Најновије

Путин угурао ментално нестабилног Трампа у Белу кућу како би дестабилизовао Америку?

Руски председник Владимир Путин лично је одобрио обавештајну акцију подршке "ментално нестабилном“ Доналду Трампу током председничких избора у САД 2016. године, пише Гардијан.

Трамп и Путин (Фото: flickr.com)

Британски лист, позивајући се на процуреле документе из Кремља, наводи да је акција одобрена на затвореном састанку руског савета за националну безбедност 22. јануара 2016. коме су осим Путина присуствовали шефови обавештајних агенција и министри у влади и где су званично теме разговора биле економија и Молдавија.

Испоставило се, наводи Гардијан, да није баш било тако.
Наиме, они су се сложили да би Трамп у Белој кући осигурао стратешке циљеве Москве, међу којима су и "друштвена превирања" у САД, као и слабљење преговарачке позиције америчког председника.

Три шпијунске агенције Русије добиле су тада наређење, које је потписао Путин, да пронађу практичне начине да се пружи подршка Трампу који је у том тренутку био главни кандидат Републиканаца и да Москва "искористи сву могућу силу" како би обезбедила Трампу победу.

Иако су западне обавештајне службе већ неко време упознате са овим документима и пажљиво их анализирају, британски лист је некако имао ексклузиван увид у документа која је показао и независним стручњацима који су рекли да папири делују аутентично.

Представници Кремља оштро су демантовали ове наводе. Портпарол канцеларије руског председника Дмитриј Песков рекао је да је идеја о томе да су се руски лидери састали како би подржали Трампа дело "петпарачке литературе“.

Извештај заведен као “Но 32-04 вд” води се као тајни. У њему је Трамп означен као "најперспективнији" кандидат. Ту је и кратки психолошки профил Трампа, у којем је бивши председник САД окарактерисан као "импулсивна, ментално нестабилна и неуравнотежена особа која пати од комплекса инфериорности“.
У документима се наводи и да Кремљ поседује "компромат“, односно потенцијално компромитујући материјал о будућем председнику САД, скупљен током његових ранијих незваничних посета Руској Федерацији.

"Неопходно је искористити сву могућу силу како би се обезбедио његов избор на место председника САД", наводи се, наводно, у документу. Трампова победа ће, преноси Гардијан даље, "дефинитивно довести до дестабилизације америчког друштвенополитичког система".

У документима се, наводно, не помиње Трампова противница Хилари Клинтон али се предлаже ангажовање медија како би подрили водеће политичке фигуре у САД.

Ово није први пут да западни медији, укључујући и Гардијан, пишу о наводној руској подршци Трампу и начину на који је победио на изборима. Трамп је у извештајима био представљан као руски спавач, пион КГБ, нарцис који никако није могао да добије већину на изборима. Москва упорно демантује сваки извештај на ту тему.

Најбољи студент у историји Правног не познаје Устав? Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА