Најновије

ОВО ЈЕ СРПСКИ "КОРОНА ЦЕНТАР": Ускоро тестирање на 4 места, да ли је повећан број људи за анализу?

Светска здравствена организација (СЗО) препоручила је да се на корона вирус КОВИД 19 тестира што више људи, а она се осим на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", где се сада раде, могу у Србији обављати и у институтима и заводима за јавно здравље у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу, навео је на синоћној конференцији за новинаре покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Илустрација (Фото: Pixabay)

У овим установама се тестирање још не ради, а како сазнајемо, реално је да се то догоди у блиској будућности, а већ су почели на ЦОВИД 19 да се тестирају они који имају тешку респираторну инфекцију и који морају на респиратор без обзира на то да ли су били у иностранству или у контакту са зараженима. 

- Србија у овом тренутку има на четири места могућност за тестирање на корона вирус. То су Институт "Торлак" и институти за јавно здравље Ниш, Крагујевац и Нови Сад. Сви су они опремљени са свим материјалом, али наша референтна установа у овом тренутку је "Торлак", и у њему се раде сва могућа тестирања на корона вирус - рекао је Гојковић.

Он је рекао да Србија у овом тренутку нема проблема са недостатком опреме за тестирање, као и да набавка тестова иде онако како предлаже наш стручни тим.

У плану је набавка нове количине тестова, и у складу са тим како се буде одвијао број пацијената којима је неопходно да се установи да ли јесу или нису заражени. У зависности од епидемиолошког статуса земље, СЗО мења препоруке за број тестирања. Нама је кључна ствар у овом тренутку, не да гледамо само укупан број тестираних, већ нам је много важније да сузбијемо инфекцију односно брзину преноса међу популацијом. Немамо потребе за бригом за тестове и ми ћемо у складу са тим и са епидемиолошком ситуацијом одлучивати даље за тестирање - казао је Гојковић.

Рационална употреба не значи да немамо тестове 

Заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић, епидемиолог, на питање зашто се не тестира више људи поновила је да су јасно дефинисане индикације када особа треба да се тестира.

- Тестирања на лични захтев нису потребна, нити су теоретски могућа. У САД јесте то случај, али су у питању брзи тестови ниске сензитивности са великим бројем лажно и позитивних и негативних резултата. Ми користимо тестове СЗО који су тренутно најсензитивнији на свету. Није нам циљ да тестирамо јер знамо да 4 од 5 особа има или благе или асимптоматске форме болести. Сигурно је да не можемо да обухватимо све који су инфицирани, али нам је циљ да смањимо и развучемо епидемију и стекнемо колективни имунитет. Рационална употреба није што немамо тестове али имамо строго одређене индикације када и због чега се употребљава - објаснила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Епидемиолог Предраг Кон, начелник Једнице за заразне болести Градског завода за јавно здравље Београда, открива да се већ тестирају сви они који имају тешку респираторну инфекцију и који из било ког другог разлога морају на респиратор.

-  Тако да се повећава узорак оних који морају да се тестирају а нису везани само за путовање и за контакте као што је био случај. Ускоро ће да се повећа број потреба за тестирањем, па је реално очекивати у блиској будућности да ће почети то да раде и још неки центри, а сада је тако како јесте  - каже Кон.

У Србији је корона вирус потвршем у 72 случаја. Највише их је хоспитализовано у Клиници за инфективне и тропске болести у КЦС - 17,  затим у Нишу - 6, у Новом Саду их је 4, у Крагујевцу 2 и један у Панчеву.

Инфективна одељења - "корона центри"

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић, говорећи о стању пацијената који су у тој здравственој установи, казала је да су они смештени у такозваном "корона центру".

- У КЦВ лече се 4 пацијента. Нулти пацијент из Бачке Тополе је и даље на лечењу у КЦ Војводине и његово здравствено стање се поправља. Други пацијент је из околине Новог Сада, он је у полуинтезивној јединици, бољи му је рентгенски налаз на плућима и он показује значајну регресију. Пацијент из Опште болнице Кикинда постављен је одмах након пријема на механичку вентилацију због тешких промена на његовим плућима, и његово стање се мониторише 24 сата. Од његовог пријема до данас је стање непромењено. Четврти пацијент је и последњи стигао, и након два дана хоспитализације постављен је на механичку вентилацију с обзиром на то да је након пријема дошло до погоршања његовог налаза на плућима, што је и захтевало и постављење на механичку вентилацију. Сви они су смештени у такозваном "корона центру" у Јединици интезивног лечења Инфективне клинике КЦВ, и посебан мултидисплинарни тим брине о праћењу њиховог здравственог стања и тај мониторинг је 24 сата - рекла је Стокић.

Шта је Вучић саопштио прочитајте ОВДЕ!

Извор: Телеграф

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА