Најновије

Кина успешно одржава контролу инфекције КОВИД-19: У томе им помаже откривач МЕРС-а

"Кина је била успешна у борби против КОВИД-19 и одржавању масовне контроле инфекције", рекао је Али Мохамед Заки, познати египатски професор микробиологије, који је први пут дијагностификовао сличан коронавирус 2012. године.

Али Мохамед Заки, професор микробиологије и имунитета на Медицинском факултету Универзитета Аин Шамс, ради у лабораторији у Каиру у Египту 7. марта 2020. године. Фото: Xinhua/Wu Huiwo

Кина је успешно користила најбоље научне начине и најнапредније технологије у свим фазама суочавања са КОВИД-19, рекао је познати египатски професор микробиологије, који је први дијагностификовао сличан коронавирус 2012. године, у недавном интервјуу са Синхуа.

"Кина је била успешна у борби против КОВИД-19 и одржавању масовне контроле инфекције, пружајући научну производњу која се користи широм света у дијагностификовању новог вируса", рекао је Али Мохамед Заки, професор микробиологије и имунитета на Медицинском факултету у Аин Шамс Универзитету.

Заки, који је допринео открићу сличног коронавируса названог МЕРС (Респираторни синдром са Блиског Истока) када је радио у Саудијској Арабији 2012. године, објаснио је да је Кина стекла велику експертизу у бављењу САРС-ом (Тешки акутни респираторни синдром) 2002. године.

"Верујем да нема земље на свету која би могла боље од онога што је Кина урадила у борби против новог коронавируса", рекао је египатски професор.

Нагласио је да је Кина "урадила сјајан посао" у свом раном откривању заражених случајева, декодирајући КОВИД-19, познавајући његов комплетан редослед и пославши га на ГенБанк, што је помогло научницима широм света да направе дијагностичке сетове.

"На овај начин борбе против КОВИД-19, Кина доказује да је она попут сваке велике светске силе у здравству и медицинским технологијама, чак и с већом стручношћу", рекао је египатски професор.

Заки је истакао да су и МЕРС и САРС били коронавируси који се преносе са животиња на људе.

"КОВИД-19 је вирус сличан САРС-у чија је структура генома 80 процената слична оној код САРС-а и 96 процената слична онима код других вируса сличних САРС-у који су откривени и изоловани од 2002", рекао је, изражавајући уверење да КОВИД-19 је релативно мање кобан од САРС-а и МЕРС-а.

Али Мохамед Заки, професор микробиологије и имунитета на Медицинском факултету Универзитета Аин Шамс, говори током интервјуа са Синхуа у Каиру, у Египту, 7. марта 2020. године. Фото: Xinhua/Wu Huiwo

Стопа смртности за МЕРС износила је чак 34 процента, а стопа за САРС око 10 процената, док је стопа смртности од КОВИД-19 до сада мања од 3,4 процента, али коначни проценат биће наведен након завршетка епидемије, рекао је Заки.

Више од 100.000 људи заражено је КОВИД-19 широм света, од којих је око 3.500 умрло од епидемије.

“Било којој епидемији природно долази крај, јер они заражени и излечени постају имуни и имунитет тада ступа на снагу. Другим речима, када се имунитет међу људима повећа, стопа инфекције опада”, појаснио је Заки.

"Епидемија ће се неминовно завршити и све ће се ускоро вратити у нормалу", додао је.

Заки се питао зашто би неки тражили од Кине да се извини због епидемије вируса.

"Зашто би се Кина извинила? Дала је све од себе у борби против вируса, напорно радила на томе, бавила се професионално и транспарентно и пружила релевантну научну продукцију корисну за цео свет", рекао је.

Професор је описао мере Кине у борби против новог коронавируса као “одличне”, напомињући да џиновска азијска земља најбоље користи технологију у свим фазама бављења КОВИД-19 и одмах дели све информације до којих дође.

"Кина такође производи велике количине детектора вируса и дистрибуира их преко Светске здравствене организације како би помогла дијагностификовању случајева", додао је Заки.

Изразио је наду да ће пронаћи вакцину против КОВИД-19, напомињући да би епидемија могла нестати и пре него што се направи вакцина.

Добра вест, према египатском професору микробиологије, је да "стопа инфекције постаје стабилна и њена крива почиње да буде хоризонтална унутар Кине. То је показатељ пада вируса и почетак његовог краја".

Кинеска провинција Хубеи известила о 74 нова случаја коронавируса, више ОВДЕ.

Извор: Синхуа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА