александар Шуљгин.  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА