Најновије

ОТКРИВЕН ЈЕЗИВ ПЛАН БРИТАНИЈЕ! Били су спремни да пусте корона вирус да се шири по земљи због једног циља!

Већи део света се против пандемије коронавируса одлучио за борбу тако да свим средствима покуша да сузбије ширење заразе. Строга изолација сумњивих случајева и потпуни карантин за оне код којих се установи присутност вируса постали су норма.

Борис Џонсон (Фото: Јутјуб)

Затварање школа и факултета, препоруке да се ради од куће, посебне контроле на границама и уверавање грађана да прилагоде социјалне контакте елементи су уобичајене тактике за борбу против епидемије. Кина је тако успела да обузда ширење короне знатно пре него што се било ко изван те земље надао, док су пропуст да се на време спроведу сличне мјере многи прогласили главним разлогом за експлозију коронавируса у Италији.

Ипак, једна се земља одлучила на знатно другачији приступ борби против короне.

Велика Британија је од почетка кризе одбацивала могућност доношења рестриктивних мера за спрјечавање ширења заразе. Премијер Борис Џонсон суочио се с критикама оних којим се чинило да му је више стало до чувања британске економије, него до чувања здравља грађана. Оптуживали су га да је тврдоглав и да не слуша препоруке Светске здравствене организације, предбацивали су му то што је одбио да затвори школе, и упозоравали да ће његова тактика довести до великог броја смрти међу старијим грађанима и другим припадницима рањивих друштвених група.

Упркос критикама, Џонсон није попуштао све до јуче, када је стигао извештај  тима владиних саветника који су дошли до закључка да здравствени систем не може издржати притисак до којега ће доћи ако се не учини све што је могуће да се сузбије пораст броја заражених. Премијер је синоћ коначно објавио да ће Британија снажно пооштрити одговор на епидемију коронавируса.

Ево како је до те одлуке дошло.

1. Шта је британска влада планирала?

Циљ је постићи "имунитет стада, објаснио је главни научник и саветник британске владе, сер Патрик Воланс говорећи о националној тактици суочавања са коронавирусом. Он је објаснио како је влада дошла до закључка како би се вирус драконским мерама могао сузбити на неко време, али епидемија би се наставила након укидања тих мера. Како би се избјегло ново разбуктавање заразе, Велика Британија неће покушати потпуно сузбити ширење коронавируса, него ће га пустити да се шири, штитећи само угрожени део популације, објаснио је он.

Дакле, људи би се и даље разболевали. Али, будући да вирус узрокује блаже симптоме код млађих људи, већина би се опоравила и након тога била имуна на вирус.

Тако би настао имунитет стада захваљујући којем би се ширење вируса зауставило.

Он јерекао да би “вероватно око 60 одсто” људи требало бити заражено да би се постигао имунитет стада. Валансов наступ је одмах изазвао критике. Постизање имунитета стада позната је и призната техника борбе против епидемија, али уобичајено је да се постиже вакцинацијом, а не пуштањем заразе да дивља у популацији, упозоравали су критичари.

Напади су владу убрзо натерали да објави како постизање имунитета стада ипак није план за борбу против коронавируса. Уместо тога, најављено је да ће се настојати провести такозвано “ублажавање деловања вируса”.

2. Шта подразумева ублажавање?

Циљ ублажавања није зауставити ширење болести. Штавише, прихваћено је да ће се многи грађани разболети. Ублажавање је замишљено као метода којом ће се успорити стопа заразе у читавој популацији. Циљ је повећати раздобље током којег ће се велики део популације заразити, како би се хитне службе могле носити с најтежим случајевима. То би, у теорији, могло омогућити довољно времена за развој делотворних третмана и, на дужи рок, вакцине.

Мере укључују повећање свести о хигијени, упутства о социјалном дистанцирању, рад код куће где је то могуће, самоизолацију ако особа показује симптоме и ако се потврди позитивна дијагноза, те циљано тестирање контаката. Ни такав приступ није остао поштеђен критика, а јуче је објављен извештај који показује да би цена у људским животима и уз ублажавање била превисока.

3. Извештај који је довео до промене курса

Група научника који саветују британску владу, окупљени у групу названу "Империал Колеџе КОВИД-19 Респонс Тим", јуче увече објавила је резултате анализе већег броја мера намењених заштити јавног здравља. Из њихове анализе јасно произлази да би тактика за коју се Британије одлучила могла изазвати катастрофу. Како стоји у извештају, ублажавање ће "вероватно довести до стотине хиљада умрлих, док ће здравствени систем, а највише јединице интензивне неге, бити вишеструко преплављене“.

Ублажавање ширења болести како га је замислила британска влада напросто не функционише, закључили су научници, који су то схватили провевши симулације у којима су користили моделе британског и америчког здравственог система.

“Наш је најважнији закључак како је мало вероватно да ће ублажавање бити изведиво без вишеструког прекорачења капацитета здравствених система Велике Британије и САД“, стоји у извештају.

Успоредивши потенцијални распон заразе вирусом са избијањем шпанског грипа 1918., тим је закључио је да би без икаквих мера сузбијања коронавирус могао однети пола милиона живота у Великој Британији, те 2,2 милиона у Сједињеним Државама.

Чак и пређашњи план владе за контролу пандемије, ублажавање које је укључивао изолацију оних за које се сумња да су заражени, но не и остатка друштва, резултирао би смрћу 250.000 људи и преплављивањем здравственог система, показало је истраживање. У извештају се закључује како је “сузбијање ширења вируса једина одржива стратегија у овом тренутку”. Научници су до тих закључака дошли користећи нове податке прикупљене из Италије, државе која је протеклих недеља најтеже погођена пандемијом.

4. Користили би се подацима о другој болести

Након нових сазнања до којих су научници дошли захваљујући анализи ситуације у Италији, поставља се питање каквим се подацима користила британска влада када се одлучила за тактику "ублажавања" посљедица коронавируса. Одговор је данас на Твитеру понудио Том Ханкок, новинар Фајненшл Тајмса. Он је објавио да су ниске процене о броју пацијената који би били на интензивној нези донесене на темељу искустава с обичном вирусном упалом плућа.

Дакле, све до прошле недеље Британија је своју тактику борбе с коронавирусом темељила на подацима везаним за сасвим другу болест.

5. Џонсон је синоћ попустио

Ускоро након објаве резултата истраживања стигло и саопштења из кабинета британског премијера. Борис Џонсон је делимично попустио, позвавши грађане да почну да избегавају све социјалне контакте који нису неопходни, те да понашање прилагоде озбиљности ситуације, објавила је Хина.

“Сада је време да сви прекину непотребне контакте с другима и сва непотребна путовања”, рекао је Џонсон на конференцији за медије у Даунинг Стриту.

Грађанима старијима од 70, или онима с хроничним болестима саветовао је да се изолују.

“Требало би да избегавате пабове, клубове, позоришта и друга таква места”, поручио је Џонсон Британцима.

Премијер је казао и како се не размишља о затварању пабова, клубова и позоришта, али је нагласио како се нада да ће они поступати одговорно.

“Чини се да се сада приближавамо брзом расту. Без драстичне акције број заражених могао би се удвостручити сваких 5 или 6 дана”, казао је Џонсон, додавши да би људи требало да почну да раде од куће где је то могуће.

Прочитајте ОВДЕ  како је то Ердоган подигао улог.

Извор: Телеграм

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА