Најновије

ВУЛИН: Шиптари на све спремни! Не искључујем да би оружјем кренули на север КиМ

Када знате ко води Шиптаре и на шта су све спремни, не искључујем сценарио по којем би оружјем кренули на север КиМ, али искључујем могућност понављања таквих злочина без реакције Србије. На првом месту мислим на одвраћање пре него што до злочина дође. Председник Вучић је у неколико важних историјских прилика рекао да се Јасеновац, мартовски погром и "Олуја" неће више никада поновити. То је порука и за пријатеље и за непријатеље, нека се свако пронађе у њој како мисли да треба. Наређење врховног команданта било би испуњено, сигурно и безусловно.

Вулин (Фото: mod.gov.rs)

То, у разговору за "Новости", поручује министар одбране Александар Вулин, после сазнања да Американци и Албанци покушавају да тзв. Војску Косова укључе у војну вежбу која се од 21. октобра одржава на албанској територији. Ти маневри би, по оцени безбедносних кругова, могли да предстваљају тренинг за интервенцију на север КиМ, који је деценијама политичка опсесија и трн у оку властима у Приштини.

Може ли безбедносна ситуација на КиМ да се погорша у време изборне кампање? Пре неки дан избоден је српски дечак у Косовској Митровици...

- Шиптари као једину тему своје политике имају обрачун са Србима и Србијом, а у време избора само су још гласнији. Пошто Шиптаре воде неосуђени терористи, од њих се може очекивати свако зло. Будно пратимо све што се дешава на КиМ.

Могу ли вашу идеју о хитном разграничењу са Албанцима да помогну Американци? Наводно, Џон Болтон је један од заговорника поделе Косова...

- Што се пре разграничимо, пре ће Србија моћи да се посвети себи и Србима изван својих граница. Велике силе нису заговорници разграничења, оне хоће јединствено, целовито и недељиво Косово. Не желе они да Србија ојача, да заустави "велику Албанију". Председник Вучић се са мало наде и нимало помоћи бори против воље великих сила, Шиптара, намерног неразумевања и напада у Србији. Волео бих да мој став о разграничењу постане и став председника и Владе, али о томе морају да одлуче Срби. Знам да су против разграничења Немачка, Хрватска, Црна Гора, Албанија, Приштина... Ако нас је историја нечему научила, онда је то да када постоји таква сагласност да се Србима нешто не сме дати, онда Срби морају да се боре за оно што им се забрањује и одбија, јер је то добро за Србију.

Да ли би Београд требало да позове Москву и Пекинг да се укључе у финиш дијалога о статусу КиМ?

- Нема стабилног, трајног и одрживог решења без договора Срба и Шиптара, а онда и договора великих сила. Овако важна тема не може да се закључи без Русије и Кине, САД, ЕУ.

Видите ли идеје о такозваној прелазној влади као проигравање Запада?

- Запад жели слабу власт, која неће моћи да се одупре притисцима. Погледајте као су постављане владе у окружењу. У Румунији су мењане после сваког мало већег протеста, иако партије које је чине имају апсолутну већину у парламенту. Тако је било и у Северној Македонији, где је референдум одједном постао необавезујући. Србија има стабилан политички систем, стабилну парламентарну већину, и покушаји да се представи као несигурна земља на ивици ванредног стања коју треба спасавати су злонамерни и подмукли.

Када таква идеја дође изван граница наше земље онда је то мешање у наше унутрашње односе. Занимљиво је да то никоме из партија ДОС није засметало. Двери одједном немају никакав анти ЕУ став и радују се мешању странаца само да и они буду део власти коју изборима не могу да добију. Прича о прелазној влади је помогла да се свако покаже таквим какав јесте. Видели сте да су и Чеда Јовановић и Бошко Обрадовић једва дочекали да се сложе да странци треба да их доведу на власт, када већ Срби неће. Није више питање да ли би Двери радиле за странце, већ само колика је цена њиховог ангажовања.

Вучић је најавио велике резове у Влади? Да ли ћете остати у Немањиној 11 и после избора на пролеће?

- Најпре да народ Србије на изборима каже шта мисли о оном што је свако од нас до сада урадио. Ја се нисам родио као министар и сигурно нећу умрети као министар. Шта год да грађани кажу, и како год да одлучи председник Вучић, ја страну нећу мењати, могу да будем и не будем министар, могу да будем у политици или изван ње, могу да будем власт или опозиција, али страну нећу променити. Не мењам идеје, не мењам пријатеље, ни под којим условима не бих био уз партије ДОС. Све остало је мање важно.

Да ли је скраћивање квота за партнере на изборној листи СНС оправдан потез? Кога Вучић тиме "гађа"?

- Вучић је у праву, и требало је да буде оштрији и одређенији. Многи из коалиције мисле да су вешти и мудри јер се крију иза њега и избегавају сукобе са политиком ДОС, или нападима који долазе споља. Не знам како може да има мандат онај коме је свеједно што шефу његове коалиције куну децу и нападају породицу. Ово нема везе са политиком, па где је људска солидарност, ако нема спремности да се бори за тим, за земљу, ма за пријатеља на крају крајева, зашто би били заједно. Вучић нас је последњом изјавом подсетио да је био стрпљив, да је гледао и када су многи мислили да не види и да је време да се сви суочиомо најпре са собом. Мене су због овог става хистерично напали, назвали ме мазохистом, а ја једноставно видим да је у праву. Зато су остали у већини ћутали, као што ћуте увек када мисле да ће их одговор увести у сукоб и медијски линч.

Рано за повратак војног рока

Војска је последњих година значајно ојачана набавком технике и борбених средстава.Али имамо ли довољно обученог кадра за попуну јединица?

- Војска све своје задатке испуњава у потпуности. Наређењима врховног команданта посебно је побољшан положај дефицитарних весова у свим нашим видовима. Откако је Вучић постао министар одбране у војсци се улаже и у технику и у људе.

Колико је реално да се опет уведе обавезно служење војске? Разматра ли се та опција?

- То је и економска и војничка и политичка одлука. Рано је говорити о томе.

Сарадња са Кином ће нас ојачати

У нашу земљу у петак стиже највиша војна делегација из Кине.Како оцењујете развој војне сарадње и које пројекте издвајате?

- Какву сарадњу имамо са Народноослободилачком армијом Кине говори да нам у посету долази генерал Џанг Јоусја, потпредседник централне војне комисије, тела које руководи кинеском армијом. Председник комисије је председник Си, а нама долази његов заменик. Ово је највиша војна посета у историји наше досадашње сарадње и она је дошла као наставак сарадње два врховна команданта Вучића и Сија. Од Кине има много да се научи, а и ми можемо много да понудимо. Кина поседује високу технологију која нама недостаје и сарадња са њима ће нас ојачати. Идуће године стижу беспилотне летилице што ће нас унапредити и ојачати.

САД преко такси траже да уведемо санкције Русима! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА