Најновије

ПРИСЛУШКУЈУ НАМ ТЕЛЕФОНЕ ДА ВИДЕ КО КРШИ ИЗОЛАЦИЈУ, НАДЗИРЕ НАС ВОЈСКА И ПОЛИЦИЈА: Хрватска докторка открила тајну!

У Израелу је забрањено окупљање више од десеторо људи на једном месту, па се састанци у болницама одигравају преко апликација на телефонима и рачунарима, а неке болнице су организовале рад у малим групама у којима се ради у сменама од 24 сата.

Коронавирус (Фото: Јутјуб)

- Специјализанткиња сам у Специјалистичкој болници за рехабилитацију и физикалну терапију у Тел Авиву и тренутно треба да будем у обиласку у Општој болници - започиње причу Грација, лекарка у Израелу, и додаје да је у тој земљи тренутно у изолацији око 2.600 медицинских радника, преноси Вечерњи лист.

Из тог разлога отказали су им обиласке и вратили их у матичну установу. Још један проблем је што не раде вртићи и школе, па је Министарство заједно са болницама организовало чување деце здравствених радника преко 3 године.

- Многа одељења рехабилитације се празне и припремају за прихватање пацијената заражених вирусом KОВИД-19. Такође, пацијенти са лакшим симптомима смештени су у хотелу у Тел Авиву. У овом тренутку у Израелу има више од 400 заражених пацијената, а као и у свим другим државама, сваки дан се доносе нове мере. Школе, факултети и вртићи не раде и затворено је све осим прехрамбених продавница и апотека. Ресторани раде само доставу а сви који могу, раде од куће - наставља Грација.

Када су донесене прве одредбе које ограничавају кретање, плаже и паркови су били пуни, али је онда донесена нова одредба која предвиђа забрану окупљања на плажама, парковима и другим јавним површинама, а постоји и препорука да се из куће излази само у хитним случајевима, што је набавка хране.

- За сада је то само препорука, али изгледа да ће сваког тренутка постати мера коју ће надзирати војска и полиција. Израел је затворио границе и могу да их пређу само држављани Израела. Након повратка, сви морају да буду у изолацији 14 дана, а новом мером која им дозвољава да прате мобилне телефоне могу да приведу људе који не поштују изолацију. Укратко, цела земља је у изолацији и све је отказано - каже специјализанткиња.

За праћење мобилних нико се не буни, јер како сматра ова докторка, људи имају веће проблеме.

- Део њих је у паници, а део је прихватио ситуацију и покушава што боље да је савлада. Рецимо, Фејсбук је пун група где људи нуде помоћ онима у самоизолацији и старијим људима. Неки самоиницијативно шију маске и поклањају их. Пошто је све ограничено на само 10 људи на једном месту, сва венчања су отказана, али неки су баш маштовити па су се венчали у продавници прехрамбених производа, будући да тамо нема оваквих рестрикција - каже Грација.

- Проблем су ултраортодоксне школе које нису биле затворене, без обзира на одредбе. Све иде према тоталној изолацији која ће се онда надзирати од стране војске и полиције. Што се тиче ситуације у продавницама и стварања прекомерних залиха, ништа не недостаје у продавницама - људи су направили залихе али су дућани и даље пуни - закључује докторка.

Како би компаније изашле из кризе која је на тржишту нафте избила због рата цена између Русије и Саудијске Арабије, производња нафте у Сједињеним Државама може бити смањена, за Блумберг је изјавио представник Државне комисија за железнице Тексаса Рајан Ситон.

Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА