Најновије

"БЛИЗУ СМО СЦЕНАРИЈА КОЈИ ГЛЕДАМО У ИТАЛИЈИ": У Словенији ситуација све тежа, зауставља се јавни саобраћај, затварају ресторани

Словеначка влада и кризни штаб у суботу су донели нове мере ограничавања епидемије корона вируса, међу којима су и затварање локала и обустава јавног саобраћаја, саопштено је након седнице која је одржана у касним вечерњим сатима.

Коронавирус (Фото: Јутјуб)

Од поноћи ће се привремено зауставити јавни путнички саобраћај, аутобуски и железнички, уводи се контрола спровођења превентивних мера у супермаркетима и забрањује рад локала.

- Многи још увек нису свесни да највише сами могу учинити да се ширење заразе смањи - рекао је министар здравља Томаж Гантар, додавши да су нове ригорозне мере потребне јер се људи нису придржавали упустава о смањивању социјалних контаката на минимум, односно самоизолацији, па су многи локали били ових дана "пуни", а исто тако и продавнице.

- Вирус нас напада већ недељама и ако у том сукобу планирамо да победимо са што мање штете и колатералних жртава, онда морамо да почнемо да размишљамо на другачији начин. Затварају се локали, нема више дружења, држава ће се побринути да схватимо да не смемо да угрожавамо себе и друге, а морамо да почнемо од себе самих - рекао је за медије новоименовани портпарол штаба и владе Јелко Кацин, додавши да су сада потребне "радикалне" мере.

Од понедељка се према раније донетој одлуци затварају на најмање две недеље вртићи, школе и факултети, преноси "Јутарњи лист".

- Близу смо сценарију који гледамо у суседној Италији - рекао је на седници владе и кризног штаба Гантар, додавши да је у овом тренутку за Словенију већи проблем локално ширење инфекције унутар државе од уноса корона вируса из иностранства, како је то на почетку био случај.

Потврдио је први случај умрлог од последица корона вируса, старијег мушкарца који је био штићеник старачког дома у Метлики и додао да се следећих дана очекује већи број тежих случајева.

Влада и кризни штаб у недељу ће се састати са вођством свих болница како би се прецизирало колико им је тачно потребно опреме и заштитних средстава, а посебно респиратора.

Војска ће у касарни у Љубљани успоставити пољску болницу и осигурати додатне капацитете за изолацију болесника.

Према званичним подацима у Словенији је 181 заражена особа, али словеначки инфектолози сматрају да је број заражених вишеструко већи.

Број потврђених случајева последњих је дана нагло растао, те се свака два дана удвостручавао, па верују да ће за ограничавање епидемије следећи дани и недеље бити пресудни. Власти су најавиле да ће убудуће податке о тестирањима објављивати на интернету, а не на конференцијама за новинаре.

Прочитајте ОВДЕ    зашто Запад пада на тесту који је Кина положила.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА