Најновије

ЕВО ЗАШТО СУ ТЕСТОВИ НА КОРОНУ ОПАСНИЈИ ОД ВИРУСА: У Америци је као на Дивљем западу, сви лове у мутном, док ФДА ћути!

Крвни тестови на коронавирус могли би играти кључну улогу у одлучивању да ли се милиони Американаца могу сигурно вратити на посао и у школу. Међутим, званичници јавног здравства упозоравају да тренутни "Дивљи запад" нерегулисаних тестова ствара збрку која би у на крају могла да успори пут ка опоравку.

Коронавирус (Фото: Јутјуб)

Последњих недеља више од 70 компанија пријавило се за продају такозваних тестова на антитела, према америчким регулаторима. Владе широм света надају се да би брзи тестови, који обично користе кап крви на тест траку, ускоро могли олакшати јавна ограничења идентификујући људе који су претходно имали вирус и развили имунитет на њега.

Кључна питања остају: колико су тачни тестови, колико је заштите потребно и колико дуго ће та заштита трајати.

Крвни тестови се разликују од тестова заснованих на брису носа који се тренутно користе за дијагностицирање активних КОВИД-19 инфекција. Уместо тога, тестови траже протеине у крви зване антитела, која тело производи данима или недељама након борбе са инфекцијом. Исти приступ се користи код ХИВ-а, хепатитиса, лајмске болести, лупуса и многих других болести.

Због релативне једноставности технологије, Управа за храну и лекове САД одлучила је да се одрекне иницијалног прегледа тестова као дела свог хитног одговора на избијање коронавируса.

Тренутно су тестови најкориснији за истраживаче који проучавају како се вирус проширио кроз америчку популацију. Влада је саопштила у петак да је започела тестирање 10.000 добровољаца. Бела куц́а није представила шири план за тестирање и како се резултати могу користити.

С готово никаквим надзором тестова ФДА је , „стварно створио неред који ће требати неко време да се очисти“, рекао је Ерик Бленк из Удружења за лабораторије за јавно здравље.

"У међувремену, имате пуно компанија које продају пуно ствари и нико нема појма колико је то добро."

Чланови Бланкове групе, који представљају државне и локалне лабораторијске службенике, позвали су ФДА да преиспита свој лабав приступ према тестовима. Тај приступ у суштини омогућава компанијама да се покрену све док обавештавају агенцију и укључују одрицања од одговорности. Компаније би требало да наводе да њихови тестови нису одобрени од ФДА и да не могу искључити да ли је неко тренутно заражен.

Прошле недеље је комесар ФДА Стивер Хан рекао у изјави да ц́е агенција "предузети одговарајуће мере" против компанија које дају лажне тврдње или продају нетачне тестове.

Др Алисон Рекман из Лабораторије за јавно здравље Њујорка каже да неке локалне болнице полажу тестове који су наведени на вебсајту ФДА, „проверени су када их није било“.

Опасност од неисправног тестирања, каже Рекман, јесте да ће људи погрешно закључити да су имуни или да више не шире вирус.

"Онда неко иде кући и зарази баку", рекао је Ракеман. „Не желите некоме давати лажни осећај сигурности.“

За већину људи нови коронавирус изазива благе или умерене симптоме, попут температуре и кашља који се очисте за две до три недеље. За неке, посебно старије одрасле особе и људе са постојец́им здравственим проблемима, може изазвати теже болести, укључујући упалу плућа и смрт.

За многе инфекције ниво антитела изнад одређеног прага указује да се имуни систем особе успешно борио против вируса и вероватно је заштићен од поновне инфекције. За ЦОВИД-19 још увек није јасно који ниво антитела чини пацијенте имуним или колико имунитет може да траје.

Конфузији се додаје чињеница да изгледа да и легитимне компаније и преварени оператори продају комплете. Разликовање између ове две може бити изазов.

Званичници у Лареду у Тексасу известили су овог месеца да је пронађено око 2.500 лажних тестова.

Примјери америчких компанија које мењају правила појављују се на мрежи и у е-маиловима који се шаљу болницама.

Промотивни мејлови послати болницама и прегледани од стране АП нису укључили тражене одрицања од одговорности. Неки сетови који се продају на веб локацијама промовишу се као „ФДА одобрени“ за кућно тестирање. Агенција још није одобрила ниједан кућни тест КОВИД-19. Тестове крви мора извршити лабораторија.

"Ако их видите на интернету, немојте их куповати док вам не пружимо тест поуздан за све Американце," рекла је на недавном брифингу др Дебора Бирк, координатор оперативне групе за коронавирус Беле куће.

20/20 БиоРеспонсе је једна од десетина америчких компанија које тестове продају болницама, клиникама и лекарским ординацијама. Компанија са седиштем у Роквилу у Мериленду увози тестове од кинеског произвођача, али генерални директор Џонатан Коен каже да је његова компанија самостално потврдила своје перформансе код 60 пацијената у САД. Процењује се да је компанија испоручила 10.000 тестова и да је требало захтевати да ограничи наруџбе.

Кохен их је назвао "алатком у оквиру алата који ће имати неку вредност заједно са осталим тестовима."

Компанијски тест регистрован је на вебсајту ФДА и укључује све потребне изјаве о одрицању од одговорности.

До данас, ФДА је одобрила само један тест на антитела КОВИД-19 од компаније за дијагностику Селек из Северне Каролине. Агенција је искористила своја овлашћења за ванредне ситуације, што значи да је формални преглед још увек потребан.

Бела кућа је такође покушала да ублажи очекивања од тестова, али још увек обећава да ће милиони ускоро бити доступни.

Др Брет Гироир, савезни здравствени званичник који надгледа америчко тестирање, рекао је новинарима пре недељу дана да ФДА и друге агенције раде на потврђивању тачности тестова на антитела.

"Бићемо веома пажљиви како бисмо били сигурни да имамо поуздан тест", рекао је Гироир.

Прочитајте ОВДЕ   зашто Ковид 19 често мутира.

Извор: Курир/Хафингтон Пост 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА